≫ 

Bio je majstor karatea, voleo starogradske pesme, sanjao da postane pilot: Sve o Oliveru Ivanoviću (FOTO) (VIDEO)

Posle tri godine provedenih u pritvoru, u aprilu 2017. godine je pušten da se brani sa slobode

  • 16

Oliver Ivanović, srpski političar sa Kosova i Metohije koji je jutros upucan oko 8 sati dok je ulazio u prostorije svoje stranke, ubijen je posle samo godinu dana od izlaska iz zatvora.

Oliver Ivanović podlegao povredama pošto je na njega pucano u Kosovskoj Mitrovici!

Lider Građanske inicijative, koji je u pritvoru proveo tri godine, optužen je za ratni zločin počinjen nad civilima 14. aprila 1999. i februara 2000. godine. Iz pritvora, u kojem je proveo pola života svog sina Bogdana (6),vratio baš na dan kada je sin punio šesti rođendan.

Od aprila 2017. godine do kada je bio u kučnom pritvoru se brani sa slobode.

Printskrin: TV Prva

Upravo tada je sa njim i suprugom Milenom izašao u prvu šetnju, koju je iskoristio da ode u omiljeni restoran

- Mislim da su se oni koji su se namerili, namerili na pogrešnu osobu - rekao je tada Ivanović:

- Ja imam mnogoi razloga zbog kojih treba da se borima - kazao je on dok je mali Bogdan doskočio sa: A to sam ja.

Kako je rekao Ivanović, zidovi su ono što najviše ugrožavas čoveka koji je naučen na slobodu.

- Ja sam prilično slobodan čovek i bio i ostao, a sada tu slobodu cenim još više. Tek sada postajem svestan da sam izgubio tri godine. Kada je čovek u zatvoru on razmišlja kako da mu prođe dan.

Printskrin: TV Prva

Nadao se da će biti oslobođen svake odgovornosti.

Drugačiji od onog kojeg znamo, Ivanović je tada otkrio i da su mu omiljene pesme:

- To su "Moj golube", "Ružo, rumena",  "Pukni zoro" i "Ja bez tebe ne mogu da živim". Te četiri pesme moraju obavezno da se sviraju u kafani a volim sve starogradske - rekao je Ivanović koji se nadao da će biti oslobođen svake odgovornosti.

Printskrin: TV Prva

U toj borbi najveća podrška mu je bila supruga Milena koja nije krila svoju ljubav. Na pitanje koliko ga voli govorila je:

- Najviše na ovom svetu. Više od svega. On i Bogdan su ceo moj svet - kazala je Milena i izazvala suze u Oliverovim očima.     

Oliver Ivanović optužen je za ratni zločin počinjen nad civilima 14. aprila 1999. i februara 2000. Uhapšen je 27. januara 2014. i od tada se (izuzimajući kratak period nakon prvostepene presude) nalazio u zatvoru u Kosovskoj Mitrovici. Prvostepeni sud je Ivanovića najpre osudio na devet godina zatvora, ali je tu presudu poništio Apelacioni sud, donevši odluku da se suđenje ponovi.

Printskrin: Prva

Isti sud ukinuo je zatvorski pritvor lideru Građanske inicijative, i odredio mu kućni pritvor da bi se od aprila 2017. godine branio sa slobode.

Ivanović je, inače, bivši državni sekretar za Kosovo i Metohiju u bivšem Ministarstvu za Kosovo i Metohiju pod bivšim ministrom Goranom Bogdanovićem. Bio je član jedne manje srpske političke stranke, Socijaldemokratske partije, politički i humanitarni lider kosovsko-metohijskih Srba sa severa uglavnom, konkretno Kosovske Mitrovice. Bio je član Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju.

Nije znao da peva ali je bio velemajstor u karateu.

Životni san kao mladića, naime, bio mu je da postane pilot, pa je postao pitomac prestižne Vojne akademije u Zagrebu, prestonici Socijalističke Republike Hrvatske. U Zagrebu je započeo ozbiljno treniranje karatea za vreme studija. Vrlo brzo postaje karate instruktor. Nakon tri godine studija, napušta zagrebačku vojnu akademiju nakon što mu je konstatovano da ima urođeni oštećen vid. Vraća se na Kosovo i pohađa i uspješno završava Mašinski fakultet u Mitrovici, ogranak Univerziteta u Prištini. Naknadno i apsolvira na Ekonomskom fakultetu u Prištini.

Rođen je 1. aprila 1953. godine od oca profesora istorije Bogdana i majke profesorke srpskog jezika i književnosti Olge, u porodici crnogorskog porijekla, u selu Rznić kod Dečana u Autonomnoj Kosovsko-metohijskoj Oblasti Narodne Republike Srbije, jedne od šest sastavnih autonomnih jedinica Federativne Narodne Republike Jugoslavije. Završio je osnovnu školu, kao i mašinsko-tehničku stručnu srednju, u Titovoj Mitrovici (današnja Kosovska Mitrovica).

Pogledajte prvu šetnju Olivera sa porodicom nakon puštanja da se brani sa slobode:

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aна

    16. januar 2018 | 12:48

    Много ми је жао Оливера и његове породице.

  • dejan

    16. januar 2018 | 12:50

    pocivaj u miru legendo !!!!

  • Tatjana

    16. januar 2018 | 11:13

    Porodici Olivera Ivanovica Iskreno saucesce. Vecno ce ziveti u srcima mnogih Srba i koji ne zive na Kosovu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA