≫ 

Paroh komandanta Bondstila otkriva detalje o njegovoj vezi sa Srbijom: Nik Dučić je iz hercegovačke porodice, jako su pobožni i fini

- Nikov otac Đorđe Dučić preminuo je pre 20 godina, dok mu je majka Bernis stara, ali se drži, tu je u Los Anđelesu - rekli su iz SPC

  • 49

Ime Nika Dučića (50), novog komandanta najveće američke vojne baze  u Evropi "Bondstil" i Multinacionalne brigade KFOR-a Istok na Kosovu, od dana kada je primio komandu izaziva veliku zainteresovanost javnosti, a Telegraf je tragom poznatih informacija pokušao da sazna nešto više o njegovim srpskim korenima, dolasku porodice na američko tlo, pravoslavnoj pripadnosti, prošlosti...

SRBIN KOMANDANT BONDSTILA: Ratovao u Iraku, obučavao Ukrajince, a na Kosovo je stigao iz Kalifornije

Iz srpske Crkve svetog Stefana u Alhambri u Kaliforniji, čiji je parohijan i donator, saznali smo da su se molili za njegov život dok se nalazio u vojnoj službi u Ukrajini i Iraku. Sveštenstvo je otkrilo i da je u pitanju divna, pobožna porodica.

- Nikov otac Đorđe Dučić preminuo je pre 20 godina, dok mu je majka Bernis stara, ali se drži, tu je u Los Anđelesu. Njihove porodice su u SAD jako dugo, a Nik se trudi da održi kontakt sa Srbijom učeći decu, sinove Ivana i Luku i ćerku Nataliju, jeziku i pravoslavnim običajima - rekli su iz SPC u Americi.

Prvi iz porodice Dučić za Ameriku je došao Nikov deda Obrad, rođeni Trebinjac.

Foto: Facebook/Nick Duchic

- Oženio se Milenom Nikolić, koja je isto kao i on bila poreklom iz Hercegovine. Dobili su sina, kome je dao ime po svom ocu Đorđu. Živeli su u rudarskom gradiću Bizbi u Arizoni, gde su otvorili i kafanu Palas. Kada više nije bilo posla, otišli su za Kaliforniju - saznajemo.

Nikova majka Bernis vodi poreklo iz ugledne hercegovačke porodice, koja je na tlo Los Anđelesa stigla među prvima, te ga, takoreći, izgradila.

- Postoje dokumenti u kojima se pominje da je njena porodica podizala zadužbine i crkve širom SAD, te da ih je lično vladika Nikolaj Velimirovič pozdravljao - piše u dostupnim spisima.

Foto: Wikipedia/Public Affairs Office

Manje je poznato da je i srpski pesnik, pisac i diplomata Jovan Dučić Nikov predak, na koga je američki komandant jako ponosan.

Dučić je na Kosovo stigao kao komandant 79. pešadijske brigade Nacionalne garde Kalifornije, a dužnost komandanta Istočnog sektora preuzeo je od pukovnika Majkla Spraginsa.

Nik Dučić je završio je ratni koledž 2014. godine, a magistrirao je na Univerzitetu Merilend kao nuklearni inženjer. Visoko školovanje počeo je na Kalifornijskom politehničkom univerzitetu.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    22. mart 2018 | 10:58

    On je nas za sedam dana. Nezna on koliko su Srbi iiteligentan narod i da ce on nas svremenom zavoliti,mi ce mo njega posluziti soljom i hlebom,drugi dan pokloniti mu srpski opanak i objasniti zasto mu sluzi onaj vrh na opanku,on ce se oduseviti odgovorom kad bude heklao negde u prirodi da moze da se drzi za to ,bitna je ravnoteza,treci dan napravite priredbu splet Srpskih kola da mu srce razgalite a mozak protresete kad ga ubacite u kolo da igra,cetvrti dan upoznate ga sa nekom zenom da se covek ne oseti sam ,znate kako je,peti dan ukazete mu postovanje kao da ga vi slusate i da je on baja,sesti dan,po uzoru na film balkan ekspres  predlozite mu da sa dragom ide na reku i onda sve u dogovoru prisunjate se i na kvarno mlatnete otpozadi da sve zvezde vidi i naravno odmah se nadjete tu kao da ste njegov spasioc ,posto smo ga spasili od bande sa one strane mosta on ce nam biti zahvalan za to,sedmi dan on je kako se kaze pecen Srbin, spreman da slusa i poslusa,Sinko ovo je Srbija ,balkan,da znas gde si dosao pobegao bi prvim avionom er serbia!

  • Trig

    22. mart 2018 | 10:03

    Cim je on pripadnik okupatorske vojske,ne pripada nasem narodu.Mene bi bilo sramota.

  • Stanko

    22. mart 2018 | 11:28

    Krv nije voda. Srbenda je to!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA