Da li je za NATO odnos Srbije i Rusije opasnost za Kosovo?

Kada je reč o transformaciji Bezbednosnih snaga Kosova u oružane snage, komandant združenih NATO snaga u Napulju kaže da je to prihvatljivo jedino kroz ustavne promene

  • 4

Saradnja između Srbije i Rusije ne predstavlja nikakvu opasnost za Kosovo, rekli su tokom posete bazi Kfora u Prištini zamenik vrhovnog komandanta savezničkih NATO snaga za Evropu general Džejms Everard i komandant združenih NATO snaga u Napulju admiral Džejms Fogo.

Ambasada SAD u Tirani razočarana izjavom Edija Rame: Pozivanje na ujedinjenje Kosova i Albanije je "nesmotrena retorika"

- Odnos Srbije i Rusije je pitanje suvereniteta dve države i Srbija može sama da odluči sa kim želi bileteralnu saradnju i kakve odnose želi da ima - smatraju NATO komandanti Everard i Fogo.

- Srbija je zemlja koja ima istorijske veze sa Rusijom, tako da mislim da je nepotrebno da Kosovo bude zabrinuto zbog njihove saradnje. Ovo je svet gde su ljudi povezani i trenutno mislim da ne postoji nikakva pretnja - kazao je Everard.

Foto: jfcnaples.nato.int

To isto važi i kada su u pitanju odnosu sa Kinom ili Velikom Britanijom ili SAD, rekao je Fogo i dodao da je to "lepota i svrha demokratije", prenosi RTK2 na srpskom jeziku.

- Što se tiče Srbije u odnosu na Kosovo, prisetimo se nedavnog ubistva Olivera Ivanovića i posete predsednika Aleksandra Vučića i njegovog razgovora sa ljudima koji je imao umirujući efekat. Mislim da je Vučić hteo da ohrabri ljude mirnim rešenjima - naveo je Fogo.

Foto: Tanjug/AP

Kada je reč o transformaciji Bezbednosnih snaga Kosova u oružane snage, komandant združenih NATO snaga u Napulju kaže da je to prihvatljivo jedino kroz ustavne promene.

- NATO je bio ovde pre nekoliko meseci i oni su jasno rekli da ukoliko dođe do transformacije vojske kroz ustavne promene, onda je to prihvatljivo. Ustavne promene znače da treba da postoji amandman i ukoliko se to dogodi, NATO će napraviti procenu svog odnosa sa Kosovom - rekao je Fogo.

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    23. februar 2018 | 14:03

    BONDSTIL KRIJE TAJNU KOJA JE OPASNA ZA BEZBEDNOST SRBIJE ,KINE I RUSIJE I JA VERUJEM DA CE IH RUSI DRZATI NA NISANU BAREM JEDNE NUKLEARNE GLAVE!!! TO MESTO JE KARCINOM U TELU SRBIJE I OPASNOST ZA SLOBODAN SVET!!

  • Rusija

    22. februar 2018 | 21:24

    ameri ubijaju Srbe u fort hudu Rusijo spasi nas

  • Mixi

    22. februar 2018 | 19:02

    Samo neka ih NATO opusti...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA