≫ 

Nešto se mnogo u poslednja dva dana motaju Hrvati i Slovenci oko Kosova: Evo o čemu se radi (FOTO)

Za samo 48 sati Prištinu su posetili šefovi hrvatske i slovenčke diplomatije, uz jednu poruku

  • 35

Podrška članstvu Kosova u Interpolu i Unesku - jedinstvena je poruka, koju su u samo 48 sati poslali iz Prištine ministri spoljnih poslova Slovenije i Hrvatske. I Karl Erjavec i Marija Pejčinović Burić razgovarali su sa Bedžetom Pacolijem, šefom kosovske diplomatije. Poteze zvanične Ljubljane i Zagreba kratko je prokomentarisao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, rekavši da nema ništa novo u tom podržavanju.

Spremni smo da prihvatimo kompromis, ali ne i poniženje i urušavanje srpske države: Vučić posle razgovara sa Mičelom (FOTO)

Prvi je u Prištinu doputovao ministar spoljnih poslova Slovenije Karl Erjavec. On je izjavio da je njegova zemlja spremna da pomogne Kosovu da postane član Interpola, ali da ne može da utiče na stav zemalja Evropske unije koje još nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

- Što se tiče Interpola, Slovenija je uvek podržavala članstvo. No, što se tiče pet zemalja, to su unutrašnja pitanja tih država, a mi se ne mešamo u unutrašnje poslove - rekao je Erjavec na konferenciji za medije u Prištini, posle susreta sa kosovskim ministrom spoljnih poslova Bedžetom Pacolijem.

Foto: mfa-ks.net

Pacoli je potvrdio da je dobio podršku slovenačkog ministra za članstvo u međunarodnim organizacijama.

- Dobili smo podršku Slovenije, hoće da nam pomogne da postanemo član Interpola i Uneska. Opcije saradnje ostaju otvorene. Smatramo da je Slovenija bila i ostaće važan partner - istakao je Pacoli.

Foto: mfa-ks.net

Pacoli se danas zahvalio i hrvatskoj koleginici Pejčinović Burić, koja je kazala da u Zagrebu podržavaju članstvo Kosova u svim međunarodnim organizacijama, jer smatraju da bi učešće u svetskim poličkim forumima ojačalo kosovsku državnost.

- Podržavamo Kosovo u svakom pogledu i u svakom koraku koji želi da prođe, a to su sada, pre svega Interpol i Unesko - rekla je Pejčinović Burić u Prištini.

Foto: mfa-ks.net

Upitan da prokomentariše podršku Zagreba i Ljubljane Prištini, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da su poznate pozicije tih zemalja.

- Nema ništa novo u tom podržavanju. Slovenija je nešto malo pojačala svoju retoriku. Razumem ih, jer neko mora da postavi pitanje hoće li Srbi, kojih u Sloveniji ima oko 50.000 ili 70.000 dobiti pravo da budu barem nacionalna manjina. Možda će neko da ih pita, možda neće, ali mi bar hoćemo - kazao je on dodajući da im je možda neprijatno zbog toga.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Što se Hrvatske tiče upitao je: Šta ste drugo očekivali.

- Nadam se najboljim mogućim odnosima sa svima, ali ne treba da budemo iznenađeni - dodao je Vučić.

Upitan, koji su motivi Hrvatske i Slovenije da pruži podršku tzv. Kosovu, politički analitičar Dragomir Anđelković je za Telegraf.rs, rekao da se radi o združenoj akciji evroatlanskih centara moći, kako bi se produbila nelegalno proglašena nezavisnost Kosova.

- Ti centri moći uviđaju da se svet menja, da su sve jači Rusija i Kina, da sve više zemalja preispituje priznanje tzv. Kosova. U takvim okolnostima, tzv. prijatelji Kosova kreću u ofanzivu da se Priština uvuče u što veći broj međunarodnih institucija, odnosno da započne proces formiranja "Vojske Kosova". Mislim da je to jedna vrsta drskog i agresivnog nastupa, proizašlog iz činjenica da Srbija svojom izabalansiranom spoljnom politikom sve uspešnije parira i Prištini i njenim zastupnicima u međunarodnoj sferi - napomenuo je Anđelković.

Foto: Medija centar Beograd

Na ove postupke Slovenije i Hrvatske, Anđelković smatra, Srbija treba da odgovori energično, kao što je Vučić zauzeo čvrst stav u razgovoru sa pomoćnikom državnog sekretara SAD Vesom Mičelom u vezi formiranja "Vojske Kosova".

Daljinac

M.Ivas (marko.ivas@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pera Kojot # 1

    14. mart 2018 | 17:23

    Sve su to Albanski poltroni! Od Zagreba, podgorice , skoro citava EU i amerika! Zasto? Zato sto ovi sve podmicuju, sa velikim parama od kriminalnih radnji kao sto su droga, prostitucija, trgovina ljudima.... tome se nemoze station na put, citav svet je ogrezao u korupciji, samo sto svi lazu da nije tako! Kakvo Kosovsko rudno bogatstvo! Imaju zapadnjaci citavu afriku za explataciju ruda sto I rade, nase rude su njima za podkusurivanje! Sve se radi podplacivanjem bitnih ljudi u senatima, vladama... u svakom smislu reci "para vrti gde burgija nemoze" !

  • srbin iz srbije

    14. mart 2018 | 16:57

    Ni Slovencima ni Hrvatima nije bitno Kosovo vec da Srbija bude sto manja i slabija.

  • mihailovic

    14. mart 2018 | 16:51

    PREKINUTI SVU DIPLOMATIJU SA ONIMA KOJI PPDRZAVAJU ALBANSKE TERORISTE PROYIV SRBIJE

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA