≫ 

HAOS NA SEVERU KOSOVA: Vučić se obratio naciji, Đurić povređen prilikom privođenja (FOTO) (VIDEO)

Pratite situaciju iz časa u čas na portalu Telegraf.rs

Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM proteran je sa Kosova i Metohije, odlukom suda u Prištini. On je priveden u brutalnoj akciji specijalne jedinice kosovske policije, u Kosovskoj Mitrovici, gde je trebalo da bude održan unutrašnji dijalog o južnoj srpskoj pokrajini. U Beogradu se tim povodom sastao Savet za nacionalnu bezbednost. Prethodno je predsednik Srbije Aleksandar Vučić odvojeno razgovarao telefonom sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini.

Sećanje na NATO agresiju! Vučić: Srbija puna života je naša obaveza prema svima koji su ubijeni (FOTO)

23:00 Skot: Današnji događaji veliki korak unazad

Američki ambasador u Beogradu Kajl Skot smatra da današnji dogadaji u Mitrovici predstavljaju "veliki korak unazad".

- Nadam se da će hladne glave preovladati, omogućavajući smirivanje situacije. Ne postoji alternativa dijalogu i mirnom suživotu svih naroda na Balkanu - napisao je Skot na Tviteru.

22: 50 UNMIK poziva na odgovornost lidera i smirivanje

Šef UNMIK-a Zahir Tanin ocenio je večeras da su današnja dešavanja na Kosovu nedopustiva i pozvao vlasti u Beogradu i Prištini da izbegavaju provokacije i da preduzmu korake neophodne za očuvanje mira i bezbednosti građana.

On je poručio i da je neophodno da svi zainteresovani izbegavaju bilo kakvu retoriku ili mere koje bi mogle da eskaliraju dalju situaciju.

- Dijalog je jedini mehanizam za rešavanje razlika - rekao je Tanin.

22:15: Čepurin o hapšenju Đurića

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin ocenio je da ono što se dogodilo na Kosovu i Metohiji predstavlja grubu provokaciju Prištine.

- Ogorčeni smo grubom provokacijom Prištine. Potpuno smo solidarni sa Markom Ðurićem i Srbijom - napisao je Čepurin na svom Tviteru.

21:27 - Đurić povređen tokom privođenja

Đuriću je večeras ukazana lekarska pomoć u Kuršumliji. On je krenuo ka Beogradu, i nije želeo da daje izjave za medije.

21:06 - Vanredno obraćanje naciji predsednika Srbije Aleksandra Vučića

21:00 - Završena sednica Saveta za nacionalnu bezbednost

Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost je završena posle nešto manje od sat i po. Očekuje se obraćanje predsednika Vučića.

20:56 - Pada kosovska Vlada?

Predsednik Srpske liste i gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić izdao je večeras saopštenje, u kome se navodi da je rukovodstvo Srpske liste održalo hitan sastanak na kome smo usvojili inicijativu za napuštanje Vlade u Prištini.

20:36 - Obraćanje predsednika Vučića u 21 sat

Kako saznaje reporter Telegrafa u Predsedništvu Srbije, obraćanje naciji predsednika Srbije Aleksandra Vučića se očekuje u 21 sat.

20:30 - Mogerini: Žalim zbog današnjih dešavanja na Kosovu

Visoka predstavnica Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini večeras je razgovarala sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučičem i kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem o situaciji na Kosovu posle hapšenja direktora Kancelarije KiM Marka Đurića.

Mogerini je napisala na Tviteru da žali zbog današnjih dešavanja na Kosovu.

- Đurić je sada slobodan i na putu nazad - napisala je ona i pozvala na očuvanje mira i dijaloga.

20:26 - U K. Mitrovici građani čekaju prenos obraćanja Vučića

Građani severnog dela Kosovske Mitrovice okupljaju se na glavnom trgu gde je organizovan prenos obraćanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Kako javlja reporter Tanjuga, na Trgu kneza Lazara postavljen je veliki video bim na kojem će bit prenos obraćanja predsednika Vučića nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.

Foto: Tanjug/Zoran Zestic

Generalni sekretar predsednika Nikola Selaković, obratio se ranije danas Srbima koji su se okupili pored mosta na Ibru i pozvao ih na mir te da sačekaju zajedno obraćanje predsednika Srbije.

20:20 - SPS KiM: Priština hoće da destabilizuju stanje

Pokrajinski odbor Socijalističke partije Srbije za Kosovo i Metohiju ocenio je večeras da je hapšenje Marka Ðurića demonstracija sile koja jasno pokazuje da Prištini, zajedno sa svojim mentorima sa zapada, nije stalo ni do dijaloga ali ni do kompromisnog rešenja, već do destabilizacije stanja u ovom delu Evrope.

- Ovaj vandalski čin prištinskih privremenih vlasti neće doprineti međusobnom pomirenju i normalizaciji odnosa između Srba i Albanaca. Takođe, Priština ovim šalje lošu poruku Srbima na KiM - navedeno je u saopštenju.

Pokrajinski odbor SPS za Kosovo i Metohiju ističe da daje punu podršku politici predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Vladi Srbije, ministru spoljnih poslova Ivici Dačiću i Kancelariji za Kosovo i Metohiju.

Foto: Tanjug/Zoran Zestic

20:07 - Vučić razgovarao večeras s Mogerini

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je večeras telefonom sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini o najnovijim događajima na Kosovu i Metohiji, gde je, ranije popodne, uhapšen direktor vladine kancelarije za KiM Marko Ðurić.

Prema Tanjugovim saznanjima, predsednik Vučić će kasnije večeras, posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, razgovarati i sa drugim svetskim liderima.

19:50 - Đurić proteran sa Kosova

Kosovska policija je potvrdila da je Marko Đurić, šef kancelarije za Kosovo i Metohiju vlade Srbije, večeras proteran u centralnu Srbiju.

19:43 - U severnoj Mitrovici napeto, u južnoj "pod kontrolom"

Dok su se u severnoj Mitrovici stotine Srba okupile pored mosta na Ibru, gde je sa njima razgovarao Nikola Selaković, u južnom delu tog grada situacija je mirna i pod kontrolom, kako kaže Nehat Tači, direktor regiona za južnu Mitrovicu.

Selaković je građane pozvao na mir i da sačekaju zajedno da čuju šta će reći predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.

Foto: Tanjug/Zoran Zestic

Nehat Tači je rekao za kosovske portale da je policija, šta god da se dogodi, u stanju da očuva situaciju pod kontrolom.

Gradonačelnik južne Mitrovice, Agim Bahtiri, apelovao je na građane da budu mirni i da se ne okupljaju na mostovima.

Foto: Tanjug/Zoran Zestic

19:36 - Tači: Ovaj slučaj ne bi trebalo da ometa komunikaciju između Kosova i Srbije

Predsednik Kosova Hašim Tači pozvao je na mir, ističući da je Kosovska policija delovala u skladu sa svojim zakonima i ovlašćenjima kada je uhapsila Marka Đurića.

- Marko Đurić je ilegalno stupio na Kosovo. Kosovska policija delovala je u skladu sa svojim nadležnostima, profesionalizmom i zaštitom javnog reda i mira na Kosovu - rekao je Tači.

On je rekao da nadležni upravo prate Đurića ka prelazu Merdare.

- Ovaj slučaj ne bi trebalo da ometa komunikaciju između Kosova i Srbije, dijalog između dve zemlje i napore za normalizaciju, dobrosusedske odnose i pomirenje između Kosova i Srbije - rekao je Tači.

Foto: president-ksgov.net

19:30 - Počela sednica Saveza za nacionalnu bezbednost

Predsednik Vučić je stigao u Predsedništvu. Na sastanak su stigli i premijerka Ana Brnabić, ministri Nebojša Stefanović, Ivica Dačić, Nela Kurburović, Aleksandar Vulin, šef BIA Bratislav Gašić...

Foto: Tanjug/Rade Prelic

Predsednik Srbije zakazao je hitnu sednicu Saveta za večeras nakon hapšenja direktora Kancelarije za KiM Marka Ðurića u Kosovskoj Mitrovici, koji je zatim prebačen u Prištinu, a prema poslednjim informacijama, "deportovan" je u centralnu Srbiju.

Foto: Tanjug/Rade Prelic

19:25 - KPS se oglasila povodom proterivanja Đurića

- Kosovska policija na osnovu zabrane ulaska gospodina Đurića u Republiku Kosovo, istog su uklonili sa teritorije Republike Kosovo - saopštila je Kosovska policija.

Foto: Tanjug//Bojan Slavkovic

19:13 - Đurića proteruju sa KiM

Marko Đurić je posle izvođenja pred prekršajnog sudiju proteran u centralnu Srbiju preko Merdara. On se nalazi u transportu kosovske policije ka Merdaru, gde će biti predat organima Srbije.

Očekuje se da će policija Kosova, u koordinaciji sa nadležnim tužilaštvom, doneti odluku o merama koje će preduzeti prema Đuriću, a među njima se pominje mogućnost stalne zabrane.

Foto: Tanjug//Bojan Slavkovic

19:11 - Skandalozna izjava Pacolija povodom privođenja Đurića

Kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli oglasio se povodom hapšenja Marka Đurića, direktora Kancelarije za KiM.

- Policija je samo poštovala zakon. Akcija je trajala svega 5 minuta - istakao je Pacoli.

Printskrin: Tanjug

19:08 - Oglasila se Evropska unija o hapšenju Đurića

Povodom hašenja direktora Kacelarije za KiM Marka Đurića na Kosovu portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić kaže da EU oštro osuđuje današnja dogašanja na Kosovu.

- Pozivamo vlasti obe strane i Kosva i Srbije da pokažu neophodnu uzdržanost i ozbiljnost kako trenutna situacija na Kosovu ne bi dalje eskalirala - poručila je Kocijančić.

18:45 - Srbi u Rudaru blokirali magistrani put

U mestu Rudare, između Zvečana i Kosovske Mitrovice, Srbi su, posle privođenja direktora Kancelarije za KiM Marka Ðurića, postavili dva kamiona, i tako blokirali magistralni put.

Iz Mitrovice se čuju sirene, a građani se okupljaju na improvizovanoj barikadi.

Na istom mestu Srbi su digli barikade i pre šest godina, kada su sprečili upad specijalnih jedinica na sever Kosova.

Foto: Tanjug/Bojan Slavkovic

18:34 - Vučič razgovara sa Putinom

Zbog situacije na Kosovu u toku je telefonski razgovor predesednika Srbije i Rusije Aleksandra Vučića i Vladimira Putina.

18:32 - Đurić u Prištini

Kako prenosi Tanjug, Marko Đurić se nalazi u stanici kosovske policije u Prištini. On je tamo doveden sa lisicama na rukama.

18: 25 - Sirene i u Zvečanu

Kako prenose lokalni mediji, sirene su se oglasile i u Zvečanu.

Prva fotografija Marka Đurića u blindiranom vozilu dok ga prebacuju za Prištinu (FOTO)

18:21 - Vulin Pacoliju: Niste država da hapsite

Kosovo nije država da bi moglo da hapsi, a teroristi su ti koji lišavaju slobode, izjavio je danas ministar odbrane Aleksandar Vulin povodom upozorenja šefa kosovske diplomatije Bedžeta Pacolija da će svako ko pokuša bez dozvole da uđe na teritoriju Kosova biti uhapšen.

- Vi niste država, a samo država može da hapsi, vi možete samo da protivpravno nekog lišite slobode, a to može da radi i svaka teroristička organizacija, što je dobro poznato članovima terorističke OVK - dodao je ministar Vulin.

Foto: Tanjug/Bojan Slavkovic

(VIDEO) Brutalne scene iz Mitrovice: Ovako je priveden Marko Đurić

18:20 - Selaković izbegao privođenje

Nikola Selaković koji se nalazio u Mitrovačkom dvoru zajedno sa Đurićem izbegao je privođenje.

- Nadam se da je dobro, priveden je, očekujem skoro oslobađanje, došao je kao slobodan čovek - kazao je Selaković.

Postavio je pitanje korišćenja sile prema ljudima sa, kako je rekao, podignutim rukama koji se nisu suprotstavljali:

- Neka to bude njihov odgovor na našu gandijevsku reč.

Printskrin: Tanjug

Na pitanje da li je došao sa dozvolom, rekao je: Ja sam došao na teritoriju svoje zemlje.

Ako nekome do danas nije bilo jasno da Priština neće i ne želi da formira ZSO, naveo je takođe.

Upitan da li su pokušali i njega da uhapse Selaković je rekao da je stajao pored Ðurića i da su ga specijalci prepoznali, ali da nisu pokušali da ga privedu.

- Ali to nije isključeno, mogu da dođu da nas sve pohapse. Ostajem u Kosovskoj Mitrovici i čekam da oslobode Marka Ðurića - rekao je Selaković.

Printskrin: Tanjug

18:08 - Večeras sednica Saveta za nacionalnu bezbednost

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zakazao je za večeras u 19:30 hitnu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost zbog situacije na Kosovu i Metohiji, saznaje Telegraf.rs.

17:45 - Đurić prebačen u Prištinu

Prema najnovijim informacijama, Marko Đurić je prebačen u Prištinu.

Ovo su Đurićeve poslednje reči pre hapšenja

Foto: Tanjug//Bojan Slavkovic

17:30 - Kosovska policija uhapsila Marka Ðurića u K. Mitrovici

Pripadnici interventne jedinice Kosovske policije priveli su danas popodne, nešto posle 17.30 sati, direktora Kancelarije za KiM Marka Ðurića.

Ðurić je uhapšen u sali Mitrovačkog dvora, gde je upravo bio počeo razgovor u okviru unutrašnjeg dijaloga o KiM.

Kako su građani Mitrovice pokušali da spreče ulaz u zgradu, kosovska policija bacila je šok bombe.

Nakon toga su ušli i odveli Ðurića. Sa Đurićem je uhapšen i Željko Jović, koji je ovom prilikom povređen. Kosovski specijalci su, tokom akcije, napali i povredili snimatenja RTS-a Vladimira Đurića.

U Mitrovici su se oglasile sirene za uzbunu.

Foto: TV Pink

16:56 - Đurić i Selaković ipak stigli u K. Mitrovicu

Marko Ðurić i Nikola Selaković stigli su danas popodne, nešto pre 17.00 sati, u Kosovsku Mitrovicu kako bi učestvovali u razgovoru u okviru unutrašnjeg dijaloga.

Ranije je iz Prištine bilo saopšteno da im je zabranjen ulazak na teritoriju Kosova i Metohije, zbog izjava kojima unose nestabilnost u stiuaciju na severu pokrajine.

Predsednik Srbije je na tu vest prošle sedmice rekao da će Ðurić i Selaković svakako biti u Mitrovici, kao što je planirano.

Njih dvojicu ispred Mitrovačkog dvora je dočekao gradonačelnik Goran Rakić.

15:23 - KPS: Vukosavljević se "dobrovoljno vratio" sa Kosova

Kosovska policija tvrdi da ministru kulture Vladanu Vukosavljeviću nije bio zabranjen ulazak na Kosovo, već da se on, nakon prelaska administrativne linije, sam vratio.

- Kosovska policija je na osnovu odluke Ministarstva spoljnih poslova dozvolila ministru Vladanu Vukosavljeviću da uđe na teritoriju Kosova, ali on, nakon što je ušao nije nastavio dalje u pravcu Mitrovice Sever, već se dobrovoljno vratio u Srbiju - navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Kosovske policije.

Foto: Tanjug

Saopštenje je, kako se navodi, izdato kako bi se sprečilo širenje dezinformacija.

Ističe se i da dozvoljena poseta ministru Vukosavljeviću nije, kako je planirano, sprovedena na prelazu Merdare, već na Jarinju, na severu.

15:13 - EU: Obe strane da poštuju dogovor o posetama, bez eskalacije

Na zabranu ulaska srpskim zvaničnicima na Kosovo i Metohiju portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić reagovala je ocenom da "obe strane" moraju da poštuju dogovor u okviru dijaloga o normalizaci odnosa Beograda i Prištine o posetama zvaničnika.

- Neslaganja u vezi ovog dogovora moraju biti rešavan kroz dijalog, a ne kroz eskalaciju bilo koje vrste - poručila je Kocijančić.

Printksin: Tanjug

Portparolka Evropske komisije je na pitanje Tanjuga da prokomentariše zaustavljanje srpskih zvaničnika na administrativnim prelazima između Srbije i Kosova u kontekstu dijaloga o normalizaciji i već postignutih dogovora o slobodi kretanja, poručila da su "obe strane u potpunosti posvećene dijalogu kome posreduje EU”, što je u petak i "potvrđeno visokoj predstavnici EU”.

- Sva pitanja od zajedničkog interesa moraju se rešavati u okviru dijaloga, u duhu nastavka normalizacije odnosa - poručila je Kocijančić.

Ona kaže da je rad na sveobuhvatnoj normalizaciji u toku i da su oba predsednika, uz posredovanje šefice EU diplomatije, potvrdili svoju punu posvećenost tom pitanju.

14:34 - Pomeren početak razgovara u K. Mitrovici

U Kosovskoj Mitrovici je pomeren početak razgovora u okviru unutrašnjeg dijaloga zbog napete situacije na severu pokrajine, posle odluke prištinskih vlasti da zabrane ulazak na teritoriju Kosova i Metohije srpskim zvaničnicima Marku Ðuriću i Nikoli Selakoviću, te ministru Vladanu Vukosavljeviću.

Nije zasad izvesno da li će i kada konferencija, na kojoj je trebalo da učestvuju i Ðurić i Selaković, biti održana.

U sali Mitrovičkog dvora su okupljeni gosti, uključujući predstavnike Srpske liste, kao i novinari, a ispred ima i građana.

Prisustvo policije nije vidljivo, ali je pojačano na severu, posebno na administrativnom prelazu Jarinje, kao i na putnom pravcu Kosovska Mitrovica-Leposavić, na mestu poznatom kao Balaban.

Foto: Tanjug

Saobraćaj se odvija uz kontrolu vozila.

Zamenik komandanta Kosovske policije tvrdi da je reč o interventnim jedinicama, ne o jedinicama ROSU.

Zamenik ministra unutrašnjih poslova u kosovskoj vladi, Milan Radojević, nije imao informacije u vezi sa angažovanjem ROSU jedinice na Severu Kosova jer, kako je rekao, specijalne jedinice angažuje glavna direkcija Kosovske policije.

14:15 – Pacoli preti hapšenjem srpskim zvaničnicima

Kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli upozorio je na Tviteru da bez dozvole niko ne može da uđe na teritoriju Kosova i poručio da će svako ko to pokuša biti uhapšen.

- Za ulazak na Kosovo danas nikom nije dozvoljen, niti (Marku) Ðuriću ni (Aleksandru) Vulin. Svako ko ulazi nezakonito na Kosovo biće uhapšen - napisao je Pacoli na svom tviter nalogu.

Foto: A. Nalbantjan

Privremene kosovske vlasti nisu odobrile zahtev zvaničnika Vlade Srbije da posete Kosovo.

Jetlir Ziberaj, šef kabineta ministra spoljnih poslova Kosova, rekao je ranije danas za Radio Slobodnu Evropu da je ministarstvo odbio zahtev za posetu direktora Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije, Marka Ðurića i generalnog sekretara predsednika Srbije, Nikoli Sellakoviću, zbog njihovih izjava koje, kako je rekao, izazivaju napetost.

14:00 - Otkazana konferencija za novinare KPS-a

Otkazana je konferencija za novinare Kosovske policije regiona Sever prvobitno najavljena danas za 13 časova, a novinari koji su čekali da im se obrati neko od zvaničnika nisu dobili objašnjenje.

Građani su i dalje okupljeni ispred zgrade Mitrovačkog dvora, a okrugli sto koji je najavljen u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji nije počeo. U gradu je napeto i neizvesno.

Foto: Tanjug/Edib Tahirović

13:30 - Građani protestuju ispred zgrade Mitrovačkog dvora

Na severu Kosova danas je napeta atmosfera zbog zabrane ulaska predstavnicima Srbije koji su najavili dolazak u Kosovsku Mitrovicu.

Ispred zgrade Mitrovačkog dvora okupljen je veliki broj građana koji protestuju zbog poteza kosovskih vlasti, a u Kosovskoj policiji za region sever za 13.00 zakazana je vanredna konferencija za novinare.

12:55 - Specijalci sa dugim cevima kontrolišu saobraćaj

Jake snage kosovske policije, naoružane dugim cevima sa fantomkama i nekoliko blindiranih vozila, na raskrsnici kod Banjske, desetak kilometara od Kosovske Mitrovice, kontrolišu saobraćaj i putnike.

Na 500 metara od prelaza, na teritoriji Kosova i Metohije su od jutros tri oklopna vozila za razbijanje demonstracija i između 15 i 20 pripadnika Kosovske policije, pod punom opremom, javlja izveštač Tanjuga s lica mesta.

12:42 - Vukosavljević: Ozbiljan propust, besmislen i pogrešan

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević izjavio je da to što mu nije dozvoljeno da na Kosovu i Metohiju poseti danas i sutra manastire i hramove predstavlja ozbiljan gaf i veliki propust koji ne doprinosi ukupnoj situaciji.

Kako je javio Tanjugov izveštač sa lica mesta, kosovska policija je oko 11. 30 sati na administrativnom porelazu Jarinje onemogućila prolaz ministru Vukosavljeviću, iako je njegova poseta uredno najavljena.

- Mislim da se radi o jednom kapricu, koji je besmislen i pogrešan - rekao je Vukosavljević na administrativnom prelazu Jarinje.

Dodao je da je sve bilo pripremljeno za posetu našim manastirima, kulturnoj baštini, pripremljeni pokloni za sestrinstva i bratstva koja u manastirima žive...

- Ova odluka zaista predstavlja jedan ozbiljan gaf i veliki propust i ne doprinosi ukupnoj situaciji. Bez obzira na ove trenutne okolnosti srpska kulturna baština na KiM sija jakim sjajem već više od 800 godina i nastaviće i u budućnosti - naglasio je Vukosavljević.

Foto: Tanjug

Kako je rekao, svi smo mi sazdani na temeljima te baštine, čitava naša država, naš identitet i to će tako nastaviti da bude i u budućnosti.

- Bez obzira kako se ko bude ponašao, mi ćemo nastaviti sa ovim pokušajima. Sa žaljenjem konstatujem da ova poseta nije uspela, ali u svakom slučaju ovo ništa ne znači i nastavićemo da pomažemo naš narod, naše crkve, manastire - poručio je ministar.

Foto: Tanjug

12:06 - I Vukosavljeviću zabranjen ulazak na KiM

Posle zabrane izrečene Marku Ðuriću, Nikoli Selakoviću i ministru Aleksandru Vulinu, i ministru kulture Vladanu Vukosavljeviću danas nije dozvoljen ulazak na teritoriju Kosova i Metohije.

Kosovska policija je oko 11. 30 sati na administrativnom prelazu Jarinje onemogućila prolaz ministru Vukosavljeviću, iako je njegova poseta uredno najavljena.

Ministar kulture danas i sutra trebalo je da obiđe manastire na KiM.

Foto: Tanjug

11:45 - Pojačane policijske snage na Jarinju

Prisustvo kosovske policije na Jarinju znatno je pojačano, čiji je zadatak da spreče Marka Đurića da uđe na Kosovo, javlja Kosovapress. Koha je javila da se na Jarinju nalazi oko 40 pripadnika kosovske policije, kao i dodatna policijska vozila, bez preciziranja o kojim jedinicama se radi i koje imaju zadatak da spreče Đurića.

- Mnogo je policajaca, dve policijske smene su na putu, dostupna su i dodatna vozila graničnoj policiji Kosova, dok ovu operaciju predvodi potpukovnik Mentor Šabani - javili su prištinski mediji pozivajući se na neimenovan izvor.

Foto: Tanjug/AP

11:35 - Hoti: Interventna jedinica Ðuriću neće dozvoliti ulaz na KiM

Zamenik komandata Kosovske policije Besim Hoti izjavio je da interventne jedinice za region Sever imaju danas zadatak da direktoru vladine Kancelarije za KiM Marku Ðuriću ne dozvole da pređe administrativnu liniju.

Hoti je za Gazetu ekspres demantovao da je reč o jedinicama ROSU.

- Ne radi se o specijalnim jedinicama Kosovske policije, već o interventnoj jedinici Kosovske policije regiona Sever - rekao je Hoti i napomenuo:

- Sprovodimo operativni plan koji je na snazi.

Printskrin: Youtube/RTV PULS

Na pitanje o kakvom se operativnom planu radi, Hoti je rekao da se operativni plan tiče odluke da se ne odobri poseta zvaničnika srpske vlade.

Na pitanje o kojim se službenicima radi, Hoti kaže da prema njegovim informacijama je to tročlana delegacija zvaničnika, potvrdiviši da je među njima i Marko Đurić. Istovremeno, Hoti nije precizirao koja su druga dva zvaničnika.

11:25 - Priština zabranila dolazak u K. Mitrovicu i Vulinu

Privremeni organi vlasti na Kosovu i Metohiji zabranili su ministru odbrane Aleksandru Vulinu posetu Kosovskoj Mitrovici, gde je nameravao da obiđe porodicu Vučetić, saznaje Tanjug.

Vulin od 2013. godine svake godine odlazi u Kosovsku Mitrovicu kod porodice Vučetić, na čiju kuću je bila bačena bomba, u čijoj eksploziji su tada povređena deca Borivoje i Milica Vučetić.

Ove godine privremeni organi vlasti na Kosovu i Metohiju su mu to zabranili.

Borivoje i njegova sestra povređeni su od eksplozije bombe u februaru 2013. godine u Bošnjačkoj mahali u Kosovskoj Mitrovici.

Obilazeći ih, ministar Vulin, koji je tada bio šef Kancelarije za KiM, saznao je da je mali Borivoje rođen istog dana kao i njegov sin.

Od tada je ministar svakog marta nosi poklone deci i obilazi porodicu na Borivojev rođendan.

10:11 - Specijalne jedinice idu na Sever

- Veliki broj specijalnih jedinica Kosova raspoređuje se na Severu Kosova, objavio je prištinski portal Ekspres. Njihov čitalac je poslao video na kojem se vidi da se na jednom delu put 'dimi' od vozila specijalnih jedinica.

Takva situacija na Severu navodno zabeležena jutros u 6 časova.

VIDEO: Atmosfera u Kosovskoj Mitrovici

09:53 - Vučić zakazao hitnu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zakazao je za sutra u 10 sati hitnu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost, nezvanično saznajemo.

09: 50 - Da podsetimo, Priština je zabranila Marku Đuriću i Nikoli Selakoviću današnju posetu Kosovu. Njih dvojica trebalo bi danas da učestvuju na panelu u okviru unutrašnjeg dijaloga.

Đurić je za Tanjug u petak rekao kaže da će u ponedeljak biti u Mitrovici.

- Albanci ne mogu da me spreče da se obratim svom narodu - reagovao je Đurić za Tanjug povodom zabrane.

Učešće Đurića i Selakovića na današnjem okruglom stolu u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu u Kosovskoj Mitrovici, najavio je i sam srpski predsednik, uprkos "zabrani".

Printskrin: TV Pink

- Ja vam kažem daćete. Dali, ne dali, oni će da učestvuju u Severnoj Mitrovici, 'ajd da vidim šta ćete da uradite po tom pitanju - rekao je Aleksandar Vučić, posle razgovora sa Hašimom Tačijem u Briselu.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki maus

    26. mart 2018 | 10:11

    Aa kad cemo mi njihove teroriste da hapsimo? Mi njihove pustamo i u drzavu i kroz drzavu kako oni hoce.. Da smo pametni i slozni sad da svi odemo na kosovo pa da vidimo koga ce da hapse

  • Srbenda

    26. mart 2018 | 13:08

    Gde je sada onaj "srbin" komandant Bondstila koji je najavio bezbednost za sve gradjane da ovo šikaniranje spreči???

  • Beograd

    26. mart 2018 | 18:43

    Tako je predesnice.Razgovarati sa Putinom krajnje je vreme.Jedna teroristicka organizacija ordinira po Kosovu.A Putin je penicilin...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA