DAN "D" za evrointegracije! Danas se usvaja strategija proširenja na Zapadni Balkan: Dva elementa su KLJUČNA za Srbiju

Šefica diplomatije EU i potpredsednica EK Federika Mogerini i komesar za proširenje Johanes Han predstaviće na konferenciji za novinare taj dokument

  • 5

Evropska komisija usvojiće danas u Strazburu konačan tekst strategije o prijemu Srbije i drugih zemalja Zapadnog Balkana u Uniju, o kojem će se potom izjasniti poslanici Evropskog parlamenta.

2025. nije godina kada bi Srbija morala da bude u EU

Šefica diplomatije EU i potpredsednica EK Federika Mogerini i komesar za proširenje Johanes Han predstaviće na konferenciji za novinare taj dokument, kojim se, prema ocenama iz Brisela, EU snažnije obavezuje da pruži jasnu evropsku perspektivu regionu Zapadnog Balkana.

Foto: Medija tim predsednika Vlade

Strategijom proširenja na Zapadni Balkan, koja će danas biti usvojena u Strazburu, Srbija je dobila jasan rok mogućeg ulaska u Evropsku uniju - do 2025. godine.

Drugi ključan element Strategije za našu zemlju je taj da Evropska unija nije "oročila" postizanje pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine na 2019. godinu.

To je Tanjugu potvrđeno iz najmanje dva obaveštena izvora u Briselu.

Foto: Tanjug/AP

Prema tim informacijama, umesto obavezivanja na 2019. godinu, podvlači se da bi dve strane trebalo što pre da zaključe sveobuhvatni, pravno obavezujući sporazum, što znači da je Evropska komisija u međuvremenu odustala od vremenskog "oročavanja", odnosno ograničavanja te obaveze.

Pored ove, "novina" u odnosu na prvobitni tekst Strategije, odnosno nacrt tog dokumenta, je i odnos Brisela prema Kosovu.

Prema informacijama koje su diplomatski izvori preneli Tanjugu u Briselu, finalni tekst Strategije o proširenju predviđa da Kosovo može da napreduje na evropskom putu "kroz implementaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju" i to kada "to dozvole objektivne okolnosti".

Ovakva promena rečnika, tačnije pristupa Evropske komisije, u diplomatskim krugovima u Briselu za Tanjug se ocenjuje kao spuštanje ambicija koje su ranje postojale o "napretku Kosova na EU putu".

U pitanju je, kako je ranije Tanjug pisao, činjenica, na koju se pozivala i Španija, da je Kosovo stupanjem na snagu Sporazuma o stabilizaciji i asocijaciji zapravo došlo do kraja svog trenutno mogućeg evrointegracionog puta.

Za svaki sledeći korak Kosova ka EU biće neophodan konsenzus svih zemalja članica o statusu Kosova kao nezavisne države.

Foto: A. Nalbantjan

Takvog konsenzusa nema i pitanje je da li će i kada biti postignut.

Mimo ovoga, u skladu sa ranijim procenama i očekivanjima, Srbija dobija konkretan vremenski okvir za ulazak u EU - do 2025. godine.

Iako u Evropskoj komisiji naglašavaju da se strategija odnosi na ceo region Zapadnog Balkana, očekuje se da samo Srbija i Crna Gora, koje se precipiraju kao lideri procesa evrointegracija, dobiju jasan rok mogućeg ulaska u EU:

- Uz snažnu političku volju, ispunjavnje održivih reformi i trajna rešenja u sporovima sa susedima, Crna Gora i Srbija bi trebalo da budu spremne za članstvo do 2025. godine - navodi se u tesktu Staregije u koju je Tanjug imao uvid.

Druge zemlje regiona nisu dobile konkretne vremenske rokove.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

U Briselu ovakvo "odustajanje" Evropske komisije od konkretnih datuma, sem kada je u pitanju vremenski okvir za pristupanje Srbije i Crne Gore EU, vide kao potez koji bi trebalo da da dovoljno podstreka za napredak, ali i da ne bude ograničavajući faktor ili faktor kontraproduktivnog pristiska.

Strategija bi trebalo da najavi i "postepeno povećanje" predpristupnih ( IPA) fondova za Zapadni Balkan do 2020. godine.

Poseban deo Strategije odnosi se na predlog "povećanog učešća svih partnera sa Zapadnog Balkana na neformalnim Savetima EU i drugim formacijama Saveta koje se foksiraju na oblasti od zajedničkog interesa", kao što su spoljna politika, bezbednost, odbrana, migracije i transport.

- Posle Samita Zapadnog Balkana u maju u Sofiji, dalji sastanci sa liderima sa Zapadnog Balkana bi trebalo da budu predviđeni u kontekstu odgovarajućih sastanaka Evropskog Saveta - navodi se u nacrtu Strategije u koju je Tanjug imao uvid.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA