Razmena spiskova optuženih za ratne zločine: Dogovoreno formiranje dve zajedničke komisije Srbije i Hrvatske

Ministri pravde Srbije i Hrvatske Nela Kuburović i Dražen Bošnjaković saglasili su se, na prvom sastanku u Beogradu, da su teme između dve države u oblasti pravosuđa složene i otvorene

  • 3

Srbija i Hrvatska su dogovorile formiranje dve zajedničke komisije čiji će članovi raditi na rešavanju problema procesuiranja ratnih zločina, a ministri pravde dve zemlje su poručili da su otvorena pitanja u oblasti pravosuđa rešiva ako bude strpljenja.

Srbija obavestila Hag da je spremna da sudi radikalima

Ministri pravde Srbije i Hrvatske Nela Kuburović i Dražen Bošnjaković saglasili su se, na prvom sastanku u Beogradu, da su teme između dve države u oblasti pravosuđa složene i otvorene, ali da su rešive ukoliko bude strpljenja i ukoliko se bude išlo korak po korak.

U tom smislu na sastanku su dogovorili formiranje dve zajedničke komisije čiji će članovi raditi na rešavanju problema procesuiranja ratnih zločina, kao i razmene spiskova osoba optuženih ili osuđenih za ratne zločine, navodi se u zajedničkom zaopštenju ministarstava pravde Srbije i Hrvatske.

Foto: Promo

Kuburović i Bošnjaković su tokom sastanka konstatovali da postoji dobra volja obe države za saradnjom i rešavanjem svih otvorenih pitanja u oblasti pravosuđa.

Obe strane su, kako se navodi u saopštenju, iskazale otvorenost i međusobno uvažavanje, kao i spremnost za uspostavljanje partnerskih odnosa i veza.

Kuburović i Bošnjaković su razgovarali i o iskustvima dve države u procesu pridruživanja EU, a ministar pravde Hrvatske je poručio da je to ministarstvo spremno da u svakom momentu pomogne kolegama iz Srbije i pruži stručnu pomoć.

Foto: Promo

Takođe su, kako se navodi, razmenjena iskustva u borbi protiv korupcije, promenama Ustava i uspostavljanju e-pravosuđa.

Kuburović i Bošnjaković su se saglasili da sva otvorena pitanja treba i moraju da se rešavaju kroz bilateralne pregovore i rad radnih grupa i istakli nadu da je današnji sastanak samo prvi u nizu i početak buduće saradnje, koja je neophodna kako bi se došlo do zajedničkih rešenja.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cika Velja

    23. mart 2018 | 16:05

    Hrvati ce biti zadovoljni tek kad im predamo telefonski imenik Srbije kao spisak ratnih zlocinaca!?

  • Dusan

    23. mart 2018 | 17:14

    @Cika Velja Kratko i jasno. Svaka cast na komentaru.

  • Cane

    23. mart 2018 | 17:26

    I obratno. Zato moramo I jedni I drugi odgovorno I sa pijetetom odradimo posao.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA