≫ 

TELEGRAF U SLOVENIJI: Saradnja kroz regionalne inicijative i zajednički nastup na trećim tržištima (FOTO) (VIDEO)

Na našem portalu pratite dešavanja iz minuta u minut

  • 24

Na Brdu kod Kranja danas će biti održana zajednička sednica vlada Srbije i Slovenije, a premijerku Srbije Anu Brnabić očekuju i odvojeni sastanci sa slovenačkim premijerom Mirom Cerarom i sa predsednikom Slovenije Borutom Pahorom. Na sednici dve vlade će biti razmatrani zajednički projekti, mogućnosti za investicije, situacija u regionu, kao i nastavak dijaloga o sukcesiji, odnosno podeli imovine nekadašnje SFRJ.

DELUJE KAO VEČNOST! Pre 4 godine smo počeli pristupne pregovore sa EU: Evo koliko su dugo pregovarali Hrvati i Slovenci

Radna poseta predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić Sloveniji je završena svečanom večerom. Šta su jeli političari Slovenije i Srbije možete da pogledate ovde: NA VEČERI KOD CERARA: Pire od šargarepe, jagnjetina, prutići kelerabe i cvet od soli za premijerku Brnabić i ministre Vlade Srbije (FOTO)

Na kraju zvanične večere, kojom je okončana poseta Vlade Srbije Ljubljani, premijeri dve države Ana Brnabić i Miro Cerar razmenili su dresove futsal reprezentacija Srbije i Slovenije.

Foto: Vlada Srbije

Brnabić i Cerar razmenili dresove futsal reprezentacija

Sve današnje događaje mogli ste, kao i uvek, da pratite na portalu Telegraf.rs.

Planirano je i održavanje više bilateralnih sastanaka resornih ministara i potpisivanje nekoliko sporazuma o saradnji.

17.00 - Ana Brnabić susrela se sa predsednikom Slovenije Borutom Pahorom. Na sastanku je zaključeno da su dve zemlje posvećene unapređenju saradnje kroz otvoreni politički dijalog i uzajamnu podršku u važnim pitanjima.

Foto: Vlada Srbije

Brnabić i Pahor istakli su značaj saradnje kroz regionalne inicijative i procese, kao što je "Berlinski proces" ili "Brdo-Brioni proces", koji su značajno doprineli produbljivanju saradnje u regionu Zapadnog Balkana. Brnabić je potvrdila i spremnost Srbije za dalje unapređenje regionalne investicione agende.

ZAJEDNIČKI NASTUP NA TREĆIM TRŽIŠTIMA

Kao primer dobre prakse, premijerka je istakla rad Mešovite komisije za ekonomsku saradnju Srbije i Slovenije. Na sastanku je ocenjeno da postoji i mogućnost saradnje kroz zajednički nastup dve države na trećim tržištima. Istaknuto je da posebnu pažnju treba posvetiti malim i srednjim preduzećima i saradnji u oblastima saobraćaja, energetike, poljoprivrede, građevinarstva i turizma.

Foto: Tanjug/Kancelarija za saradnju s medijima Vlade Srbije/ Slobodan Miljevic
Foto: Tanjug/Kancelarija za saradnju s medijima Vlade Srbije/ Slobodan Miljevic

16.50 - Privrednici Srbije i Slovenije treba da unaprede saradnju i zajednički da nastupaju na trećim tržištima - poručila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić na poslovnom forumu Srbija i Slovenija u Ljubljani.

Foto: Tanjug/Kancelarija za saradnju s medijima Vlade Srbije/ Slobodan Miljevic

- Volela bih da unapredimo saradnju, posebno kod malih i srednjih preduzeća, s obzirom na to da je taj sektor veoma dinamičan u Sloveniji - rekla je Brnabić u Gospodarskoj zbornici Slovenije, u prisustvu slovenačkog premijera Mira Cerara.

Cerar je rekao da postoje odlični politički i privredni odnosi dve zemlje.

16.15 - Brnabić: Comtrade je jedna od najvećih kompanija koje investiraju u Sloveniji

16.05 - Kupili su ga Karađorđevići, Tito ga je obožavao, u njemu su se sastali Putin i Buš: U čemu je tajna dvorca kod Kranja u kojem je danas Ana Brnabić? (FOTO) (VIDEO)

15.05 - Izveštač Telegrafa je trenutno u šetnji po starom delu Ljubljane, sa premijerima Srbije i Slovenije.

Premijerka Srbije je navela da se sa slovenačkim kolegom prvi put srela u Trstu na Regionalnom samitu u okviru Balkanskog procesa.

- Imamo odličnu saradnju, nju je lako nastaviti kada je Aleksandar Vučić napravio dobre osnove sa Mirom (Cerarom), ali i mi lično imamo odličnu komunikaciju, imamo neke slične osobine i dobro se slažemo - rekla je Ana Brnabić.

Na novinarsku opasku o skijanju, Brnabić je navela da nije skijaš, da je nekad trenirala plivanje, pa je zato "vodeni tip", ali će svima koji stanu na skije dati svu neophodnu podršku.

12.45SRBIJA NEĆE MORATI DA PRIZNA NEZAVISNOST KOSOVA DA BI UŠLA U EU 

Mislim da je nedvosmisleno rekao predsednik EP Tajani, a to je da Srbija neće morati da prizna nezavisnost Kosova da bi ušla u EU. Čini mi se da je to jasna i nedvosmislena poruka - poručila je predsednica Vlade Srbije.

12.30 - HOĆEMO TITOVE LIMUZINE!

Na pitanje da li će Srbija od Slovenije da potražuje nazad automobil Josipa Broza Tita, premijerka je rekla da je to jedno od otvorenih pitanja.

- Srbija bi htela automobile nazad, dala ih je na pozajmicu na pet godina i ima pravo na to! - istakla je premijerka Srbije i naglasila da je sigurna da ćemo se oko tog pitanja lako dogovoriti.

Ona je poručila da ekonomski, trgovinski odnosi Srbije i Slovenije beleže konstantan rast, a slovenačke firme su investirale više od milijardu evra u privredu Srbije, te da su naš važan i značajan partner.

- Slovenija je trenutno čak osma zemlja investitor u Srbiji, a to je fantastičan uspeh - ocenila je ona.

Foto: Telegraf

12.15 - KAD SMO KOŠARKU PREŽIVELI, SVE ĆEMO!

Brnabićka se pohvalila nivoom saradnje između naših ministarstava i rezultatima veoma plodotvorne sednice koja je upravo zaršena.

- Naše prijateljstvo je veoma važno, kako za odnos dva naroda, tako i za našu zemlju i proces evrointegracija Srbije. Ja lično imam fantastičnu komunikaciju sa gospodinom Cererom i mislim da je najteži test za naše međusobne odnose bilo finale košarke u Istanbulu, tada sam mu pre utakmice rekla da ako ovo preživemo kao prijatelji, sve ćemo ostalo preživeti - našalila se Brnabićeva i dodala da ponovo čestita na tim sportskim rezultatitma Sloveniji, kada je bila veoma emotivna, ali je ipak uspela da izdrži.

- Reforme su nam važne, iskreno želimo da implementiramo reforme, želimo da su one prave i da rezultiraju boljim životom za naše ljude, a otvorena poglavlja su indikator našeg uspeha - objasnila je ona.

12.00 - POČELA KONFERENCIJA ZA NOVINARE

Foto: Telegraf

Javnosti se prvo obratio premijer Slovenije Miro Cerar, koji je rekao da će podržati evropski kurs Srbije. On je izjavio da je u parlamentarnu proceduru predat zakon kojim se proširuju prava građana država bivše SFRJ i ocenio da je Srbija među najvažnijim stranim trgovinskim partnerima Slovenije i važna destinacija za slovenačke investicije.

- U Srbiji radi više od 1.500 preduzeća koja su u potpunom ili delimičnom vlasništvu Slovenaca i zapošljavaju 25.000 radnika. Ona je za Sloveniju druga najvažnija destinacija za ulaganja i u Srbiji smo prešli milijardu evra investicija ali jača i srpske investicije u Sloveniji. Održali smo veoma konstruktivniu diskusiju na sednici vlada gde je naglasak bio na ekonomskoj saradnji - rekao je on.

11.55 - DELEGACIJE RAZMENILE POKLONE

Kako saznaje reporter Telegrafa, naša delegacija domaćinu Ceraru poklonila je grafiku srpskog manastira i ćilim Grupe Etno-mreža, dok je predsedniku Slovenije Borutu Pahoru namenjen pirostki ćilim.

11.45 - ZAVRŠETAK SEDNICE, OČEKUJE SE POČETAK KONFERENCIJE

Potpisana su četiri nova sporazuma naših vlada o zapošljavanju srpskih državljana u Sloveniji; Memorandum o saradnji u oblasti bezbednosti i zaštite na radu; Plan konsultacija MSP za ovu godinu i Pismo o namerama ministarstava kulture za ulaganje u filmsku industriju.

Foto: Telegraf

Sporazume su potpisali ministri kulture Vladan Vukosavljević i Anton Peršak, državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije Veljko Odalović i slovenački ministar spoljnih poslova Karl Erjavec.

Ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Zoran Ðorđević kaže da su Sporazumom o zapošljavanju državljana Srbije u Sloveniji definisana sva bitna pitanja za naše građane koji žele da rade u Sloveniji.

Foto: Tanjug/VLADA REPUBLIKE SRBIJE - SLOBODAN MILJEVIC

- Sporazumom smo regulisali pitanja koja su vezana za njihov dolazak i sva prava koja imaju. Kako izgledaju ugovori, koliko mogu da traju i da su oni ravnopravni sa svim građanima Slovenije - rekao je ministar i naglasio da je cilj sporazuma da se preduprede eventualni problemi.

Takođe, njegova očekivanja idu u smeru da se takav sporazum uskoro potpiše i u Beogradu za slovenačke građane po reciprocitetu.

11.00 - PREMIJERKA SRBIJE SE UPISLA U ZLATNU KNJIGU GOSTIJU

Nakon bilateralnog susreta sa premijerom Slovenije Mirom Cerarom, u knjigu gostiju Zamka na Brdu upisla da je pravi put za jačanje prijateljstva dva naroda uzajamno razumevanje i saradnja, otvorenost i spremnost za razgovore na sve teme.

Foto: Kancelarija za saradnju s medijima

Posle sednice, u Privrednoj komori Slovenije u Ljubljani biće održan Poslovni forum Slovenija - Srbija, na kojem će učestovati i premijeri dve države. Srpsku privrednu delegaciju predvodiće predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

10.00 - POČELA SEDNICA DVEJU VLADA

Počela je 4. zajednička sednica Vlade Srbije i Vlade Slovenije, kojom presedavaju premijeri dve države Ana Brnabić i Miro Cerar.

Od srpskih ministara sednici prisustvuju ministarka pravde Nela Kuburović, ministrar prosvete Mladen Šarčević, ministar kulture Vladan Vukosavljević, ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, ministar privrede Branislav Nedimović, ministar za rad i zapošljavanje Zoran Ðorđević, kao ministarke bez portfelja Jadranka Joksimović i Slavica Ðukić Dejanović.

Foto: Tanjug/STA/Tamino Petelinsek,Kancelarija za saradnju s medijima

9.30 - PREMIJERKA BRNABIĆ I MINISTRI U VLADI SRBIJE STIGLI U SLOVENIJU

Premijerka Ana Brnabić i ministri u Vladi Srbije stigli su na Brdo kod Kranja, gde ih očekuje 4. zajednička sednica sa Vladom Slovenije.

Foto: Tanjug/STA/Tamino Petelinsek,Kancelarija za saradnju s medijima

Premijerku Brnabić u zamku Brdo dočekao je njen slovenački kolega Miro Cerar, sa kojim upravo ima odvojeni sastanak, dok će se u toku popodneva Brnabić sastati i sa predsednikom Slovenije Borutom Pahorom u Ljubljani.

Resorni ministri takođe imaju više bilateralnih sastanaka sa slovenačkim kolegama, a nakon sednice dve vlade koja će početi u 10 sati planirano je potpisivanje nekoliko sporazuma o saradnji.

Foto: Tanjug/STA/Tamino Petelinsek,Kancelarija za saradnju s medijima

Na sednici dve vlade će biti razmatrani zajednički projekti, mogućnosti za investicije, situacija u regionu, kao i nastavak dijaloga o sukcesiji, odnosno podeli imovine nekadašnje SFRJ.

U sklopu ove zvanične posete, u Privrednoj komori Slovenije u Ljubljani po podne će se održati Poslovni forum Slovenija-Srbija, na kojem će učestovati i premijeri dve države.

Foto: Tanjug/STA/Tamino Petelinsek,Kancelarija za saradnju s medijima

Srpsku privrednu delegaciju predvodiće predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Prva zajednicka sednica vlada dve zemlje održana je 2013. godine u Beogradu, a prethodna 2015. na Brdu kod Kranja.

Prva zajednicka sednica vlada dve zemlje održana je 2013. godine u Beogradu, a prethodna 2015. na Brdu kod Kranja. Tada je dogovoreno da će vlade Srbije i Slovenije zajednički rešavati procedure za lakši ulazak srpskih firmi na tržište Slovenije, kao i da se može očekivati još slovenačkih investicija u našu zemlju. U Srbiji je trenutno registrovano više od 1.300 slovenačkih preduzeća, što je najviše od svih stranih ulagača u Srbiji.

Foto: Tanjug/STA/Tamino Petelinsek,Kancelarija za saradnju s medijima

Slovenačke firme u Srbiji ukupno zapošljavaju oko 35.000 radnika. Trgovinska razmena je 2016. godine, u odnosu na prethodnu, porasla za 10 odsto. Od naših privrednika, koji već investiraju u Sloveniji, tu su kompanije "Komtrejd", "Delta holding", "Nektar" i druge.

Video dolaska pogledajte ovde:

Daljinac

(Telegraf.rs / M.Ivas)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    1. februar 2018 | 12:19

    Hrvati su,svojevremeno,napravili paniku,zbog cokoladice iz - Srbije.A Srbi kupuju - sve.Pitao bih, ata bi Slovenija .da joj nema trzista u Srbiji?U Evropi su (Zdaf Evroppa!) - beznacajni.)...

  • Wien

    1. februar 2018 | 10:38

    Ja Slovencima ne bih dao nista od bivse Juge...da ih je Juga interesovala ne bi se secesionisali...a Juga ih je odhranila ...

  • VAN

    1. februar 2018 | 10:55

    Slovencima ništa ne bi trebali verovati. Sad su im srbi dobri kad treba da naprave profit.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA