≫ 

Predsednik Vučić o ubistvu Ivanovića: Ovo je TERORISTIČKI AKT, zahtevamo da srpski organi učestvuju u istrazi, pronaći ćemo ubice (FOTO) (VIDEO)

Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost je sazvana posle ubistva Olivera Ivanovića

  • 53

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se danas javnosti, posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, koju je hitno sazvao na vest o ubistvu Olivera Ivanovića. Predsednik je poručio da je ubistvo Ivanovića teroristički akt, da će njegove ubice biti pronađene, i da će ukoliko to ne uradi kosovska policija uraditi naša.

(BLOG UŽIVO) ATENTAT NA OLIVERA IVANOVIĆA: U Mitrovici opsadno stanje, Telegraf je na licu mesta (FOTO) (VIDEO)

- Jutros u 8.18 minuta sa više metaka upucan je Oliver Ivanović u užem centru grada. U 9. 15 sati a posle 45 minuta napora reanimacije konstatovana je smrt. U ime države Srbije, u svoje ime i Vlade izražavam saučešće porodici što sam već učinio. Za državu Srbiju je ovaj akt teroristički i u skladu sa tim ćemo se odnositi. Kada kažem teroristički to kažem da će nadležnost pripadati Tužilaštvu za organizovani kriminal - rekao je Vučić i dodao:

- Ono što smo na Sednici saveta dogovorili upućeno je već pismo organima EULEKSA i UNMIKA-a sa našim zahtevom, ne željom, već zahtevom da naši državni organi učestvuju u sprovođenju istrage na teritoriji Kosova, zato što smo uvereni da bi to učešće značilo otkrivanje istine. 

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić, Telegraf

Predsednik je rekao da će Srbija preduzeti sve mere, što je obećao i Mileni, Ivanovićevoj suprugi da se pronađu ubice.

Dodao je da ima mnogo interesantnih organa koji ukazuju na moguće počinioce, ali da nema ovlašćenja da govori o saznanjima kojima raspolažu službe. Zločin se, kako je rekao, nije dogodio na teritoriji koju efektivno kontroliše država Srbija, te se mora čekati reakcija drugih organa, ali očekujemo da oni to urade profesionalno i to je tražio i od Federike Mogerini i predstavnika Međunarodne zajednice da brzo reaguju.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Ubijen je čovek koji je roditelj, suprug i koji sasvim sigurno nije bio neko ko je pozivao na sukobe Srba i Alabanaca. Ko god da ga je ubio ovo je napad pre svega na porodicu Ivanović, srpski narod i Srbiju u celini - istakao je Vučić.

Foto: Facebook

On je podsetio da su Ivanovića četiri godine gonili kao najgoreg kriminalca i zlikovca.

Vučić je više puta istakao da ovaj teroristički akt neće proći nekažnjeno.

Učinioci moraju biti uhapšeni, do toga mora doći, ako to ne urade oni koji treba, mi ćemo to učiniti. Ubistvo će biti istraženo i ubice uhapšene. Ko god da je uradio, biće pronađen - naglasio je on.

Predsednik je istakao i da Beograd nema poverenja u kosovske organe, ali da se nada će biti u stanju da sprovedu istragu, a ako ne budu mogli - Srbija će to sigurno učiniti. Uz podsećanje da se ubistvo dogodilo na teritoriji and kojom Srbija nema efektivnu kotrolu posebno od 2008. kazao je:

- Da imamo najveće moguće poverenje u organe - nemamo, ali se nadamo. Ako nisu u stanju, molimo ih da pozovu naše organe i prihvate našu pomoć. Jer, mi kažemo - mi ćemo da otkrijemo (ubice) -  kaže Vucicć.

Rekao je i da je namerno automoil iz kog je pucano ostavljen u Brđanima i namerno se sve poklapa sa datumom. Naglasio je i da ko god da je ubio Olivera nije Srbin, čak i da ima srpsko ime, a ako nije - onda će sve biti jasno.

Foto: Telegraf

Na pitanje novinara našeg portala da li ima saznanja o eventualnim novim napadima s obzirom na to da je ubistvo Ivanovića okarakterisano kao teroristički akt a i "Stejt depertment" je nedavno izdao upozorenje o mogućim terorističkim napadima, predsednik Vučić je rekao da naše službe 24-satnu komunikaciju sa različitim svetskim službama.

- Stejt department je to stavio 10. januara. Ne mislim da su oni imali bilo kakva saznanja, mislim da je to rutinska procedura, i da to obično rade pred praznike. Ne mislim da su imali nešto konkretno, a ako jesu onda će ubice biti odmah pronađene - kazao je Vučić.

Foto: Tanjug/AP

SVIMA SVE JASNO 

Odgovarajući na pitanje novinara da li ubistvo Olivera Ivanovića ima međunacionalni karakter ili ga je počinio neko sa srpskim imenom, on nije želeo da govori o tome kome bi moglo ono da odgovara. 

- Ne želim još o tome da govorim. Početnih indicija imamo, ali neću o tome govoriti dok nadležni organi ne budu govorili - rekao je predsednik Srbije novinarima:

- A, kome bi odgovaralo? Mislim da je svakome sve jasno... i kome bi na Kosovu odgovaralo, kome u međunarodnoj zajednici, kome na Kosovu ne bi, a kome bi odgovaralo ili ne bi u Beogradu.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Dodao je da ništa više neće o tome reći, ali da je "svakome ko je zavšio prvi razred osnovne škole sve mu je jasno i svi su sve razumeli".

- Samo da sačekamo i vidimo.. Ali ko god je počinio ubistvo biće pronađen - poručio je on.

Foto: Tanjug/Kancelarija za saradnju s medijima Vlade Srbije

VUČIĆ VESELIJU: Nećete stići do Niša

Predsednik je rekao da je delegacija Srbije u Briselu prekinula razgovore u okviru dijaloga, jer je besmisleno razgovarati uz svakodnevne pretnje i poručio Kadriju Veseljiju, pravom, kako kaže, "gospodaru na Kosovu", da neće stići do Niša kako je pretio.

- Teško je da govorite o nečemu kad imate svakodneve pretnje, gde onaj ko je pravi gospodar na Kosovu, a to nisu ni Tači, ni Haradinaj, već Kadri Vesleji, i to svi koji poznaju situaciju na Kosovu dobro znaju, a koji govori da se Albanci neće zaustaviti do Niša - rekao je Vučić i dodao:

- Mi smo razumeli te pretnje, dobro smo ih shvatili, kao i ćutanje onih koji je trebalo istog sekunda da reaguju.

Veseljiju je poručio da do Niša neće stići, a Niš ostati lep grad koji mogu da posete kao turisti.

- A to da dolaze sa vojskom, to neka zaborave - zaključio je Vučić.

USKORO ĆU NA KOSOVO  

Poručio je da će uskoro na Kosovo kako bi razgovarao sa srpskim narodom.

- Uskoro ću na Kosovo. Želim da razgovaram sa narodom, šta možemo da učinimo, iako nemamo efektivnu vlast - rekao je Vučić.

Uz konstataciju da južno od Ibra, od proglašenja lažne nezavisnosti, ima najmanje problema iako nije sve u redu, on kaže i ovo:

- Utoliko gore bi to govorilo o nama ko ovo ne bi bio bio etnički motivisan zločin. Ali otkrićemo ko je to učinio.

Ubistvo Ivanovića usledilo je posle više ugrožavanja bezbednosti i imovine Srba povratnika na Kosovu i Metohiji, kao i posle pretnji predsednika kosovske skupštine Kadrija Veseljija da se kosovski Albanci "neće zaustaviti do Niša", ukoliko Srbija pokuša da ugrozi "nezavisnost i suverenost" Kosova.

Pogledajte  izjavu koja je ostavila najjači utisak sa konferencije predsednika.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Darko

    16. januar 2018 | 14:28

    U ovaj slučaj moraju da se uključe i srpske snage betbednosti kako bi se ubice što pre uhvatili.

  • Gojko

    16. januar 2018 | 14:38

    Srbija treba da ucestvuje u istrazi.

  • Jovan

    16. januar 2018 | 14:02

    Srpski organi ako ne budu ucestvovali u istrazi,nece ni naci ubicu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA