0

Sporazum o normalizaciji odnosa sa Prištinom za sada - PRAZAN PAPIR

Zbog pouke iz prošlosti, EU neće prihvatiti nijednu novu članicu bez prethodnog rešavanja otvorenih bilateralnih pitanja

Hašim Tači, Federika Mogerini, Aleksandar Vučić
Foto: Twitter/@FedericaMog

Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han istakao je danas u Beogradu da pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa sa Prištinom, koji mora biti usvojen do pristupanja, ne znači priznanje, odnosno da EU nema unapred pripremljeno rešenje, već sve zavisi od ishoda dijaloga, i da je "papir potpuno prazan".

Johanes Han ima bitnu poruku za Srbiju: "Sad je vreme da zgrabite priliku"

Zbog pouke iz prošlosti, EU neće prihvatiti nijednu novu članicu bez prethodnog rešavanja otvorenih bilateralnih pitanja, podsetio je Han na konferenciji "Strategija za Zapadni Balkan - Otvaranje puta ka pristupanju EU?", navodeći da ne postoji vremenski okvir za rešavanje tog pitanja do 2019, već da taj sporazum treba da bude zaključen do pristupanja Uniji.

- Ne želim da prejuduciram ishod dijaloga Beograda i Prištine. Dijalogom treba doći do rešenja koje bi dovelo do pravno obavezujućeg sporazuma. Ima mnogo mogućnosti za rešenje i preuranjeno je govoriti o konkretnoj soluciji - rekao je Han odgovarajući na pitanje da li pravno obavezujući sporazum, koji traži EU, znači priznanje nezavisnosti.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

- Još uvek je potpuno prazan papir - podvukao je evropski komesar.

Istovremeno, on naglašava da su normalizacija odnosa sa Prištinom i rešavanje bilateralnih pitanja samo dodatni elementi, koji ne mogu biti kompenzacija za ispunjavanje drugih obaveza.

- Sve mora da se uradi i to je jasno iskazano u strategiji - naglasio je Han, ukazujući da EU neće popustiti ni po kojem pitanja, odnosno uslovima koji su dobro poznati.

On je istakao da Strategija daje evropsku perspektivu i Kosovu.

- Mislim da bi na Kosovu trebalo da to smatraju motivacijom da rade na pravno obavezujućem sporazumu. Do sada je iz Prištine od mnogih uvek govoreno da čitav dijalog koristi samo srpskim interesima, i da je pozitivan ishod u interesu evropskih aspiracija Beograda. Sada je Strategija jasna da je napredak u dijalogu i u interesu Kosova, i da mora postojati pozitivno rešenje, jer samo ono otvara put Kosovu ka Uniji. Treba to tako da bude shvaćeno i da stimuliše i ubrza dijalog - poručio je Han.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

Ceo proces se, kako ukazuje, zasniva na zaslugama i važno je podsetiti da to ne znači da svi moraju istovremeno da se pridruže, već onda kada budu spremni, ali treba im pružiti pravednu priliku.

Istakao je da 2025. datum koji je navela Evropska komisija u svojoj strategije, jeste indikativni vremenski okvir, a da bi se on dostigao neopodno je čitav proces završiti do 2023.

- To sada zvuči daleko, ali kada se sagleda šta sve treba uraditi na održiv način, to je veoma kratak rok - smatra evropski komesar.

Poručio je da pristupni pregovori nisu samo puki pregovori, u kojima se preuzimaju pravna tekovina, štihliraju stavke na planu, već je to proces.

On je podsetio da sve zemlje članice moraju jednoglasno da prihvate novog člana, ali da EU radi na institucionalnim reformama koje su potrebne unutar Unije, među kojima je i predlog za usvajanje odluke na osnovu kvalifikovane većine.

Han je naglasio da treba gledati u budućnost, ali da je važno da region radi i na pomirenju.

- Mora da postoji jasno razumevanje i među liderima EU da su održivo pomirenje i stabilizacija regiona mogući samo ako sve zemlje Zapadnog Balkana budu deo Unije. Zato je važno da lideri daju doprinos tim naporima, podržavaju ih, i da se zemlje regiona ne blokiraju na putu ka EU - kazao je evropski komesar.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Kada je reč o situaciji sa medijima u Srbiji, Han je rekao da postoje određene manjkavosti, kao i u mnogim drugim državama, ali da to nije povezano samo sa političkom, već pre svega sa ekonomskom situacijom.

Objasnio je da treba organizovati finansiranje koje bi omogućilo rad nezavisnim medijima, a da za to postoje primeri drugih zemalja, dodajući da nijedno rešenje nije savršeno, ali može poslužiti kao primer.

Han je, osvrnuvši se na izveštaje o napretku zemalja regiona, planirane za april, rekao da oni ostaju iste sadržine, uz jasnu strategiju da se ukaze gde su propusti i šta treba uraditi, daju smernice i iznose očekivanja EU.

UJEDINJENJE EVROPE POTPUNO TEK PRIJEMOM ZAPADNOG BALKANA

Han je uveren da ujedinjenje Evrope, koje je počelo 1989, može biti potpuno tek nakon pristupanja Zapadnog Balkana, i poručio da je u fokusu tog procesa vladavina prava, koja je temelj Unije, i da neće moći da se uvezu otvorena bilateralna pitanja.

Han je, na konferenciji "Strategija za Zapadni Balkan - Otvaranje puta ka pristupanju EU", podvukao da je EU projekat mira, stabilnosti i prosperiteta, koji može biti potpun samo ako Zapadni Balkan postane njegov deo.

Foto: AP/Tanjug

Han je govor započeo podsećanjem na reči predsednika Evropske komisije Žan-Klod Junkera od prošlog septembra, da budućnost EU nije samo u 27 članice, da Strategija proširenja, koja je usvojena ovih dana, stavlja zauvek van sumnje jasnu evropsku perspektivu za Srbiju i ceo region.

Istakao je da članstvo u EU zemalja Zapadnog Balkana nije samo cilj tih država, već i same Unije.

- Ovom strategijom smo Srbiji i drugim zemljama u regionu dali indikativni vremenski okvir za pristupanje. Članstvo u Uniji je donedavno delovalo daleko i nedostižno, ali to više nije slučaj. Srbija sada ima perspektivu za 2025.godinu. Ako zemlja uradi svoj deo, ispuni uslove biće potencijalno spremna za taj datum - ukazao je evropski komesar.

On je podvukao da taj datum nije uklesan u kamenu, i da ne znači da Srbija može da ga sačeka skrštenih ruku, navodeći da to nije blanko ček, već da su potrebne brojne reforme koje je neophodno realizovati.

- Strategija ima potencijal da ''resetuje'' reforme i predstavlja podstrek kako bi se sve što je planirano realizovalo. Dobićemo jedan nov zamah za reforme. Strategija se odnosi na čitav region i potvrđeno je u njoj da je Srbija predvodnica kada je reč o zemljama Zapadnog Balkana - poručuje Han.

Printskrin: europa.eu

Prema njegovim rečima, u najboljem interesu Srbije jeste da region bude stabilan i miran na putu ka EU.

- Uveren sam da će Srbija kao najveća i najvažnija zemlja u regionu predvoditi i dati primer drugima i da će to biti snažan podstrek čitavom Zapadnom Balkanu. Verodostojna perspektiva podrazumeva kredibilne reforme i proces pridruživanja ne podrazumeva besplatne ulaznice. Buduće pristupanje u potpunosti će zavistiti od konkretnih rezultata svake zemlje pojedinačno - naglasio je Han.

Vladavina prava, kako je podvukao, predstavlja temelj na kojoj se zasniva EU, pa će sve zemlje morati da se nje drže i biće u fokusu pristupnog procesa.

- Vladavina prava i reforme u toj oblasti su definitivno nešto što mora da se realizuje, ne može da ostane samo na papiru. Nije samo reč o pukom usvajanju zakona, već vladavina prava predstavlja transformativne procese. Sada smo na ključnom raskršću i sve to možemo postići ako Srbija krene da se bavi ključnim slabostima. Vidimo da moramo ojačati institucije i u brojnim oblastima moramo videti kako rade - objasnio je on.

Srbija, kako je istakao, mora reči da pretoči u dela, kako bi EU bila uverena da se stvari mnjaju na terenu.

Govoreći o regionalnom pomirenju, Han je rekao da Srbija mora da pređe, ne samo težak tranzicioni put do demokratije i tržišne ekonomije, već mora, kao i čitav region, i da se suoči sa prošlošću.

- Mora da reši nerešene bilateralne sporove, i to je važno za EU, ali i vas kao zemlju koja teži ka članstvu. Mi ćemo odbiti da prihvatimo da se uvezu nerešena pitanja i zato Srbija mora da reši bilateralna pitanja, i granice. Srbija mora da nepovratno reši i zaključi pravno obavezujući sporazum sa Prištinom - rekao je evropski komesar.

Foto: Telegraf, Google maps

Han je izrazio uverenje da je sada nova prilika za Beograd i Prištinu da za svagda reše otvorena pitanja.

- Pravi trenutak je sada-  naglasio je Han, pohvalivši predsednika Srbije Aleksandra Vučića za pokretanje unutrašnjeg dijaloga, dodajući da je u njemu treba da učestvuju svi delovi društva i kažu svoje mišljenje kako bi Srbija bila sigurna da ima zajedničko doneto rešenje za budućnost.

- Perspektiva članstva u EU nije samo u interesu Srbije, već i same Unije. To je strateška investicija u snažnu i ujedinjenu Evropu koaj se zasniva na zajedničkim vrednostima, koja će doneti reforme - ponovio je evropski komesar.

Rekao je da reforme moraju da se sprovedu na Balkanu i da to zahteva podršku EU, koja je spremna da dodatno investira.

Han je podsetio da je definisano šest vodećih inicijativa za podršku regiona, a da će u pristupnom procesu biti povećana pomoć, odnosno sredstva relocirana.

- Mi vam dajemo perspektivu i instrumente koji su vam potrebni. Perspektiva članstva do 2025. je ambiciozna, a da bi postigla ciljeve, Srbija mora da udvostruči svoje napore, mora da uključi sve delove društva u taj proces - naglasio je evropski komesar.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Tagovi: Briselski dijalog, EU, Evropska unija, Johanes Han, Sporazum Beograd - Priština

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Cena zamrznutog konflikta za Kosovo ne bi bila niska: Ljajić upozorava da je opasno to što su neki protiv bilo kakvih pregovora (VIDEO)

Hrvatskom novinaru pretili smrću zbog emisije o proslavi Oluje: Kleli se da će ga upucati u potiljak

Postoje ograničenja u pogledu onoga na šta ćemo pristati: Šta je za SAD "prihvatljivo" rešenje kosovskog problema? (VIDEO)

Mogu li Beograd i Priština sami do sporazuma? Vašington i EU žele jasne rezultate, a ne konflikte čije se rešenje godinama odlaže

Stamatović tvrdi da je paravojni kamp rasformiran zbog Čede: On mu odgovorio brutalnom fotkom iz teretane (FOTO)

Tužilac sa Kosova pre ostavke predao "nacrt-optužnice" protiv veterana OVK: Zbog zbog ovoga je posebno bio zabrinut

Da li će rešenje kosovskog pitanja izazvati ''domino efekat'' u regionu? SAD traže garancije da sporazum o KiM neće uticati na BiH

Svi smo čuli za ZSO, a da li vam je poznato da postoji i ZVO i SSO?

Svi znaju da je Čedina žena prava bomba, ali ovom fotkom će srušiti internet (FOTO)

Održana trilaterala u Sarajevu: Radojičić sa gradonačelnicima Sarajeva i Zagreba prvi put o zajedničkoj saradnji (FOTO)

Pitali su me jutros: Milošević je imao Gazimestan. Šta ćeš ti, Vučiću, da imaš u Mitrovici? Ja ću da razgovaram sa građanima o pravcu kuda idemo u vezi Kosova

Sa otporom na koji je naišao ubijeni premijer Ðinđić, danas se suočava predsednik Vučić: Vesić o borbi za trajno rešenje Kosova

Susret Dačića i Trampovog zeta na radaru američkih senatora: Imaju samo jedno pitanje

Raspisani izbori sa nacionalne savete nacionalnih manjina: 22 zajednice glasaće 4. novembra

I u SPS-u različiti stavovi o podizanju spomenika Slobodanu Miloševiću

U Preševu promenili ploču: Protiv smo razmene teritorija, makar ostali pod Srbijom

Kada u septembru dođe na Kosovo, izneće svoj stav: Rakić o najavljenoj poseti predsednika Vučića

Velika vojna parada 11. novembra, na Dan primirja u Prvom svetskom ratu: Dolazi i Putin na predstavljanje najnovijeg naoružanja

Vučić ide na Kosovo: Predsednik Srbije 9. septembra u Kosovskoj Mitrovici otkriva plan za južnu pokrajinu (VIDEO)

Imamo istorijsku šansu da poboljšamo odnose sa SAD: Nekadašnji američki diplomata otkriva šta Srbija treba konkretno da uradi (VIDEO)

Kosovo i Srbija neće imati neograničenu slobodu delovanja: Američka ambasada reagovala povodom najava korekcije granica

Opljačkana kuća srpske porodice u Goraždevcu, Jevtić poručio: Oni koji ovakva zlodela čine žele Kosovo etnički čisto

Evropska komisija uoči sledeće runde pregovora u Briselu: Beograd i Priština sami određuju teme, EU samo posreduje

Priština ne želi da oformi ZSO, Đurić otkriva: Pokušavaju da ospore Nacrt statuta, za njih je ovo "ludo i neprihvatljivo"

Vučić i Skat razgovarali o idejama za rešenje pitanja Kosova: Američki ambasador pozvao BG i PR da pokažu kreativnost (FOTO)

Kurti preti Tačiju uličnim protestima: Bićeš smenjen!

Tači priznao: Nije mi lako da se suočim sa Vučićem

Zamrznuti konflikt, status kvo i užas bez kraja: Da li Srbiji treba društvo Nagorno-Karabaha, Južne Osetije i Abhazije?

Reforma pravosuđa i medijska strategija u fokusu razgovora Vučića i Oricija (FOTO)

Bez obzira na spekulacije još nema rešenja za Kosovo i Metohiju: Simić o pregovaračkom procesu

Vreme je za jedinstvo i izlazak iz zamrznutog konflikta: Premijerka Brnabić o najvažnijem političkom pitanju države i naroda

Ugljanin 2/3 budžeta BNV potrošio na svoja putovanja: Zukorlić o zloupotrebama u predizbornoj kampanji

Mihajlović odgovorila Dačiću: Brini o svojoj stranci, a ne o SNS

Prošlo je 7 meseci od ubistva Olivera Ivanovića: Istraga se i dalje nije makla sa mrtve tačke, na neka pitanja još nema odgovora

Tužan dan za vladavinu prava na Kosovu: Američki ambasador otkrio šta je uznemirujuće u vezi sa ostavkom specijalnog tužioca

Šta je to sudija Haškog tribunala obećao Radovanu Karadžiću uoči izricanja pravosnažne presude u decembru?

Šta god Vučić dogovori u vezi sa Kosovom neće biti na štetu građana: Palma i Jagodina podržavaju predsednika Srbije

Posle odluke o povlačenju priznanja nezavisnosti Kosova, Srbija i Surinam jačaju politički dijalog (FOTO)

Pakleni plan predsednika opštine Preševo: Srbiji ne damo ni pola Medveđe, nijedno selo ne sme biti otcepljeno od "Preševske doline"

Nemačku brine nešto drugo na Balkanu, a nije Kosovo: Dačić o izjavi Merkelove da nema promena granica

Srbija sada gleda u Trampa: Preostali i najjači adut u borbi za razgraničenje?

Srbija i Koreja jačaju političku saradnju: Dačić na sastanku sa ambasadorom Ju De Džongom (FOTO)