≫ 

Više različitih papira sam POCEPAO: Vučić o predlozima koje su mu predstavnici Zapada donosili o sporazumu sa Kosovom

U emisiji pod nazivom "Bez cenzure: Novinari pitaju Vučića" govoriće se i o aktuelnoj situaciji na Kosovu i Metohiji, odnosu sa SAD i Rusijom

  • 73

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić gost je emisije "Ćirilica" na TV Happy autora i voditelja Milomira Marića, a glavna tema njihovog večerašnjeg razgovora su aktuelna dešavanja u državi.

Nisi, barabo, uspeo da pokolebaš mlade: Vučić o napadu na Nevenu i Nemanju aktiviste SNS

Sa početkom u 21 sati u emisiji pod nazivom "Bez cenzure: Novinari pitaju Vučića" učešće su uzeli glavni urednik novina "Politika" Žarko Rakić i glavni i odgovorni urednik nedeljnika "Nin" Milan Ćulibrk.

Oni će postavljati pitanja o aktuelnoj situaciji na Kosovu i Metohiji, odnosu sa SAD i Rusijom, predstojećim beogradskim izborima, ali i o mnogim drugim ekonomskim i političkim temama.

23.40 - Veće plate i penzije

Do kraja godine biće još jedno povećanje plata i penzija, a Vučić je rekao da veruje i nada se da će to biti 10 ili čak 12 odsto.

- Ako budemo povećali minimalac za 11 odsto, ja još očekujem i srećan sam zbog toga da ćemo imati još jedno povećanje plata u javnom sektoru i penzija. I ako budemo išli 10 odsto, a nadam se, razgovarću i sa premijerkom, na 12 odsto, taman da prosečna plata bude 480 evra, pa ako to nije velika razlika u odnosu na 336...mislim da je to velika razlika i to je zbog sigurnih javnih finansija - objasnio je on da će do tih rezultata stići bez povećanja javnog duga.

22.55 - Beogradski izbori

Nereda neće biti i nema igre sa demokratijom, poručio je predsednik političkim protivnicima.

- Ko svaki dan govori "mi ćemo olovkom, pa ćemo ako ne uspe da izađemo na ulicu?". To su oni koje podržavate (Ćulibrku), pozivaju na nasilje! - pojasnio je Vučić.

Danas se javio neko iz Radulovićeve stranke da su mu pretili iz Šapićevih redova, sad i o tome mora da se vodi računa.

- Mi ćemo posle izbora da budemo krivi ako naša deca budu dobila batine. Ali ljudi na kraju vide istinu, jer ona ne može da se sakrije. Veoma je važno ljudima da se objasni da izađu na izbore. Važno je da bude mir! - pozvao je on pogotovo članove i aktiviste svoje stranke na apsolutni mir.

Foto: TV Happy

22.45 - Železara je najveći izvoznik

Smederevska Železara postigla je najveći rezultat do sada, i danas je najveći izvoznik, veći i od Fijata, poručio je Vučić.

- Očekuje da će se do kraja 2018. godine naći i rešenje i partner za RTB Bor. Što se tiče Bora, danas je bolje stanje, cena bakra je visoka, ide iznad 7.000 dolara, ali da se postavlja šta će biti kada ona padne - objasnio je Vučić i dodao da očekuje da se taj posao oko Bora završi do kraja godine i da zbog toga razgovara sa ruskim i kineskim partnerima.

Govoreći o javnim preduzećima Vučić je rekao da je 2014. neto gubitak u javnim preduzećima bio 65,3 milijardi dinara, da su krenule žestoke promene dubinski i sistemski, te je 2015 dobitak bio 2,5 milijardi, a 4,6 milijardi u 2016. godini.

22.40 - Turizam u Srbiji

Najveći broj stranih turista dolazi nam iz Turske i to najviše u Beograd, otkrio je Vučić.

- Ponosan sam na dobre i velike promene i infrastrukturne radove koji su završeni, a koji su doveli do toga da udeo stranih turista u 2017. godine bude za 12 odsto veći od 2016. godine.

22.25 - Nadam se da će Tramp doći krajem godine

Vučić je opisao situaciju kada je pozvao Li Kećijanga, kineskog premijera u goste Srbiji. Istakao je da i Merkelova, Zigmar Gabrijel i svi ostali državnici koji su posetili Srbiju sada imaju potpuno drugačiji odnos prema nama, a da krajem godine očekuje da u goste dođe predsednik SAD Donald Tramp.

22.10 - Rusija, Kina i EU

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Držimo se svoje stolice, sami donosimo odluku. Vlada donosi odluke, siguran sam da će Ana Brnabić da se konsultuje. Imamo svoju glavu da razmišljamo, a ona je najbliža srpskoj strani i našim interesima! To je jedina politika koja donosi rezultat za ovu zemlju i naše građane - ocenio je Vučić i rekao da je to njegov posao i da ih treba pustiti da rade kao i do sada.

Na pitanje Milana Ćulibrka šta će uslediti na sastanku sa Sergejom Lavrovom za dva dana, Vučić je ponovio da već nekoliko godina slušamo da se ne može sedeti na dve stolice.

-Imamo svoj interes i svoju spoljnu politiku koju ćemo forsirati i sa Rusijom i sa SAD i sa Kinom i sa svima. Srbija se nalazi na evropskom putu i čuvaće svoje odnose sa Rusijom.

Srpsko-ruski odnosi su jedna od najčešće pominjanih tema.

- Da ne pravimo od EU đavola, pomažu nam na mnogo načina. Ali tek nedavno se pojavio zahtev da Srbija pre ulaska u EU mora da uvede sankcije Rusiji i tako uskladi spoljnu politiku sa Unijom. Pritisaka uvek ima. Pa Britanac Kameron je govorio kako ne treba da prodamo Kinezima Železaru u Smederevu, a istu tu kinesku kompaniju je pozvao da ulaže u njegovu zemlju. Pa, čekaj majstore malo, prikoči. Jesmo manji iod vas, ali stani malo.

Foto: TV Happy

21. 55 - Vučić cepao papire zapadnih zvaničnika o nezavisnom Kosovu

- Više različitih papira sam do sada pocepao! Mi moramo da budemo ti da ne idemo sa maksimalističkim, već ozbiljnim i realnim ciljevima - naglasio je Vučić povodom zapadnih predstavnika i još jednom dodao da ne mogu Albanci sve da dobiju, a mi ništa.

Krajem marta, odnosno početkom aprila rekao da će imati hrabrosti da govori sa našim narodom o rešenju statusa Kosova.

21.40 - Ubistvo Olivera Ivanovića

Vučić je otkrio da ne mogu da dobiju snimke mesta ubistva u Kosovskoj Mitrovici sa satelita, jer su mu rekli da je bila magla.

FOTO: TANJUG/ DIMITRIJE GOLL

- Kad bih vam rekao šta su uradili sve BIA i MUP, ne biste mi verovali. Za sada imamo određene sumnje i nadležni orrgani će nastaviti da rade - rekao je Vučić i dodao da su upleteni još neki ljudi, ali nije više hteo da otkrije već je ostavio nadležnim organima da rade svoj posao.

Predsednik Srbije je istakao da ne misli da je ubistvo lidera lidera Građanske inicijative "Srbija, sloboda, pravda" skrajnuto iz medija.

- Ne odbacujem mogućnost da je naručilac ubistva Srbin, ali ni Albanac! - istakao je Vučić i naglasio da je svakako reč o nekome ko je hteo da kontroliše sever Kosova.

21.35 - Kosovo, referendum i odnos međunarodne zajednice

- Mi Srbi moramo da razumemo da nema ljubavi, principa. Poštuju nas jer smo ekonomski i politički jači, zato smo uvaženiji, poštovaniji i cenjeniji jer smo snažniji. Nismo pred banktotom, čvrsto se drži i čuva stabilnost na Zapadnom Balkanu. Međunarodna zajednica neće da nam učini ništa, neće da nas više vole i da nam pokaže ljubav! - rekao je Vučić.

On je dodao da ne želi da učestvuje ni u čemu što vodi u sukobe i ratove, ali da je zamrznuti konflikt moguć.

Suština je, rekao je predesednik Srbije, da će imati hrabrosti da kaže šta će biti predlog za južnu srpsku pokrajinu.

- Imaću hrabrosti da izađem sa kompromisnim rešenjem, a ako Albanci ne prihvate, imaćemo zamrznuti konflikt - ocenio je on.

Foto: TV Happy

21.20 - Emisija počela sa malim zakašnjenjem

Nakon najave domaćina emisije da u njoj neće biti cenzure, prvo se reč povela o vlasništvu u medijima i položaju Politike i Nina.

- Napišite vi u Ninu šta hoćete, a ja ću da se dokazujem radom i trudom, a ne time šta će da pišu novinari. Neka pišu o koncentracionom logoru - rekao je Aleksandar Vučić.

Foto: TV Happy

Ćulibrk je odgovorio da ga Vučić nikada nije zvao, te objasnio da njihova naslovna strana sa Aušvicom ima veze sa položajem radnika u Srbiji.

- To je bila samo ilustracija da se privuče pažnja, i niko se nije osvrnuo na ono što se piše - rekao je Ćulibrk, dok je Vučić dodao "svaka vam čast ako vam je Aušvic ilustracija".

intervjuu koji je izašao u NIN-u, gde je sin ubijene novinarke iz Malte najavio da će sledeći novinar biti ubijen u Srbiji, Vučić je naglasio da je to odvratna i teška reč sina ubijene novinarke.

- Ne znam da li je on baba Vanga. Bili smo krivi i za pad helikoptera. Ubistva novinara se dašavaju u Nemačkoj, Danskoj, ovde novinar nije ubijen od Milana Pantića - rekao je Vučić.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nenad Stanimirović

    19. februar 2018 | 23:24

    Predsednik nikada ništa neće uraditi na štetu Srbije.

  • Stanko Ristic

    19. februar 2018 | 22:56

    Slusam ga na hepiju, i svidja mi se njegov stav... Isren je, i odlucan da se bori za bolje sutra.

  • zola

    19. februar 2018 | 23:15

    tako i treba samo sto odgovara nama

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA