NAJNOVIJE ISTRAŽIVANJE: Evo koliko Srba zaista hoće u Evropsku uniju

Istraživanja javnog mnjenja je sprovelo Ministarstvo evropskih integracija

  • 26

Proces evropskih integracija podržava 52 odsto građana Srbije, a EU je prepoznata kao najveći donator naše zemlje, rekla je danas ministar evropskih integracija Jadranka Joksimović.

6. februara u 15 sati saznaćemo šta nas čeka u narednih 7 godina (VIDEO)

Kako je navela, ovi podaci rezultat su poslednjeg istraživanja javnog mnjenja koje je sprovelo Ministarstvo evropskih integracija, a od posebnog je značaja što posle dugo vremena podrška građana evropskim integracijama prelazi 50 odsto.

- Istraživanja javnog mnjenja radimo kao ministarstvo na svakih šest meseci, u prethodnih godinu dana rezultati su bili 47, pa 49 odsto, a sada pokazuju 52. Posle dugo vremena smo prešli tih 50 odsto i vrlo sam zadovoljna zbog toga - rekla je Joksimović nakon potpisivanja sporazuma o donaciji sa ambasadorom Bugarske u Srbiji Radkom Vlajkovim.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ocenjuje, da je velikoj podršci građana u procesu evropskih integracija i put ka članstvu u EU doprinela i politika regionalnog razvoja, održivog razvoja, pripreme za korišćenje fondova, prekogranične saradnje...

- Građani u procentu od 65 odsto podržavaju reformski proces nezavisno do pregovora sa EU. Oni na najpozitivniji način traže moderniju i efikasniju državu, a to je lakše i brže izvesti uz evropske integracije kao najbolji mehanizam reformi - rekla je Joksimović.

Ona je podvukla i da rezultati istraživanja pokazuju da građani drugi put za redom prepoznaju EU kao najvećeg donatora Srbije, te da najveći deo bespovratnih sredstava i razvojne pomoći dolazi iz EU.

- To je važno istaći, jer na osnovu toga možete donositi lične i političke odluke i možete prepoznati da li je evropski put najbolje srednjeročno i dugoročno rešenje u političkom, ekonomskom, bezbednosnom aspektu razvoja Srbije - rekla je Joksimović.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA