Posle 13 meseci sutra nastavak tehničkog dijaloga Beograda i Prištine

Na trodnevnom sastanku u Briselu teme će biti primena postignutih sporazuma, Zajednica srpskih opština, sloboda kretanja i pravosuđe

  • 3

Posle 13 meseci pauze, zbog opstrukcije Prištine, sutra se u Briselu nastavljaju tehnički pregovori Beograda i Prištine. Nastavak dijaloga je značajan pre svega zbog smirivanja tenzija koje rastu kada dijaloga nema, rekao je za RTS-a poslanik i portparol Srpske liste Igor Simić.

Haradinaj ponovo "gura nos" gde mu nije mesto: Okupio političke lidere iz Preševa! Šta smera?

Na trodnevnom sastanku u Briselu teme će biti primena postignutih sporazuma, Zajednica srpskih opština, sloboda kretanja i pravosuđe. Delegaciju Beograda predvodi direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, a Prištinu Avni Arifi.

- Najznačajne je da imamo nastavak dijaloga, jer kada ga nema imamo tenzije čije su žrtve najčešće Srbi. Najveći problem jeste odnos prema rešavanju problema. S jedne strane imate državnički pristup Beograda a sa druge strane Prištinu koja radi samo po diktatu svojih mentora - rekao je Simić.

Foto: Tanjug/Boki

Završena je zimska pauza, a u kosovskoj skupštini je nekoliko inicijativa, predloga zakona koji čekaju na izjašnjavanje poslanika.

- Srpska lista je zainteresovana da se procesuiraju odgovorni za zločina koje su počinili pripadnici OVK pre svega nad Srbima. Međutim, inicijativa za suspenziju Specijalnog suda i Zakon o demarkaciji je pokazao odnos međunarodne zajednice koja nije bila agilna kada je reč o formiranju Zajednice srpskih opština kao što je odmah izvršila pritisak na Prištinu u ova dva slučaja - rekao je Simić.

Kada je reč o prošloj godini Srpska lista je posle formiranja kosovske vlade, prema rečima Simića, krenula u rešavanje problema koji muče Srbe.

- Inicijativa za ukidanje Specijalnog suda je obeležila kraj godine a početak ove godine uništavanje imovine srpskim povratnicima - rekao je Simić.

Daljinac

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA