Srbi i Albanci okupirali Brisel: Šta će se dešavati ove nedelje

U Brisel prvo idu Đurić i Arifi, a zatim stižu Vučić i Tači

  • 11

U Briselu će od danas do 21. marta biti održana nova runda razgovora delegacija Beograda i Prištine na nivou eksperata. Posle tog susreta, predviđen je i razgovor predsednika Srbije i Kosova Aleksandra Vučića i Hašima Tačija. Prema najava, iz Evropske komisije, sastanak je zakazan za petak, 23. mart.

Pacoli se žali na Dačića: Putujem i borim se da dobijem priznanja Kosova, a Ivica ih sruši

U okviru tehničkog dijaloga, predviđeno je da teme razgovora u Briselu budu primena postignutih sporazuma o Zajednici srpskih opština, energetici, mostu u Kosovskoj Mitrovici, slobodi kretanja i integrisanom upravljanju administrativnim prelazima.

Delegaciju Beograda u ovim razgovorima predvodiće direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić, dok je na čelu prištinske delegacije Avni Arifi.

Foto: Marko Todorović

Iz EU su poručili da je neophodno ubrzati dimaniku razgovora o primeni postojećih sporazuma iz okvira dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. U tom cilju navodi se da će se tehničke delegacije sastajati svakih par nedelja u Briselu. Prethodna runda ekspertskih razgovora održana je 26. i 27. februara u Briselu.

Tom prilikom predstavnici Beograda i Prištine nisu davali izjave za medije, a iz EU je poručeno da je "diskusija vođena u konstruktivnom duhu" kao i da je rezultirala zajedničkom identifikacijom nekoliko pitanja i koraka koji se moraju rešti kako bi se nastavilo sa implementacionim poslovima i daljom normalizacijom odnosa.

U delegaciji Beograda, pored predstavnika Kancelarije za Kosovo i Metohiju i Kancelarije za koordinacione poslove u pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama samouprave u Prištini, biće i predstavnici nadležnih ministarstava i institucija po navedenim temama. Sastanci pregovaračkih timova Beograda i Prištine održaće se u zgradi Evropske službe za spoljne poslove.

Posle ovih razgovara uslediće, susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem 23. marta u Briselu, najavljeno je iz Evropske službe za spoljne poslove.

- Visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost i potpredsednica Evropske komisije Federika Mogerini biće domaćin sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Kosova Hašima Tačija koji će se održati 23. marta u Briselu - navodi se u saopštenju koje je portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić prosledila Tanjugu.

Printksin: Tanjug

U saopštenju se dodaje da će Vučić i Tači nastaviti razmenu informacija kada je u pitanju faza dijaloga koja se odnosi na sveobuhvatnu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, kao i da će razmotriti rad na implementaciji već postignutih dogovora.

Sastanak Vučića i Tačija bi trebalo da se dogodi u poslepodnevnim ili večernjim časovima u petak, prema informacijama Tanjuga iz diplomatskih izvora u Briselu.

Foto: Twitter/@FedericaMog

Istog dana u Briselu se završava i dvodnevni samit lideera EU kome prisustvije šefica EU diplomatije Federika Mogerini.

Direktorka Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović izjavila je da je evidentno da se region nalazi na jednoj vrsti prekretnice, da se procesi ubrzavaju, pa tako i oni procesi koji su vezani za pregovore između Beograda i Prištine.

Joksimovićeva je podsetila da je prošlog meseca, posle više od godinu dana, održan prvi dijalog Beograda i Prištine na tehničkom nivou.

- Bez obzira na to što su teme iste, zapravo se radi na učestalosti susreta, koji mogu dovesti do određenih, značajnih pomaka u implementaciji onoga što je već postignuto Briselskim sporazumom - rekla je Joksimović gostujući na RTS.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Direktorka Centra za spoljnu politiku navodi da tehnički dijalog uvek ima svoje ograničene domete, a da se suština ovog pitanja rešava na političkom nivou.

- Bez političke volje nemoguće je doći do krajnjeg rešenja, koje se sada najavljuje kao sveobavezujući sporazum o normalizaciji. U ovom trenutku imamo jednu situaciju da je predsednik Vučić politički izuzetno jak, za razliku od Tačija, koji ima značajne političke probleme unutar Kosova. Bez obzira na to, očekujem da će se u periodu koji je pred nama da počnu da se pojavljuju određena vrsta scenarija - rekla je Joksimovićeva.

Ona je dodala da Nemačka ima ključni uticaj, a da proces ubrzava i činjenica da je nemačka vlada formirana.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mico

    19. mart 2018 | 13:36

    bez Srba nema dogovora da je bilo ko u pregovorima,a da treba uzeti Rusiju uz sebe=treba.Krim se nemoze porediti sa kosovom .krim je bio republika i dio Rusije,kosovo je samo SRPSKO,kogod tamo zivio.

  • MARKO

    19. mart 2018 | 15:34

    Kosovo je deo Srbije bice i ostace !!

  • Cika Velja

    19. mart 2018 | 12:28

    Sto se vise oteze sa konacnim dogovorom,to se Rusija sve cvrsce uplice,a ako se siptari ne dogovore sa Srbima,onda ce,kako stvari stoje,da se dogovaraju Putin i Tramp??? Pa nek onda malo razmisle da li je pametno praviti se da su zasticeni kao beli medvedi?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA