≫ 

Vučić: Bez kompromisa sa Albancima, bićemo poput Turske i Makedonije (FOTO)

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da Nemačka na pravno-obavezujućem sporazumu Beograda i Prištine insistira od 2008. godine

  • 31

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da Nemačka na pravno-obavezujućem sporazumu Beograda i Prištine insistira od 2008. godine.

VUČIĆ: Obećavam da ćemo sačuvati mir i stabilnost. MERKEL: Ohrabrujemo Srbiju da nastavi tim putem! (FOTO) (VIDEO)

- Insistiraju oni na tome od 2008. godine, nego su vas neki lagali u Srbiji da oni to ne traže. Nikoga neću da lažem, oni to traže. Ni danas nisam govorio da teče med i mleko. Mi imamo drugačije viđenje o Kosovu: Oni su priznali nezavisnost Kosova 2008. godine - rekao je Vučić za Prvu televiziju nakon susreta sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

- Neće biti nimalo lako, ali probaćemo da nađemo kompromis. A šta je to što nećemo imati ako ne napravimo neku vrstu komprosa sa Albancima, što ne kaže neko? Bićemo zaglavljeni na evropskom putu poput Turske, Makedonije i drugih zemalja koje zbog političkih sporova zaglavljene - naglasio je Vučić.

Markus Schreiber

Sama najava ulaska Srbije u EU povećaće direktne strane investicije, ali ćemo kako kaže, u suprotnom imati bezbroj drugih problema - pravnih, ekonomskih...

- Možete da zamislite koliko bi to bilo više kad nas ulazak u EU bude sasvim izvestan. Pa, dodao je, ne bi Francuzi platili za Aerodrom da nisu videli Srbiju u Evropi.

U slučaju da ne postignemo sporazum sa Prištinom, nastaće "prirodni zid koji neće moći da se probije".

- Zato sam sve vreme insistirao na neophodnosti kompromisa i nisu ti razgovori laki i ne sviđaju se sve moje ideje nemačkim domaćinima. Ali nisam ja ovde došao na kafu jer kafu ne pijem, niti kancelarka Merkel ima vremena za gubljenje. Niti sam došao da vidim Berlin.

Markus Schreiber

Predsednik Vučić je, između ostalog, naveo i da su za Srbiju vrata široko otvorena, ali i da bi "Nemačka volela da Srbija ima isti odnos prema Prištini kao što ima Nemačka" i dodao da će "Nemačka teško da odustane od nezavisnosti Kosova, iluzija je to očekivati".

On je kazao da Srbija zasigurno neće prihvatiti da joj se donese neki gotov papir i da to potpiše, rekavši da je to danas jasno rekao i u Berlinu.

Na pitanje da li možemo da dobijemo garancije da ako 2019. godine potpišemo taj sporazum, da ćemo 2025. sigurno ući u EU, Vućič je rekao:

- Ukoliko potpišemo taj sporazum dobićemo sve garancije, a garancije koje dobijamo u Berlinu su garancije u koje najviše verujem.

- Nemačka kad nešto kaže, drži reč - ukazao je.

Vučić je rekao da ne postoje tajni pregovori.

Markus Schreiber

- Nikada se nigde Tači i ja nismo sastali, a da nije pod okriljem Evropske unije. Nekada je to slučaj u Briselu, nekada na nekom drugom mestu u svetu, ali uvek pod zastavom EU i sa evropskim posrednicima - rekao je Vučić.

Da li nas u aprilu možda očekuje referendum?

- Moram da izađem sa nečim što Srbi moraju da razumeju, nešto što je realno i racionalno i nešto što će Srbi ponešto da dobiju, i ne ponešto nego nešto značajno. Dakle, to je smisao, ako nema toga ne razumem sa čime da idemo na refrendum. Da prihvatamo ono što su nam nametali i ono što nam je nametnuto. Mogu da učestvujem u progamiranju kompromisa, u borbi protiv mitološkog pristupa rešavanju kosovskog problema. Mogu da se borim protiv onih koji kažu da je Štimlje kolevka srpske civilizacije, a u Štimlju nema nijednog Srbina - dodao je on i rekao da mi ne znamo da li bismo ikada išta mogli da dobijemo.

Foto: telegraf now

- Ja se zdušno zalažem za kompromis, razumevajući da će to biti gotovo nemoguće sa Albancima i branim svaku drugu poziciju koja mi ne ide u prilog politički jer ja znam da Srbi najviše vole da čuju "ma to je naša srpska teritorija sto odsto, sve je naše do Stambola", ali stvari se u životu menjaju, mape se u životu menjaju. Mi moramo da razmišljamo o životu naše dece, o njihovoj budućnosti i kada govorim o evropskom putu ne razmišljam samo o tome, već razmišljam i o tome a kakvu ćemo mi zdravstvenu zaštitu da damo našim ljudima, hoće li naše žene moći da dijagnostifikuju rak dojke na vreme... - naveo je Vučić.

Ipak, onima koji misle da se "spremio da prizna nezavisnost...", poručio je da to neće da se desi.

- Ne moram to milioniti put da govorim. Ja na Kosovu znam svako srpsko selo, za razliku od onih koji se busaju u prsa i koji bi da mi govore kako nešto razumeju o tome. Odu kad je Vidovdan na Gazimestan, otpevaju tri pesme, viknu "Vučiću pederu" i to je ta ljubav prema Kosovu - rekao je on.

Markus Schreiber

Takođe je pomenuo da se pohvale nemačke kancelarke, pre svega odnose, na ekonomski napredak.

- To što smo uspeli da dramatično smanjimo javni dug, da popravimo uslove poslovanja u našoj zemlji, spustimo nezaposlenost... - to su stvari koje Nemačka hvali.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • provincijalka

    28. februar 2018 | 06:28

    Ja zelim da idem napreda, a ne da ostanem zaglavljena dok svi drugi napreduju.

  • Ivanitza

    28. februar 2018 | 01:41

    Mi nećemo biti poput Turske i Makedonije.Najvažnija je budućnost naše zemlje i da ostavimo našoj deci rešena pitanja iz prošlosti.

  • Hedona

    28. februar 2018 | 00:47

    Nemačka želi da pomogne Srbiji oko problema rešavanja KiM. Trebalo bi zaista ostavriti sve onaj dogovor potpisan u Briselu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA