0

Sporazum o normalizaciji odnosa sa Prištinom za sada - PRAZAN PAPIR

Zbog pouke iz prošlosti, EU neće prihvatiti nijednu novu članicu bez prethodnog rešavanja otvorenih bilateralnih pitanja

Hašim Tači, Federika Mogerini, Aleksandar Vučić
Foto: Twitter/@FedericaMog

Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han istakao je danas u Beogradu da pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa sa Prištinom, koji mora biti usvojen do pristupanja, ne znači priznanje, odnosno da EU nema unapred pripremljeno rešenje, već sve zavisi od ishoda dijaloga, i da je "papir potpuno prazan".

Johanes Han ima bitnu poruku za Srbiju: "Sad je vreme da zgrabite priliku"

Zbog pouke iz prošlosti, EU neće prihvatiti nijednu novu članicu bez prethodnog rešavanja otvorenih bilateralnih pitanja, podsetio je Han na konferenciji "Strategija za Zapadni Balkan - Otvaranje puta ka pristupanju EU?", navodeći da ne postoji vremenski okvir za rešavanje tog pitanja do 2019, već da taj sporazum treba da bude zaključen do pristupanja Uniji.

- Ne želim da prejuduciram ishod dijaloga Beograda i Prištine. Dijalogom treba doći do rešenja koje bi dovelo do pravno obavezujućeg sporazuma. Ima mnogo mogućnosti za rešenje i preuranjeno je govoriti o konkretnoj soluciji - rekao je Han odgovarajući na pitanje da li pravno obavezujući sporazum, koji traži EU, znači priznanje nezavisnosti.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

- Još uvek je potpuno prazan papir - podvukao je evropski komesar.

Istovremeno, on naglašava da su normalizacija odnosa sa Prištinom i rešavanje bilateralnih pitanja samo dodatni elementi, koji ne mogu biti kompenzacija za ispunjavanje drugih obaveza.

- Sve mora da se uradi i to je jasno iskazano u strategiji - naglasio je Han, ukazujući da EU neće popustiti ni po kojem pitanja, odnosno uslovima koji su dobro poznati.

On je istakao da Strategija daje evropsku perspektivu i Kosovu.

- Mislim da bi na Kosovu trebalo da to smatraju motivacijom da rade na pravno obavezujućem sporazumu. Do sada je iz Prištine od mnogih uvek govoreno da čitav dijalog koristi samo srpskim interesima, i da je pozitivan ishod u interesu evropskih aspiracija Beograda. Sada je Strategija jasna da je napredak u dijalogu i u interesu Kosova, i da mora postojati pozitivno rešenje, jer samo ono otvara put Kosovu ka Uniji. Treba to tako da bude shvaćeno i da stimuliše i ubrza dijalog - poručio je Han.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

Ceo proces se, kako ukazuje, zasniva na zaslugama i važno je podsetiti da to ne znači da svi moraju istovremeno da se pridruže, već onda kada budu spremni, ali treba im pružiti pravednu priliku.

Istakao je da 2025. datum koji je navela Evropska komisija u svojoj strategije, jeste indikativni vremenski okvir, a da bi se on dostigao neopodno je čitav proces završiti do 2023.

- To sada zvuči daleko, ali kada se sagleda šta sve treba uraditi na održiv način, to je veoma kratak rok - smatra evropski komesar.

Poručio je da pristupni pregovori nisu samo puki pregovori, u kojima se preuzimaju pravna tekovina, štihliraju stavke na planu, već je to proces.

On je podsetio da sve zemlje članice moraju jednoglasno da prihvate novog člana, ali da EU radi na institucionalnim reformama koje su potrebne unutar Unije, među kojima je i predlog za usvajanje odluke na osnovu kvalifikovane većine.

Han je naglasio da treba gledati u budućnost, ali da je važno da region radi i na pomirenju.

- Mora da postoji jasno razumevanje i među liderima EU da su održivo pomirenje i stabilizacija regiona mogući samo ako sve zemlje Zapadnog Balkana budu deo Unije. Zato je važno da lideri daju doprinos tim naporima, podržavaju ih, i da se zemlje regiona ne blokiraju na putu ka EU - kazao je evropski komesar.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Kada je reč o situaciji sa medijima u Srbiji, Han je rekao da postoje određene manjkavosti, kao i u mnogim drugim državama, ali da to nije povezano samo sa političkom, već pre svega sa ekonomskom situacijom.

Objasnio je da treba organizovati finansiranje koje bi omogućilo rad nezavisnim medijima, a da za to postoje primeri drugih zemalja, dodajući da nijedno rešenje nije savršeno, ali može poslužiti kao primer.

Han je, osvrnuvši se na izveštaje o napretku zemalja regiona, planirane za april, rekao da oni ostaju iste sadržine, uz jasnu strategiju da se ukaze gde su propusti i šta treba uraditi, daju smernice i iznose očekivanja EU.

UJEDINJENJE EVROPE POTPUNO TEK PRIJEMOM ZAPADNOG BALKANA

Han je uveren da ujedinjenje Evrope, koje je počelo 1989, može biti potpuno tek nakon pristupanja Zapadnog Balkana, i poručio da je u fokusu tog procesa vladavina prava, koja je temelj Unije, i da neće moći da se uvezu otvorena bilateralna pitanja.

Han je, na konferenciji "Strategija za Zapadni Balkan - Otvaranje puta ka pristupanju EU", podvukao da je EU projekat mira, stabilnosti i prosperiteta, koji može biti potpun samo ako Zapadni Balkan postane njegov deo.

Foto: AP/Tanjug

Han je govor započeo podsećanjem na reči predsednika Evropske komisije Žan-Klod Junkera od prošlog septembra, da budućnost EU nije samo u 27 članice, da Strategija proširenja, koja je usvojena ovih dana, stavlja zauvek van sumnje jasnu evropsku perspektivu za Srbiju i ceo region.

Istakao je da članstvo u EU zemalja Zapadnog Balkana nije samo cilj tih država, već i same Unije.

- Ovom strategijom smo Srbiji i drugim zemljama u regionu dali indikativni vremenski okvir za pristupanje. Članstvo u Uniji je donedavno delovalo daleko i nedostižno, ali to više nije slučaj. Srbija sada ima perspektivu za 2025.godinu. Ako zemlja uradi svoj deo, ispuni uslove biće potencijalno spremna za taj datum - ukazao je evropski komesar.

On je podvukao da taj datum nije uklesan u kamenu, i da ne znači da Srbija može da ga sačeka skrštenih ruku, navodeći da to nije blanko ček, već da su potrebne brojne reforme koje je neophodno realizovati.

- Strategija ima potencijal da ''resetuje'' reforme i predstavlja podstrek kako bi se sve što je planirano realizovalo. Dobićemo jedan nov zamah za reforme. Strategija se odnosi na čitav region i potvrđeno je u njoj da je Srbija predvodnica kada je reč o zemljama Zapadnog Balkana - poručuje Han.

Printskrin: europa.eu

Prema njegovim rečima, u najboljem interesu Srbije jeste da region bude stabilan i miran na putu ka EU.

- Uveren sam da će Srbija kao najveća i najvažnija zemlja u regionu predvoditi i dati primer drugima i da će to biti snažan podstrek čitavom Zapadnom Balkanu. Verodostojna perspektiva podrazumeva kredibilne reforme i proces pridruživanja ne podrazumeva besplatne ulaznice. Buduće pristupanje u potpunosti će zavistiti od konkretnih rezultata svake zemlje pojedinačno - naglasio je Han.

Vladavina prava, kako je podvukao, predstavlja temelj na kojoj se zasniva EU, pa će sve zemlje morati da se nje drže i biće u fokusu pristupnog procesa.

- Vladavina prava i reforme u toj oblasti su definitivno nešto što mora da se realizuje, ne može da ostane samo na papiru. Nije samo reč o pukom usvajanju zakona, već vladavina prava predstavlja transformativne procese. Sada smo na ključnom raskršću i sve to možemo postići ako Srbija krene da se bavi ključnim slabostima. Vidimo da moramo ojačati institucije i u brojnim oblastima moramo videti kako rade - objasnio je on.

Srbija, kako je istakao, mora reči da pretoči u dela, kako bi EU bila uverena da se stvari mnjaju na terenu.

Govoreći o regionalnom pomirenju, Han je rekao da Srbija mora da pređe, ne samo težak tranzicioni put do demokratije i tržišne ekonomije, već mora, kao i čitav region, i da se suoči sa prošlošću.

- Mora da reši nerešene bilateralne sporove, i to je važno za EU, ali i vas kao zemlju koja teži ka članstvu. Mi ćemo odbiti da prihvatimo da se uvezu nerešena pitanja i zato Srbija mora da reši bilateralna pitanja, i granice. Srbija mora da nepovratno reši i zaključi pravno obavezujući sporazum sa Prištinom - rekao je evropski komesar.

Foto: Telegraf, Google maps

Han je izrazio uverenje da je sada nova prilika za Beograd i Prištinu da za svagda reše otvorena pitanja.

- Pravi trenutak je sada-  naglasio je Han, pohvalivši predsednika Srbije Aleksandra Vučića za pokretanje unutrašnjeg dijaloga, dodajući da je u njemu treba da učestvuju svi delovi društva i kažu svoje mišljenje kako bi Srbija bila sigurna da ima zajedničko doneto rešenje za budućnost.

- Perspektiva članstva u EU nije samo u interesu Srbije, već i same Unije. To je strateška investicija u snažnu i ujedinjenu Evropu koaj se zasniva na zajedničkim vrednostima, koja će doneti reforme - ponovio je evropski komesar.

Rekao je da reforme moraju da se sprovedu na Balkanu i da to zahteva podršku EU, koja je spremna da dodatno investira.

Han je podsetio da je definisano šest vodećih inicijativa za podršku regiona, a da će u pristupnom procesu biti povećana pomoć, odnosno sredstva relocirana.

- Mi vam dajemo perspektivu i instrumente koji su vam potrebni. Perspektiva članstva do 2025. je ambiciozna, a da bi postigla ciljeve, Srbija mora da udvostruči svoje napore, mora da uključi sve delove društva u taj proces - naglasio je evropski komesar.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Tagovi: Briselski dijalog, EU, Evropska unija, Johanes Han, Sporazum Beograd - Priština

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Srbija je važan partner Austriji, želimo da vas vidimo u zajednici evropskih zemalja: Poruka austrijskog predsednika Brnabićki (FOTO)

Vučić je danas postao počasni građanin jednog grada: Priznanje za sve što je uradio

Vesić dobio odštetu zbog klevete, sav novac će uplatiti Sigurnoj kući: Tatić je klevetnik i meni je to dovoljno

Mi na Rusiju gledamo kao na iskrenog prijatelja i saveznika: Vučić u razgovoru s ruskim generalnim tužiocem (FOTO)

Tri ministra bi više voleli da budu u BIA nego u svojim ministarstvima, Vučić na svečanoj akademiji poručio: Zadivljen sam kako čuvate Srbiju (FOTO)

Terorizam i ekstremizam prete Kosovu! Najnovija analiza otkriva strahovite pretnje: Za dve godine sprečena četiri teroristička napada

Haradinaj dao 20 hiljada dolara za propalu žurku u Njujorku: Niko mu nije došao

Nova runda dijaloga? EU: Najavićemo čim bude potvrđena

U Hrvatskoj je poželjno vređati i pretiti Srbima: Česti napadi na učenike Srpske pravoslavne gimnazije u Zagrebu

Albanci ne daju da slavimo Vidovdan na Kosovu! Skandalozna odluka parlamenta u Prištini

Ako Kosovo uđe u Interpol, 5.000 Srba na poternici! Vučić upozorio na katastrofalne posledice (VIDEO)

Van der Belen otkrio zašto se "odugovlači" sa prijemom Srbije u EU: Vučić otvoreno o ključnom uslovu (FOTO) (VIDEO)

Čomićka, obrij brkove! A ti, Zorana, si alapača, koja misli da zna sve i svja! Šešelj umislio da je u rijalitiju: Skandalozan govor u Skupštini (VIDEO)

Pršti u Skupštini! Šešelj traži smenu Mihajlović i vređa: Ne volim alapače! Vicepremijeka odgovara: Ne mogu i ne želim da Vas prevaspitavam (VIDEO)

Važan sastanak u borbi Srbije protiv članstva Kosova u Interpolu: Upozoreni na posledice

Putin traži od EU da pritisne Prištinu: Moraju da ispune svoje obaveze!

SPC upozorava: Odluka Carigrada nas razjedinjuje! Raspop Dedeić se nada samostalnoj Crnogorskoj crkvi

Brže i lakše uklanjanje bespravnih objekata: Mihajlović u Skupštini najavila velike promene

Napušta Trampa, ali je njen poslednji potez uperen protiv Srbije: Hejli poslala zahtev Guterešu

Posle oštrih kritika državnog vrha Srbije, Kajl Skat se oglasio na Tviteru o "nezavisnom Kosovu" (FOTO)

Priština odbacuje tvrdnje da je Lesoto povukao priznanje nezavisnosti Kosova

Erdogan i Vučić na telefonskoj vezi, turski predsednik mu poručio: Podržaću svaki dogovor Srba i Albanaca

Han ima poruku za 5 država EU koje nisu priznale Kosovo: Ili izvozimo stabilnost ili uvozimo nestabilnost

Opozicija bi da izglasa nepoverenje Haradinaju, on odgovara: Ne brinem!

Hoti: Niko neće moći da zaustavi formiranje kosovske vojske

Reagovanje udruženja „Dr Rudolf Arčibald Rajs“: Novopazarski političari uvlače policiju u svoje sukobe

Dodatna komplikacija situacije na Kosovu: Novi izbori na pomolu

Telegraf saznaje: Enver Hodžaj ipak ne dolazi u Beograd, ništa od njegovog učešća na Beogradskom bezbednosnom forumu

Emirati spremili skupocene rolekse za kupovinu glasova! Kosovo dobilo podršku muslimanskih zemalja za prijem u Interpol?

Imenovan novi ministar unutrašnjih poslova Kosova: Treća promena na tom mestu u Haradinajevoj vladi

U Skupštini Srbije još utvrđuju dnevni red, deo opozicije napustio salu

Nova pobeda Srbije! Još jedna zemlja povukla priznanje Kosova

Savez za Srbiju optužuje REM, Zekić odgovara: Vršite pritisak na nezavisno telo

Radulović u Skupštini kao u kafani: Otvorio jogurt, zagrizao sendvič, pa zatražio pauzu (FOTO)

SPC menja stav o razgraničenju? Pažljivo pročitajte patrijarhove reči

Putinova poseta prilika da se učvrsti tradicionalno prijateljstvo Srbije i Rusije: Brnabić i Čepurin najavili potpisivanje više sporazuma (FOTO)

Popović i zamenik premijera Rusije Akimov: Srbija i Rusija zajedno u razvoju digitalne ekonomije

Mihajlović za Telegraf objasnila zašto nije odmah reagovala na Skatovu izjavu o "nezavisnom Kosovu"

Ako neko nazove Kosovo državom, sastanak se prekida i taj napušta Vladu Srbije: Brnabić oštro reagovala na izjavu američkog diplomate

Funkcioner Vlade Srbije službenim automobilom krenuo u seks šop? Ova fotografija je zapalila društvene mreže (FOTO)

U ovom poslu se dešava svašta pa i ovo: Balši Božoviću konferenciju prekinuli neočekivani gosti (VIDEO)

Amerikanci stavili Čekua i Berišu na tanak led zbog najave formiranja "Vojske Kosova"?