Španija "lupa" rampu Kosovu 23. februara?

Zamerke Madrida na EU integracije Zapadnog Balkana uskoro pred evropskim liderima. Evropski savet razmatraće i novu strategiju proširenja

  • 13

Primedbe Španije, koja se oštro protivi bilo kakvom vidu naznaka državnosti u pominjanju Kosova na njegovom evropskom putu, najverovatnije će se uskoro naći pred šefovima država i vlada Evropske unije, saznaju "Novosti".

Prištini stižu oštre kritike iz UN: Guteres u sredu predstavlja izveštaj o Kosovu i Metohiji

Lideri evropskih država mogli bi o njima da raspravljaju već na sledećem neformalnom okupljanju u Briselu, zakazanom za 23. februar, kada bi na dnevnom redu sednica Evropskog saveta trebalo da se nađe i nova Strategija proširenja na Zapadni Balkan. Ovaj dokument, koji je sačinila Evropska komisija, ima 12 strana i sutra će biti zvanično predstavljen u Strazburu.

Španija je u susret ove nove strategije proširenja evropskom vrhu uputila više protestnih dokumenata, u kojima praktično insistira da Kosovo u EU može jedino kao region pod posebnim uslovima, s drugačijim kalendarom, ali, pravno, u sastavu Srbije.

Foto: Tanjug/AP

S druge strane, Fajnenšel tajms je prošle sedmice objavio tekst u kom navodi da EU ima plan da u svoječlanstvo primi šet država Zapadnog Balkana, među kojima je i Kosovo. I u tom, ali i u svom drtugim tekstovima vezanim za evropsku strategiju za Zapadni Balkan navodi se da "prečica" nema i da je će države biti primljene u članstvo kada ispune zadato, a za Srbiju je to pitanje svakako vezano i za rešenje pitanja odnosa sa Kosovom.

Dok iz Beograda kažu da ćemo morati da sa Kosovom dogovorimo pravno obavezujući dokument, čiju sadržinu još uvek niko ne zna niti s njom želi da licitira, iz Brisela će nam sutra, 6. februara i zvanično biti predstavljen plan prema kom, kako je više puta isticano, Srbija može postati članica EU do 2025.

U tom smislu, kao ključna je pominjana 2019. jer bi do kraja te godine trebalo da se konačno reši pitanje s Kosovom. Sada, međutim, ostaje pitanje da li će nova Strategija EU za Zapadni Balkan biti usvojena na novou EU zbog protivljenja Španije EU integracijama Kosova.

Daljinac

(Telegraf.rs/Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbin

    5. februar 2018 | 10:17

    Bravo za Španiju !!! To je DRŽAVA !!!

  • Trig

    5. februar 2018 | 12:25

    Tako je.STOP siptarima.

  • Jovan Ktć

    5. februar 2018 | 20:32

    Pogledajmo koliko Španci i Grci čuvaju svoje nacionalne interese. Milion Grka je izašlo na ulice zbog imena Makedonije. Ništa ne prepuštaju slučaju, i deluju odmah. Mogli bismo mnogo da naučimo od njih.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA