≫ 

Odnosi Srbije i Mađarske na istorijski najvišem nivou: Potpisano 10 sporazuma (FOTO)

U Budimpešti je danas održana četvrta zajendička sednica vlada Srbije i Mađarske

  • 10

Odnosi Srbije i Mađarske su na istorijski najvišem nivou i Srbija će nastaviti da ulaže u te odnose, poručila je danas u Budimpešti predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i zahvalila Mađarskoj na podršci Srbiji na putu ka EU i na tome što, kako je rekla, često hrabro zastupa interese Srbije u Briselu.

Garda, konjička jedinica, crveni tepih i himne: Svečani doček za premijerku Brnabić u Budimpešti (FOTO)

Brnabić je u zajedničkom obraćanju novinarima sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom posle sednice dve vlade, istakla da su odnosi na istorijski visokom nivou, pre svega kao rezultat licne posvećenosti i prijateljstva predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Orbana, te da su na tako dobrim ličnim odnosima u prethodnom periodu započeti i urađeni važni projekti.

- To je ono što ja, kao premijerka sa svojim timom treba da nastavim. I ovde sam danas da snažno poručim da smo posvećeni odnosima i prijateljstvu sa Mađarskom i da ćemo nastaviti da gradimo te odnose i da puno ulažemo u njih - poručila je premijerka.

Foto: Vlada Srbije

Ona je zahvalila Mađarskoj na kontinuiranoj podršci evropskom putu Srbije, tehničkoj, ali i svakoj drugoj i kako je dodala, na “često nekim hrabrim i jasnim zastupanjem inetersa Srbije u Briselu”.

Istovremeno, čestitala je mađarskom kolegi na, kako je rekla, fantastičnim ekonomskim uspesima, u porastu izvoza i smanjenju nezaposlenosti, što je, istakla je, i Srbiji veliki pokazatelj da je moguće preokrenuti ekonomsku situaciju u jednoj deceniji.

- To je put kojim Srbija ide. Sada možemo da se pohvalimo dobrim rezultatima u odnosu na prethodnih četiri-pet godina, ali moramo još puno da radimo da bismo došli tamo gde je Mađarska danas i nadam se da ćemo na nekoj sledećoj sednici moći zajedno da se radujemo tim uspesima - rekla je Brnabić.

Foto: Vlada Srbije

NEMA BEZBEDNOG I MIRNOG BALKANA BEZ SRBIJE

Srbija je za Mađarsku ključna zemlja na Zapadnom Balkanu, koja ima veoma važnu ulogu u regionalnoj bezbednosti i nema bezbednog Balkana bez Srbije, poručio je danas mađarski premijer Viktor Orban.

On je istakao da je Srbija postigla značajne rezultate u prethodnom periodu, da ima “široku” perspektivu, te da zemlje Višegradske grupe podržavaju bržu integraciju Srbije u EU.

Orban je, na zajedničkoj pres konferenciji sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, posle sednice dve vlade, istakao da je Srbija uvek bila značajna za Mađarsku, a Balkan je, kaže, “uvek bio ključno pitanje za bezbednost Mađarske”.

Foto: Vlada Srbije

Danas su se, kako je rekao, susreli čelnici dve zemlje koje su svesne svog nacionalnog identiteta i kulture, zasnovane na hrišćanstvu, za koje su koreni veoma važni i koje, kada misle na budućnost, to žele da sačuvaju.

- Sve to daje na aktuelnosti da je Evropa ugrožena u bezbednosnom smislu i svima je problem kako da obezbede sigurnost građana. Srbija i Mađarska treba zajedno da štite svoje granice, državaljane i kulturni identitet -  rekao je Orban.

U tom smislu, on je zahvalio Srbiji, predsedniku Aleksandru Vučiću i vladi što su, kako je rekao, pomogli da se na južnim granicama Mađarske zadrži migracija.

Naznačio je da je ponovio ponudu i predlog Mađarske da je spremna da pomogne, kada bude potrebno da se štite južne granice Srbije i da Srbija može da računa na tehničku pomoć ili pomoć u ljudstvu.

Srbija, podvukao je, nije značajna samo za bezbednost mađarske granice, već je ona ključna na Zapadnom Balkanu i ima važnu ulogu u regionalnoj bezbednosti.

- Nema bezbednog i mirnog Balkana bez Srbije - naznačio je Orban.

Ukazao je da je Srbija proteklih godina napravila velike ekonomske rezultate i da bi neke evropske zemlje mogle da budu ponosne na to.

- Imate veliku i široku perspektivu i opravadno je da EU vidi mogućnost kada razmišlja o Srbiji i vidi njene potencijale, posebno kada Srbija štiteći se od migracija, ne štiti samo sebe, već i celu Evropu - rekao je Orban.

Upravo zbog toga, naglasio je, zemlje Višegradske četvorke imaju tesnu saradnju sa Srbijom i podržavaju njenu bržu integraciju u EU.

POTPISANO 10 SPORAZUMA O SARADNJI

Predstavnici vlada Srbije i Mađarske potpisali su danas u Budimpešti, posle četvrte zajedničke sednice, devet međudržavnih sporazuma u različitim oblastima, a potpisan je i jedan sporazum u privatnom sektoru, u prisustvu premijera dve zemlje Ane Brnabić i Viktora Orbana.

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i ministar unutrašnjih poslova Mađarske Šandor Pinter potpisali su izmene Sporazuma o zajedničkoj graničnoj kontroli u drumskom, vodenom i železničkom saobraćaju.

Foto: Vlada Srbije

Parafe na Sporazum o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukturnih projekata stavili su potpredsednica srpske vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto.

Godišnji plan rada za 2018. godinu, koji predstavlja aneks Memoranduma o razumevanju između vlada Srbije i Mađarske o stručnoj pomoći za pregovore o pristupanju Srbije EU, potpisali su ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović i Peter Sijarto.

Ministar poljoprivredne Branislav Nedimović potpisao je dva sporazuma i to Pismo o namerama o poljoprivredno-prerađivačkoj saradnji sa mađarskim kolegom Šandorom Fazekašem, kao i Memorandum o razumevanju u oblasti zaštite potrošača i tržišnog nadzora sa mađarskim ministrom za nacionalni razvoj Miklošem Šestakom.

Foto: Vlada Srbije

Potpisan je i sporazum u oblasti nauke i obrazovanja, pa su ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i Peter Sijarto parafirali Program saradnje u oblasti obrazovanja, nauke i kulture između dve vlade za period od 2018. do 2020. godine i Plan rada Programa prosvetne, kulturne i naučne saradnje za 2018-2020 godinu.

Memorandum o saradnji u oblasti zapošljavanja između srpskog Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i mađarskog Ministarstva za nacionalnu ekonomiju potpisali su ministar za nacionalnu privredu Mihalj Varga i ministar za rad Zoran Ðorđević.

U oblasti odbrane, zaključen je Memoradnum o razumevanju dva ministarstva o saradnji u oblasti izrade vojnih mapa i razmene materijala i podataka za potrebe izrade vojnih mapa, koji su potpisali mađarski ministar odbrane Ištvan Šimičko i državni sekretar u Ministarstvu odbrane Srbije Aleksandar Živković.

Takođe, direktor mađarskog Državnog trezora Jozef Mesaros i pomoćnik direktora Uprave za trezor Srbije Saša Chelić potpisali su Sporazum o saradnji trezora dve države.

Pored međudržavnih sporazuma, potpisan je i jedan sporazum u privatnom sektoru i to Memorandum o razumevanju oko osnivanja kompanije u Arilju putem zajedniočkog ulaganja.

Memorandum, koji se odnosi na formiranje zajedničke kompanije mađarske i srpske privatne firme za proizvodnju i preradu malina u Arilju potpisali su Melinda Totmarton iz mađarskog "Horizon Food kft" i Milan Stanić iz Srbije, vlasnik "Milan Stanić doo".

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jovan Ktć

    9. februar 2018 | 20:55

    Veliko poštovanje za gosp. Orbana velikog prijatelja Srbije. Dobro je imati podršku ovakvog čoveka koji štiti principe evropske civilizacije i svoje zemlje.

  • kg

    9. februar 2018 | 18:05

    TAKO I TREBA DA KOMSIJE SE SLAZU I POMAGAT JEDNO DRUGOM.

  • Живојин Кикинда

    9. februar 2018 | 15:33

    Морамо имати добру сарадњу с Суседима радити заједничке војне обуке ,сарадња мора да се проширује само оваквом сарадњом можемо имати безбедност .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA