≫ 

SEĆANJE NA ZORANA ĐINĐIĆA: Vence i cveće na grob položili porodica i prijatelji (FOTO)

Ðinđić je ubijen u atentatu 12. marta 2003. godine u dvorištu Vlade Srbije

  • 1

Na današnji dan navršava se 15 godina od kada je premijer Srbije i lider Demokratske stranke Zoran Đinđić ubijen ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu. Tim povodom, članovi porodice, predstavnici stranke i Vlade koju je vodio, kao i članovi aktuelnog kabineta položili su vence, kako na mestu na kom je ubijen, tako i na mestu gde je sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

15 godina od ubistva premijera Zorana Đinđića: Politička pozadina atentata još nije otkrivena

13:05 - Predsednik Nove stranke Zoran Živković, predsednik LDP-a Čedomir Jovanović i drugi članovi nekadašnje Vlade Zorana Đinđića, odali su poštu ubijenom premijeru polaganjem cveća na spomen-ploču i paljenjem sveća u dvorištu Vlade.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

12:50 - Predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je danas da građane i pristalice LDP-a u dvorište Vlade Srbije, gde polažu cveće i pale sveće u znak sećanja na ubijenog premijera Zorana Djindjića dovodi život, a ne ideja da ga oplakuju.

- Drago mi je što vidim venac srpske vlade. Mislim da je to iskreno. Voleo bih da nas u budućnosti umesto venaca na Zorana podseća srećno društvo svesno svojih slabosti - rekao je Jovanović koji predvodi tradicionalnu "Šetnju za Zorana" koju LDP organizuje na dan Đnđićevog ubistva, od svog sedišta do Novog groblja.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Jovanović je rekao novinarima da je zemlja umorna, da su mnogi razočarani i da je društvo izmorila borba i obračuni, a da je "Šetnja za Zorana" šetnja u kojoj će se jednog dana sresti sa njim.

Upitan da li misli da li će se ikada saznati politička pozadina ubistva, Jovanović je kazao da će se boriti, da je Đinđić ubijen da bi drugačija politika došla na vlast i da je ubijen da Srbija ne bi bila evropska.

- Mogu o (Vojislavu) Koštunici danas svi da ćute. Mi nećemo zaćutati nikada. Nije samo tu Koštunica, tu su i (Rade) Bulatović i (Aco) Tomić i haško bratstvo - rekao je Jovanović.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Posle polaganja cveća ispred zgrade vlade u Nemanjinoj ulici, učesnici "Šetnje za Zorana" krenuli ka Novom groblju, gde će odati poštu Zoranu Đinđiću, koji je sahranjen u Aleji zaslužnih gradjana.

11:55 - Građani i pristalice i članovi Liberalno-demokratske partije (LDP) krenuli su danas u tradicionalnu "Šetnju za Zorana" koja se održava u znak sećanja na nekadašnjeg premijera Srbije Zorana Đinđića, ubijenog na današnji dan pre 15 godina.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Kolona je krenula oko 11.30 ispred sedišta LDP-a u Ulici Emilijana Josimovića u Beogradu, a predvodi je predsednik LDP-a Čedomir Jovanović. Građani nose bele ruže.

Planirana trasa šetnje je Terazije - dvorište Vlade Srbije (Nemanjina) - Aleja zaslužnih gradjana na Novom groblju, gde je Đinđić sahranjen.

11:15 - U Aleji zaslužnih građana, gde je sahranjen ubijeni premijer Zoran Đinđić, vence i cveće su položili i sveće upalili članovi porodice, prijatelji, kao i članovi aktuelnog i bivšeg rukovodstva Demokratske stranke.

Foto: Marko Jovanović

Povorka je počela je da se okuplja pred kapijom Novog groblja nešto pre 11 časova, odakle su se zajedno uputili ka Aleji zaslužnih građana gde je Đinđić sahranjen.

Foto: Marko Jovanović

Kolonu su predvodili sin ubijenog premijera Luka i supruga Ružica, koji su prvi i položili vence i zapalili sveće.

Foto: Marko Jovanović

Sledili su ih članovi Demokratske stranke Dragan Šutanovac, Nada Kolundžija, Tamara Tripić, Aleksandra Jerkov, ali i Biljana Stankov, lična sekretarica i prijateljica pokojnog premijera, koja se posebno emotivno pozdravila sa Ružicom Đinđić.

Foto: Marko Jovanović

Poštu su odali i predsednik Nove stranke Zoran Živković, lider SDS Boris Tadić, predsednik stranke Zajedno za Srbiju Dušan Petrović, Srđa Popović, politički aktivista poznat i kao jedan od osnivača i vođa studentske organizacije Otpor, predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović, jedan od lidera kosovskih Srba Momčilo Trajković i mnogi drugi.

Foto: Marko Jovanović

Foto: Marko Jovanović

11:00 - Članovi porodice, rukovodstva i bivši funkcioneri DS okupili su se ispred groblja, kako bi odali počast ubijenom premjeru Zoranu Đinđiću.

Ružica i Luka Đinđić, Goran Ćirić, Branislav Lečić - Foto: Marko Jovanović

Pored udovice Ružice Đinđić i sina Luke, na groblje su došli predstavnici odlazećeg rukovodstva DS: Dragan Šutanovac, Branislav Lečić, Aleksandra Jerkov, Goran Ćirić.

Ružica Đinđić i Dragan Šutanovac - Foto: Marko Jovanović

Kao i nekadašnji lideri demokrata Boris Tadić i Zoran Živković.

Boris Tadić - Foto: Marko Jovanović

Zoran Živković - Foto: Marko Jovanović

10:15 - Na spomen-ploču u parku na Trgu Republike, cveće su povodom 15. godišnjice od atentata na Zorana Đinđića položili bivši predsednik Skupštine grada Zoran Alimpić i članica Političkog saveta Demokratske stranke Ljiljana Lučić.

Foto: Tanjug/Tanja Valic

Posle polaganja venca na platou kod Trga Republike, novinarima se obratio član DS - a Zoran Alimpić, koji je podsetio da je upravo na tom mestu Skupština grada 2004. odala poštu Ðinđiću, što je, dodao je, bilo propraćeno "velikim otporom tadašnjih koalicionih partnera, ali i tadašnje opozicije".

Foto: Tanjug/Tanja Valic

- Zoran Ðinđić je bio prvi demokratski izabran gradonačelnik Beograda i prvi demokratski premijer, ubijen je u političkom atentatu radeći kao premijer i građani Beograda i Srbije će mu uvek odavati poštovanje - rekao je Alimpić i dodao da je Ðinđić postavio ideologiju DS kojom se ta stranka i dalje vodi.

09:30 - Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i članovi njenog kabineta položili su venac na spomen ploču nekadašnjem premijeru Zoranu Ðinđiću u dvorištu vlade povodom 15. godišnjice njegovog ubistva.

Foto: Tanjug/Zoran Zestic

Vlada je ranije danas donela odluku da Gradu Beogradu izvrši transfer 13.257.000 dinara, kako bi bio realizovan predlog predsednika Aleksandra Vučića o podizanju spomenika Zoranu Ðinđiću.

Foto: Tanjug/Zoran Zestic

Ðinđić je ubijen u atentatu 12. marta 2003. godine u dvorištu Vlade Srbije.

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rex

    14. mart 2018 | 08:37

    Pozorište na mestu streljanja,pozorište na groblju.Glumci katastrofa al bogati.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA