SPC u maju donosi jedinstven stav o KiM: Patrijarh odlučio da nema vanrednog zasedanja Sabora

Izvor iz Patrijaršije navodi da su vladike, članovi Sinoda, na dopise za sazivanje Sabora odgovarali kratko sa “zahtev je evidentiran” ili “uzet u razmatranje”

  • 8
Arno Gujon, patrijarh, crkveno priznanje, Solidarnost za Kosovo Foto-ilustracija: Tanjug/Tanja Valic

Jedna od glavnih tema na predstojećem redovnom, majskom zasedanju Svetog arhijerejskog sabora SPC biće Kosovo i Metohija, a patrijarh srpski Irinej je negirao da će se u međuvremenu biti njihovog vanrednog zasedanja.

Grupa vladika traži Sabor SPC o Kosovu i Metohiji

Ovu izjavu patrijarh je dao listu "Danas" nakon medijskih spekulacija o tome da je šest vladika Srpske pravoslavne crkve zatražilo od Sinoda da zakaže Sabor SPC na kome će Crkva zauzeti jedinstven stav o kosovskom pitanjuu.

Episkopi su zahteve upućivali u poslednja dva meseca, međutim, Sinod nijednom od vladika nije konkretno odgovorio - ni da li će biti Sabora, niti zašto se ne zakazuje zasedanje, saznaje Blic.

Izvor iz Patrijaršije navodi da su vladike, članovi Sinoda, na dopise za sazivanje Sabora odgovarali kratko sa “zahtev je evidentiran” ili “uzet u razmatranje”.

Foto: MarkoTodorović

Zahtev za održavanje Sabora nije direktno povezan sa potpisivanjem Apela za Kosovo i Metohiju, a na koji su svoj paraf stavile i pojedine vladike i sveštenstvo. Sabor je zatražen znatno ranije nego što je Apel sastavljen.

Prema patrijarhovim rečima, "stigla su samo tri zahteva, dok je za sazivanje vanrednog Sabora potrebna natpolovična većina" od broja najvišeg jerarhijskog i crkvenozakonodavnog tela SPC.

Foto: Marko Todorović

U visokim crkvenim krugovima "Danasu" je nezvanično objašnjeno da je reč o zahtevima koje je više vladika podnelo prošle godine tražeći da se održi redovno jesenje zasedanje Sabora na kome bi SPC zauzela jedinstven stav o KiM, a koji su i dalje otvoreni. Prvi zahtev, kako navode izvori tog lista, koji je podneo za Kosovo nadležan episkop raško-prizrenski Teodosije, podržala su petorica vladika.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragoslav

    24. januar 2018 | 11:26

    A stav skupocenih auta?

  • Lazar. M

    24. januar 2018 | 12:09

    Njohova odluka se moze unapred predpostaviti kao sto je i ona za potapanje nemanjicke Svetinje, Valjevske Gracanice. Sto se Kosova tice najbolju odluku ce narod doneti na referendumu koji je neophodan po tom pitanju.

  • Ljubica

    24. januar 2018 | 14:12

    Postujem veru a nista ne verujem svestenstvu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA