≫ 

Ko je Kadri Veselji, čovek koga je Vučić nazvao GOSPODAROM KOSOVA: Osnovao OVK s Tačijem, školovala ga CIA i ima srpski pasoš! (VIDEO)

Prvi čovek parlamenta tzv. Republike Kosovo i ratni drug Hašima Tačija, dovodi se u vezu sa srpskom DB, kao i s raznim prljavim poslovima, a navodno je u Švajcarskoj osnovao firmu kao srpski državljanin

  • 27

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u utorak na konferenciji povodom ubistva Olivera Ivanovića da je Kadri Veselji zapravo "pravi gospodar Kosova" i poručio mu da "neće stići do Niša".

ATENTAT NA OLIVERA IVANOVIĆA: Gotovi rezulati obdukcije, telo uneto u prostorije stranke, potresne scene širom Srbije (FOTO) (VIDEO)

Naime, predsednik kosovske Skupštine Kadri Veselji rekao je u govoru na spomen akademiji za žrtve masakra Račka da "Srbija ne treba da pokušava da se vrati, jer se nećemo zaustaviti do Niša!".

Predsednik Vučić, izrevoltiran ovom izjavom rekao je da je Kadri zapravo taj koji gospodari Kosovom, a ne Hašim Tači ili Ramuš Haradinaj.

- Teško je da govorite o nečemu kad imate svakodneve pretnje, gde onaj ko je pravi gospodar na Kosovu, a to nisu ni Tači, ni Haradinaj, već Kadri Veselji, i to svi koji poznaju situaciju na Kosovu dobro znaju, a koji govori da se Albanci neće zaustaviti do Niša. Mi smo razumeli te pretnje, kao i ćutanje onih koji su trebali tog istog sekunda da reaguju - rekao je Vučić i poručio Veseljiju da "do Niša neće stići".

Prvi čovek parlamenta tzv. Republike Kosovo i ratni drug Hašima Tačija, dovodi se u vezu sa srpskom DB, kao i s raznim prljavim poslovima, a navodno je u Švajcarskoj osnovao firmu kao srpski državljanin.

Naime, Veselji je jedno vreme proveo u zatvoru da bi potom radio i za kontraobaveštajnu službu JNA. Kao jedan od komandanata grupe "Crna ruka" zajedno sa Tačijem i Džavidom Haljitijem učestvovao je u kidnapovanjima i ubistvima Srba, ali i neposlušnih Albanaca.

Foto: Tanjug/AP

Podsetimo, istraga srpskih organa je pokazala da je Veselji, koji je i sam jedan od osnivača OVK, učestvovao u likvidacijama svedoka, a svojevremeno je bio obuhvaćen i istragom koju je pored Tribunala u Hagu vodio i Euleks.

- U procesima koji su se vodili protiv Ljimaja i Ramuša Haradinaja lividirano je više od 40 svedoka, a Veselji je lično ubio četiri zaštićena svedoka. Dakle, on ne samo da je uticao na svedoke, pretio im i zastrašivao ih, već imamo saznanja da je neke od njih likvidirao ili organizovao njihove likvidacije.

- Zaštićeni svedok pod oznakom X u slučaju za počinjene ratne zločine u selu Klečka, koji se vodio protiv Fatmira Ljimaja, pronađen je mrtav. Radi se o Agimu Zogaju, koji je pronađen mrtav u jednom parku u Nemačkoj. Ova likvidacija se smatra jednom od najmonstruoznijih i upravo je delo novoizabranog predsednika Skupštine Kosova - objašnjava sagovornik blizak istražnim organima.

Kadri Veselji je javnosti poznat i kao nekadašnji šef tajne kosovske službe poznate kao ŠIK, a smatra se i jednim od osnivača OVK.

Foto: Tanjug/AP/Visar Kryeziu

Međutim ovo nije sve, u biografiji Kadri Veseljog stoji da je imao i firmu u Švajcarskoj, koju je osnovao 2009. godine i to kao državljanin Republike Srbije, što znači da se on i pored proglašenja nezavisnosti Kosova nije odrekao srpskog pasoša!

Posle rata na Kosovu 1999. godine, a nakon demobilizacije OVK stvorena je Kosovska obaveštajna agencija koju su pretežno sačinjavala lica sa navodnom kriminalnom prošlošću, koje je obučavala američka CIA, a na čelu te agencije nalazio se upravo Veselji.

Prema nekim teorijama Veselji je čak bio i član Albanske informativne agencije, koja je delovala u okviru FARK-a (albanske oružane formacije samoproglašene Republike Kosovo, u kojoj su bili pretežno bivši oficiri JNA i radnici DB-a i MUP-a albanske nacionalnosti), pa se on čak dovodio u vezu i sa srpskim DB!

Foto: Profimedia/Zuma Press - News

Posle 2000. godine KŠIK u svoje redove angažuje i sve pripadnike G-2 iz okvira Kosovskog zaštitnog korpusa, kao i veći deo rukovodećeg kadra iz sastava Kosovske policijske službe. I danas se smatra, da iako je formirana tzv. jedinstvena Kosovska obaveštajna agencija, da glavne obaveštajne aktivnosti na Kosovu i dalje vodi KŠIK, na čelu sa Kadrijem Veseljijem, bliskim saradnikom Hašima Tačija.

Dolaskom Euleksa ŠIK jača pozicije i postaje najmoćnija od svog nastanka uz pomoć bliskih veza sa članovima diplomatskih predstavništava na Kosovu kao i samom misijom Euleks.

Izbor Veseljija za šefa parlamenta tzv. Republike Kosovo predstavnici opozicionih partija na Kosovu ocenili su da je loše što je na to mesto došao funkcioner DPK Kadri Veselji, naglasivši da je to čovek koji je iz podzemlja upravljao poslovima na Kosovu.

Pogledajte šta je predsednik Srbije rekao o Veseljiju: 

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kursula

    16. januar 2018 | 22:38

    To sto su pobili svedoke koji bi svedocili u korist Srbije smo krivi iskljucivo mi tj. Srbija... takvi svedoci su se trebali cuvati u sred Beograda pod punom vojnom zastitom a ne biti na izvolte siptarima. nikada nismo znali uraditi sta treba i kako treba

  • 🐰Zec🐰

    16. januar 2018 | 22:06

    Ko mu je dao biometrijski pasoš??

  • Gradjanin Srbije

    16. januar 2018 | 22:51

    Biometrijski???hahaha!!!slucajno sam otkrio da se pod mojim podacima jmbg i datumom rodjenja vodi i neki rodjen u nemackoj a ima srpski pasos.i ko mu je dao???pa mi srbi.i ko je kriv.niko.kazu radi se to.a ja volim zemlju Srbiju-zemlju na promaji!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA