≫ 

Stefanović i Đurić: Priština ne želi da se otkrije ko je i zašto ubio Olivera Ivanovića

Posebno zabrinjava do sada nezabeležena praksa da Euleks ne uzima aktivnije učešće u istražnom procesu ovako teškog krivičnog dela

  • 77

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović ocenio je večeras da Priština odbija saradnju u istrazi sa organima Srbije, sa ciljem da oteža i spreči otkrivanje motiva, počinilaca i nalogodavaca ubistva Olivera IvanovićaDirektor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić izjavio je večeras da odbijanje Prištine da srpski politički, pravosudni i drugi organi učestvuju u istrazi ubistva Olivera Ivanovića pokazuje da "prištinske vlasti nemaju nameru da vode istragu na ozbiljan način".

Kosovsko Ministarstvo pravde odgovorilo Beogradu o zahtevu za saradnju u vezi ubistva Ivanovića: Odgovor se sastoji od samo jedne reči

Stefanović je rekao da je reakcija Ramuša Haradinaja i ministra pravde u Prištini, kojom se odbija učešće istražnih organa Srbije u istrazi ubistva Olivera Ivanovića, potpuno neprihvatljiva:

- Takva reakcija ključnih prištinskih institucija jasno ukazuje da tu nema želje da se ubice pronađu i kazne, niti da se istraga profesionalno obavi - rekao je ministar Stefanović za Tanjug i dodao da bi, u suprotnom istraga morala da uključi sve istražne organe koji mogu da pomognu da se dođe do počinilaca i organizatora Ivanovićevog ubistva.

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

- Očigledna je namera da se pažnja javnosti usmerava u pogrešnom pravcu, i da se oteža i spreči otkrivanje pravih motiva za ovo ubistvo, kao i svih onih koji su odgovorni - uveren je Stefanović.

On je naveo da smo, i pored svih zahteva Euleksu i UNMIK-u da uključi istražne organe Srbije u istragu, do sada ostali uskraćeni za bilo kakav odgovor tih međunarodnih institucija.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Dodao je da posebno zabrinjava do sada nezabeležena praksa da Euleks ne uzima aktivnije učešće u istražnom procesu ovako teškog krivičnog dela.

- Srbija i dalje insistira da njeno tužilaštvo, policija i drugi državni organi budu deo istrage, jer smatramo da se samo tako može doći do potpune istine i sprečiti da počinioci i njihovi nalogodavci ostanu nekažnjeni - poručio je Stefanović.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić izjavio je večeras da odbijanje Prištine da srpski politički, pravosudni i drugi organi učestvuju u istrazi ubistva Olivera Ivanovića pokazuje da "prištinske vlasti nemaju nameru da vode istragu na ozbiljan način".

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- To pokazuje da nekome ozbiljna istraga ni ne odgovara. To je politička odluka da ne bude ozbiljne istrage iz koje verovatno proizilaze određena saznanja, namere i ciljevi koji ni malo dobro ne govore o njihovoj ulozi o svemu onome što se desilo - istakao je Ðurić.

Prema njegovim rečima, ozbiljno vođenje istrage o ubistvu Ivanovića nije "pet policajaca članova nekog tima sa severa i pet članova sa juga", koji, ističe, vode istragu bez ozbiljne umreženosti sa srpskim organima.

On je podvukao da bez umreženosti sa srpskim organima ni ne može biti ozbiljne istrage.

- Onaj ko nema šta da krije, on ne bi odbijao učešće organa Srbije, ne bi odbijao pomoć najprofesionalnijih i najozbiljnijih istražitelja koje ova zemlja ima - istakao je Ðurcih za TV Pink.

Foto: A. Nalbantjan

On je naglasio da odbijanje Prištine ne znači da istrage neće biti, te da će Srbija istragu svakako sprovoditi sa ciljem da oni koji su odgovorni za ovaj, kako kaže, teroristički akt budu izvedeni pred lice pravde.

- Omogućićemo da oni koji su odgovorni za ovaj teroristički akt, pa ma na kojim pozicijama se nalazili i kakvu ulogu imali, budu izvedeni pred lice pravde i to bez obzira na nacionalnost, fukciju i na bilo šta drugo - zaključio je Ðurić.

Video-snimak sahrane Olivera Ivanovića pogledajte ispod:

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • olga

    18. januar 2018 | 20:26

    Razumljivo je to daPristina ne zeli da se ubica pronadje,ali zasto Euleks cuti,zasto se i on ne prikljuci istrazi? Koliko ja vidim Amerika je stavila svoju sapu na sve njih.

  • Miroslav

    19. januar 2018 | 08:44

    znaju da cemo mi odraditi posao ako nam prepuste, a njima to ne odgovara.

  • Sanja

    18. januar 2018 | 20:24

    Umesanost Pristine je vise nego ocigledna.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA