Svi smo na oprezu, SPREMNI DA REAGUJEMO: Vulin u blizini administrativne linije sa Kosovom (FOTO) (VIDEO)

Prema njegovim rečima, posle ubistva Olivera Ivanovića, ne može se reći da je stanje mirno i redovno.

  • 75

Pripadnici Vojske Srbije i Ministarstva odbrane sa velikom budnošću i pažnjom prate sva dešavanja u našem okruženju i u stanju su da reaguju na bilo kakvo ugrožavanje naših prostora i bezbednosti građana Srbije, poručio je ministar odbrane Aleksandar Vulin u Raški, prilikom obilaska kasarne "Stefan Nemanja" u blizini administrativne linije.

Vučić u subotu i nedelju na severu Kosova

Prema njegovim rečima, posle ubistva Olivera Ivanovića, ne može se reći da je stanje mirno i redovno.

- Svi smo na velikom oprezu i danas smo tu da bismo se uverili u stanje i u borbenu gotovost naših jedinica i spremnost da reagujemo na svako ugrožavanje na ovom prostoru. Da se uverimo u našu sposobnost da reagujemo na bilo kakve pojave koje bi mogle značajnije da ugroze bezbednost svih Srba bez obzira gde oni žive - ističe Vulin.

Vojska Srbije je i materijalno i kadrovski spremna i osposobljena, dovoljno naoružana i opremljena da može da sprovede svako naređenje vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića i državnih organa na odbrani naše teritorije, našeg ustavnog poretka, na odbrani mira i stabilnosti čitavog prostora, rekao je Vulin.

Foto: mod.gov.rs

- Vojska Srbije je spremna da zaštiti svaki deo naše teritorije i dovoljno organizovana i pripremljena da svi građani Srbije mogu da budu apsolutno sigurni da mir i stabilnost ne mogu da budu ugroženi dok je vojska Srbije ovde - dodao je on.

Načelnik generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković bezbednosnu situaciju u zemlji ocenio je stabilnom.

- Izvršavamo redovne zadatke, pažljivo pratimo dešavanja u zahvatu administrativne linije u Kopnenoj zoni bezbednosti i preduzimamo sve potrebne mere da bilo kakvu pojave ugrožavanja bezbednosti, pre svega građana Srbije, uočimo i da na najefikasniji način reagujemo. Na to nas posebno usmerava jučerašnji događaj, atentat na Olivera Ivanovića - ukazao je on.

Definitivno postoje organizovane manje ili veće grupe kojima nije stalo do mira i stabilnosti na ovim prostorima, kaže Diković i dodaje da su pripadnici snaga bezbednosti i Vojske su spremne da adekvatno odgovore i zaštite bezbednosti svih.

Foto: mod.gov.rs

Vulin i Diković obišli su danas pripadnike Druge brigade Kopnene vojske u Kasarni „Stefan Nemanja“ u Raški.

Nakon referisanja komandanta 21. pešadijskog bataljona majora Živana Ikraša o stanju u jedinici, čelni ljudi Ministarstva odbrane i Vojske Srbije sastali su se sa predsednikom opštine Raška Ignjatom Rakitićem i sekretarom Raškog upravnog okruga Milojem Kundovićem.

Tokom obilaska, ministar Vulin je istakao da su danas imali priliku da obiđu 21. pešadijski bataljon koji nastavlja tradiciju slavne 37. motorizovane brigade koja se proslavila u odbrani Srbije od NATO agresije.

- Još jednom možemo da kažemo koliko smo ponosni na svakog pripadnika Vojske Srbije i onda, 1999. godine i danas. Koliko smo ponosni na 37. motorizovanu brigadu i njenog komandanta i svakog borca koji je tada stao na branik svoje domovine - rekao je Vulin.

ALBANCI NEĆE STIĆI DO NIŠA

Ministar odbrane Aleksandar Vulin je danas, povodom izjave predsednika kosovske skupštine Kadrija Veseljija, poručio građanima Srbije da ne treba da budu zabrinuti ni jednog sekunda, "jer neće stići niko do Niša".

Predsednik DPK i kosovskog parlamenta, Veselji, izjavio je da "Kosovo slobodna, nezavisna i suverena zemlja", te da Srbija ne treba ni da pokušava da se vrati, jer se u tom slučaju "dobiti zasluženi odgovor svih Albanaca", koji se, kako je rekao, neće zaustaviti do Niša.

- Neće stići niko do Niša, niti da se pokrene ni da pomisli da bi mogao da stigne do Niša. Bezbednost, sigurnost i mir prepustite nama, Vojsci Srbije, državi Srbiji, prepustite svim našim organima. A vi formirajte Specijalni suda za zločine OVK i Zajednicu srpskih opština, to je odgovor koji od vas očekujemo, a s teroristima zna se kako se postupa - rekao je Vulin novinarima u Raški.

Foto: mod.gov.rs

Na pitanje novinara da prokomentariše izjavu Veseljija koji je izrazio jasne teritorijalne aspiracije prema našoj zemlji, Vulin je istakao da se "tako nešto moglo i očekivati od teroriste koji nije osuđen".

- Ali, nije se moglo očekivati i zaista nas brine da međunarodna zajednica, kako ona na prostoru KiM tako i van tog prostora, upadljivo ćuti na jednu takvu pretnju i suštinski poziv na sukobe i na rat. Zamislite da je bilo koji predstavnik države Srbije rekao nešto slično, da ćemo, na primer, stići do Prištine, koliko minuta bi bilo potrebno međunarodnoj zajednici da tu izjavu osudi i da zahteva odgovornost. I koliko sati bi bilo potrebno da se Srbija stavi pod sankcije ili ko zna šta drugo. A o ovome se ćuti - naveo je Vulin.

Foto: mod.gov.rs

Kako kaže, jedini odgovor međunarodne zajednice koji tražimo i koji očekujemo i koji je ispravan, nakon ove strašne pretnje miru, jeste formiranje Specijalnog suda za zločine OVK i formiranje ZSO.

- Čak nas ne zanimaju ni blage političke osude, a posebno ne one tipa - neka se obe strane uzdrže, kao da postoji obe strane. Zanima nas samo jedna stvar - kada ćete formirati Sud za ratne zločine OVK i ZSO. To je jedini odgovor koji hoćemo da čujemo na pretnje ovog teroriste. A sve ostalo prepustite nama - rekao je ministar odbrane Srbije.

Foto: mod.gov.rs

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    17. januar 2018 | 15:36

    VOKER JE NA KOSOVU!!! TRAZIMO RUSKE BAZE SA ORUZJEM ZA ODVRACANJE !!! NASI ZAPADNI PRIJATELJI ZELE UNISTENJE SRBIJE I SRBA!!!

  • Cezar

    17. januar 2018 | 19:02

    Ovi se definitivno trude da iziritiraju neki sukob?

  • Irena

    17. januar 2018 | 17:44

    Posle ovog atentata na Olivera Ivanovica mere bezbednosti moraju biti podignute na najvisi nivo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA