Vučić: Kompromis s Albancima je životni interes za Srbiju

Predsednik Srbije je rekao da je pozicija naše zemlje veoma teška

  • 74

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je kompromis sa Albancima od životnog interesa za Srbiju i srpski narod.

“Srbija je uvek spremna, ima timove umova”: Hrvatski analitičar objasnio zasto je Vučić izdominirao u Zagrebu (VIDEO)

Kompromis, a ne prepuštanje, istakao je Vučić, posle razgovora sa studentima Prištinskog univerziteta sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

On je rekao da je pozicija Srbije veoma teška:

- Srbija u političkoj areni teško izdržava borbu sa velikim silama. Mi se ne borimo protiv Prištine i njhovih političkih predstavnika. Ali se protiv nas bori Priština i zajedno s Prištinom i Vašington i London, svuda u svetu, na svakom mestu -rekao je srpski predsednik.

Objasnio je da oni vrše direktne pritiske na zemlje da ne povlače priznanje kosovske nezavisnosti, i na zemlje koje to još nisu učinile - da je priznaju.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Naše, dodao je, nije da se durimo, niti da pokušavamo da dobijemo bitke koje ne možemo da dobijemo, ali, kaže, borićemo se mi još, političkim sredstvima, naravno. Ukazao je da niz slučajeva povlačenja priznanja govori o tome da taj proces svakako nije jednostran, kao što ga predstavljaju.

Primetio je da se u razgovoru sa studentima sa KiM uverio da oni razumeju da moramo da pokušamo da postignemo kompromis sa Albancima, a da oni koji se tome protive ne shvataju da time gubimo svi mi, i Srbija i Srbi, jer nas teško da će biti više na Kosovu i Metohiji.

- Ti što se busaju u grudi jednom u tri godine odu na Gazimestan, a naš narod mora da živi na Kosovu, da ide svakodnevno između Kline i Istoka... - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Istakao je da državni vrh i on trpe pritiske jer im je to i posao, da vode državu, uprkos svemu, ali da se mora razumeti da je kompromise u vitalnom interesu i Srbije i srpskog naroda.

Predsednik Vučić je podsetio i da je na primeru samoproglašenja nezavisnosti Kosova pogaženo međunarodno javno pravo i svi pravni principi kako bi Srbiji brutalnom silom bio oduzet deo teritorije.

Kako je rekao, velike sile koje su priznale tu nezavisnost i koje su u tom poslu učestvovale imaju problem, a to je da su Albanci imali svoju matičnu državu što je ogromna razlika, a time je utoliko veća greška Srbije zbog načina na koji je postavila svojevremeno pitanje kosovske nezavisnosti onako kako ga je podsetila pred Međunarodnim sudom pravde.

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bratislav Rančić

    18. februar 2018 | 14:23

    Predsednik će pronaći rešenje za kompromis sa albancima, za dve, najdalje tri godine.

  • Nataša

    18. februar 2018 | 14:23

    Kompromis a ne prepušranje,popuštanje a ne pristanak.

  • Ljuba

    18. februar 2018 | 15:43

    Prvo referendum da li hocemo u EU, ako necemo onda imamo pravac kuda dalje. Ako hocemo u EU onda cvrsti pregovori, izvuci najvise sta se moze, ne priznavati nezavisnost. Bice uslov za ulazak u EU. priznanje Korova. Siptari nece prihvatiti nista sem priznanje nevisnosti, iza njih stoje najace zemlje sveta.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA