19 godina posle bombardovanja: Evo koliko Srba želi u NATO (GRAFIKA)

U istraživanju je učestvovalo 1.203 građana u periodu od 16. do 20. marta ove godine

  • 74

Većina građana, njih 84 odsto ne podržava članstvo Srbije u NATO, dve trecćine gradana (66%) veruje da se NATO bombardovanje SRJ moglo izbeći, a najveći broj vidi politiku Slobodana Miloševića kao razlog za bombardovanje (17%), pokazalo je istraživanje Instituta za evropske poslove u saradnji sa Ninamediom.

Da li je pred Srbiju stavljen ultimatum: Ili Kosovo u UN ili blokada?

Istraživanje u kome se na pitanja o razlozima bombardovanja, saradnji Srbije sa Alijansom i prihvatanju izvinjenja vojnog saveza izjašnjavalo 1.203 građana u periodu od 16. do 20. marta ove godine, pokazalo je da Beograđani najmanje žele da vide Srbiju u NATO, čak duplo manje od stanovnika južne i istočne Srbije.

Printskrin: Institut za evropske poslove

Izvinjenje NATO-a ne bi prihvatilo 62 odsto ispitanih, dok bi jedna trećina ispitanika, uglavnom mladi, to uradila. Izvinjenju se najviše protive ispitanici 30-44 godina, kao i osobe iz regiona Beograda i Zapadne Srbije sa Šumadijom.

Printskrin: Institut za evropske poslove

Većina smatra i da Srbija ne može imati koristi od članstva u NATO-u, njih 68 odsto, a odnose Srbije i NATO građani su ocenili prelaznom ocenom - dva, međutim, najveći broj ispitanika ih ocenjuje jedinicom, a samo 3,6 odsto građana smatra te odnose odličnim.

Printskrin: Institut za evropske poslove

Kada je reč o saradnji, podržavaju je uglavnom više i visoko obrazovani, odnosno 26 odsto ispitanih, a 66 odsto se protivi saradnji Srbije i Alijanse.

Printskrin: Institut za evropske poslove

U Institutu podsećaju da 19 godina od bombardovanja još uvek nije utvrđena odgovornost "političkih elita" za politiku devedesetih, te da, kako kažu, državne institucije nisu utvrdile ni približan broj žrtava bombardovanja.

Printskrin: Institut za evropske poslove

Pozivajući se na podatke Fonda za humanitarno pravo, Institut navodi da je u NATO napadima potvrđeno da je život izgubilo ukupno 758 ljudi.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SrbIN

    23. mart 2018 | 21:02

    Nikad u cetvrti rajh

  • SrbIN

    23. mart 2018 | 21:02

    NATO u blato

  • 👤

    23. mart 2018 | 17:04

    НАТО је високопрофитабилна институција у којој земље чланице добровољно прихватају да буду окупиране под изговором заштите. У којој је обичан грађанин потенцијални војник и топовско месо зарад интереса генерала који зарад високог положаја, службе и нешто новца служе онима који стварно убиру профит. Рат је одавно постао једна од најпрофитабилнијих "грана привреде". Људски живот роба без велике вредности, а мултимилијардери власници живота и смрти. Злочинци оставите Србију, нисте успели '99, нећете ни сад. Зато Србијо моја пошто још увек части имаш НЕ У НАТО.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA