Rasim Ljajić: Pitanje referenduma o Kosovu posle proleća

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, po povratku sa KiM, najavio je mogućnost referenduma na kojem bi se građani izjasnili o kosovskom pitanju

  • 3

Referendum na kojem bi se građani izjasnili o kosovskom pitanju nije opcija za rešenje tog pitanja, već način da se građani slobodno i demokratski izjasne o rešenju koje će predložiti političari, izjavio je ministar Rasim Ljajić.

Rasim Ljajić u suzama: Ne verujem da će se ikada saznati ko je ubio Ivanovića (VIDEO)

- To nije bežanje od odgovornosti - rekao je Ljajić za RTS.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, po povratku sa KiM, najavio je mogućnost referenduma na kojem bi se građani izjasnili o kosovskom pitanju.

Kako navodi RTS, ako bi se menjala ustavna preambula u kojoj se pominje Kosovo, reč bi bila o ustavnom referendumu, koji bi bio obavezujući.

U Srbiji je građane na referendumu 1992. godine vlast pitala o amandmanima na Ustav, šest godina kasnije da li su za učešće stranih predstavnika u rešavanju problema na Kosovu i Metohiji, a 2006. izjašnjavali su se o novom Ustavu.

Prema Ljajićevim rečima, to su "teledirigovani" referendumi koje smo imali u prošlosti, gde se očekuje odgovor kakav vlast i predstavlja građanima kroz svoju kampanju.

- Ovde i da hoćete da fingirate, to je jako teško, imajući u vidu visok stepen polarizacije koju kosovsko pitanje povlači sa sobom - rekao je Ljajić.

Da li će referenduma biti i sa kojim pitanjem, biće jasnije posle proleća, do kada bi trebalo da traje unutrašnji dijalog, dodaje RTS.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Нis Нais

    28. januar 2018 | 16:50

    Sta treba na referendumu da se odluci, nisam razumeo , neka mi neko odgovori , hvala.

  • Molim

    28. januar 2018 | 17:38

    Mi smo potpisali i priznali, a vi izaberite....hahahahaha

  • kamy

    30. januar 2018 | 23:53

    Kad je frka neka gradjani odluce!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA