Ne može da ne pomene Srbiju: Edi Rama tvrdi da nećemo u EU pre Albanije

Verujem da se mora dogoditi neka magija - što se neće dogoditi - tako da oni uđu u EU pre nas, rekao je albanski premijer

  • 15

Srbija se neće pridružiti Evropskoj uniji pre Albanije, iako je Beograd imenovan za favorita u trci za članstvo, rekao je albanski premijer Edi Rama za portal Politiko.

Zbog ova 3 RAZLOGA ovo proleće u Srbiji biće NAJVRELIJE u poslednjih 15 godina

Evropska komisija je u proteklih nekoliko meseci saopštila da je još jednom otvorena za mogućnost uvođenja novih članova sa zapadnog Balkana. Promena tona u Briselu usledila je posle perioda "umora u proširenju", koji je prouzrokovan unutrašnjim krizama i suočavanjem sa reakcijom zapadne Evrope zbog imigracije iz novih država članica na istoku.

Međutim, zvaničnici EU započeli su proces proširenja na Zapadni Balkan sa očekivanjem da će poboljšati stabilnost i sigurnost bloka, uspostavljanjem standarda EU o demokratiji i vladavini zakona u nestabilnom regionu, koji se raspao u ratovima devedesetih.

Komisija je odredila Srbiju, najveću zemlju zapadnog Balkana i najmanju, Crnu Goru, kao vodeće u procesu pridruživanja. Rečeno je da će obe zemlje, koje su već u pregovorima o članstvu, pristupiti EU do 2025. godine.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Albanija i Makedonija se nadaju da će u narednim mesecima dobiti zeleno svjetlo da započnu svoje članske razgovore. Dve zemlje predviđaju da će Komisija u aprilu proglasiti da su ispunili uslove za početak. Tada će Evropski savet odlučiti u junu da li će ih  nagraditi.

- Snažno verujemo da bi izveštaj Komisije trebalo da bude pozitivan - izjavio je Rama za Politiko tokom posete Briselu.

- Za Savet, to je borba do poslednje sekunde, jer moramo sve uveriti da postoji samo jedna ispravna stvar - kazao je albanski premijer.

Albanske diplomatije kažu da su identifikovale Francusku i Nemačku, najveće sile EU i Holandiju, čiji je premijer Mark Rute izrazio skepticizam u pogledu proširenja, kao zemlje sa kojima trebaju da stupe u kontakt, kako bi dobili pozitivnu odluku Saveta.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Iako je Srbija ostvarila značajan napredak, Rama je predvideo da se neće pridružiti EU pre Albanije - uglavnom zbog toga što  Beograd morati rešiti jako osetljivo pitanje svojih odnosa s Kosovom, koje je proglasilo nezavisnost od Srbije 2008. godine.

- Srbija neće postati članica EU pre Albanije. To je nešto što znamo sigurno  - rekao je.

- Srbija mora proći kroz bolan proces priznanja Kosova ili bar rešavanja kosovskog problema - izjavio je Rama i dodao:

- Verujem da se mora dogoditi neka magija - što se neće dogoditi - tako da oni uđu u EU pre nas.

Iako su odnosi između Beograda i Tirane značajno poboljšani poslednjih godina, napetost i rivalstvo između dve zemlje ostaje.

Srbija i Albanija su bile na suprotnim stranama kosovskog rata od 1998. do 1999. godine, kada su gerilci sa albanske teritorije borili da protiv srpske vlasti. Beograd nastavlja da posmatra Kosovo kao pobunjenu pokrajinu Srbije, dok se Tirana fokusirala bliske odnose sa Prištinom. Rama je prošlog meseca predložio da Albanija i Kosovo mogu imati zajedničkog predsednika.

Foto: kryeministri-ks.net

Rama je rekao da je Albanija na neki način i više napredovala na putu ka članstvu u EU nego Srbija i Crna Gora, jer je preduzela značajnu reformu svog pravosudnog sistema, čiji je cilj bio iskoreniti široko rasprostranjenu korupciju. Implementacija reforme bila je uslov da Tirana počne pregovore o članstvu u EU.

- Uradili smo tačno ono što su od nas tražili da uradimo, ovaj proces bi trebao biti pošten i trebao bi biti predvidljiv i trebao bi biti zasnovan na zaslugama - rekao je Rama.

Iako je nova strategija EU za zapadni Balkan objavljena prošlog meseca, nudi toplu reč o mestu regiona u Evropi, takođe je otvoreno o tome koliko je daleko šest članova - Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Makedonija, Crna Gora i Srbija - od pridruživanja EU. Kaže da svi imaju "veze sa organizovanim kriminalom i korupcijom na svim nivoima vlasti".

Rama je priznao da se njegova zemlja morala baviti ovim problemima. Ali, on se takođe vratio na, kako kaže, stereotipe koji se često primenjuju na zemlje koje žele da se pridruže EU.

- Kada su Bugari želeli da uđu, oni su bili zemlja koja je pokušala da ubije papu. To je bilo svuda. Rumuni su zemlja koja je nekako kriva zbog toga što je Evropi otkrila prostituciju. Sada moramo da se bavimo time da je naša DNK povezana sa zločinom - rekao je.

Foto: Tanjug/AP

On tvrdi da lideri EU ne bi trebalo da se udaljavaju od proširenja iz straha da bi mogli ojačati populiste u svojim matičnim zemljama. Proširenje na Balkan je u njihovim državnim interesima, rekao je Rama.

- Radi sigurnosti i bezbednosti, Evropi je potreban Balkan. To je jasno. Poslednja izbeglička kriza pokazala je to vrlo, vrlo jasno. Balkanski koridor je bio fundamentaln - rekao je albanski premijer i napomenuo:

- Zamislite da balkanske zemlje nisu evropsko dvorište, ali postoji drugo dvorište, ko god da je to.

Umetnik i bivši košarkaški reprezentativac koji je prijatelj sa Tonijem Blerom, Rama je izgradio reputaciju u inostranstvu kao pragmatičara, kome su laskali zapadni mediji. Ali kritičari ga optužuju da ne radi dovoljno da odvoje politiku od oligarha - i da omalovažava rad novinara u zemlji u kojoj se novinari suočavaju sa ozbiljnim pretnjama za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije.

Izveštaj nevladinih organizacija "Reporteri bez granica" i BIRN-a objavljen prošle sedmice ukazao da je uobičajeno ometanje medija karakteristika Ramine retorike.

Rama je negirao da je novinare nazivao "kantama za smeće" i "javnim neprijateljima" - između ostalog - na  konferenciji za novinare prošlog oktobra. Rekao je da je kritikovao samo rad nekih medija.

- Ono što ja koristim ... imamo tursku reč koja je po mom mišljenju vrlo prikladna ... to je albanska verzija" lažnih vesti ", odnosno "otpadna kanta" - rekao je on. Albanski novinari kažu da su Ramini pogrdni komentari bili jasno usmereni na novinare i mogli da  naruše poverenje javnosti u njihov rad.

Daljinac

(Telegraf.rs/Politiko)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zvezda, Srbija, nikad EU robija

    21. mart 2018 | 13:00

    Mi ne zelimo u EU, a vi kako hocete.

  • beli

    21. mart 2018 | 13:00

    Pa neka idu, njegov narod od toga neće imati nekakve koristi. Jedini koji dobija je ovaj lik na slici, njemu će da napune džepove. A za ostale je već odavno prošla baba s kolačima. Nema sreće u EU!

  • Srboljub

    21. mart 2018 | 12:54

    U pravu je 100%. Albanija će ući u EU pre Srbije a mi verujem nećemo nikada. Nemamo mi šta da tražimo u EU. Mi nemamo ni celu državu? Albanski izgledi za ulazak u EU su daleko bolji nego naši da se ne lažemo. Tako da ovo što kaže je tačno koliko ga god mi ne volimo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA