≫ 

Vučić: Moje reči nisu šala, nikada više neću dozvoliti da se Srbima ponove "Oluja" i "Bljesak"

- Izneo sam naše viđenje svega i pokazao dokumenta koja su pokazala da Marko Đurić nije kršio proceduru - rekao je Vučić

  • 69

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić održao je vanrednu konferenciju za novinare posle sastanka sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini.

Pronaći nove načine za rešavanje problema između Beograda i Prištine mirnim putem: Vučić razgovarao sa Mogerinijevom

Njih dvoje su razgovarali o najnovijim dešavanjima i budućnosti dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine uz posredovanje Evropske unije.

Predsednik Vučić obratiće se javnosti u zgradi Predsedništva posle sastanka sa Mogerinijevom.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

- Izneo sam naše viđenje svega i pokazao dokumenta koja su pokazala da Marko Đurić nije kršio proceduru. Marko Đurić je postupao u skladu sa ustavom Republike Srbije. Ukazao sam na činjenice. Moramo da rešavamo stvari, videćemo u budućnosti, kako će to da izgleda to ćemo da vidimo. Za nas je ovo bio težak dan, kao i juče.

Više se ne pominju dve strane, posle večerašnjeg sastanka.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

- Treba da sačuvamo hladnu glavu, sačuvali smo mir, nismo im dali da zauzmu sever Kosova. Jasno smo im stavili do znanja da sa Srbijom ne mogu da se igraju. Ja nisam naročito fasciniran njihovom snagom i moći. Ako su mislili da neka kvazi država pokazuje koliko je snažna tako što će Marka Đurića da tuku i vuku po podu, ja nisam zadovoljan njihovom pameću. Nekoliko puta sam rekao, moje reči nisu šala, nikada više neću dozvoliti da se Srbima ponovi "Oluja" i "Bljesak". Nisam šarmantan kao Tadić i Koštunica, ali u moje vreme neće biti srpskih poraza. Daću sve od sebe, gotovo sam apsolutno siguran da ćemo uspeti da sačuvamo mir. Srbija nije onoliko slaba koliko bi oni želeli da jeste.

Prema Vučićevim rečima, ne treba potcenjivati srpske obaveštajne podatke. Uz podršku stanih medija pokušavali su da ukazuju kako je za nešto Srbija kriva.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

- Srpska lista biće u opoziciji, šta je tu problem? Pomagaće svojim ljudima. Za razliku od Albanaca, Srbi se nikad neće udružiti. Srbi će da budu u opiziciji. Srbi na Kosovu neka spavaju mirno, neće biti žrtve bilo kakve agresije - rekao je Vučić.

- Videćemo kako ćemo u budućnosti da rešavamo stvari. Kad imate sukobe, morate da težite da ih rešavate razgovorom. Kako će to da izgleda, to ćemo da vidimo - rekao je srpski predsednik. - Što se tiče razgovora sa Mogerinijevom, pominjale su se obe strane u prvoj reakciji. Sada ih u saopštenju nema, jer je najgore licemerje govoriti o nesrazmernoj upotrebi sile. To je bilo protivpravna upotreba sile - istakao je.

On je naveo da sluša od političkih protivnika i čita u medijima razne gluposti...

Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

- Mi smo govorili samo o činjenicama i za mene je bila potpuno jasna namera. Mogu da govorim o tome kako je ceo sever srpske pokrajine bio okružen kosovskim snagama, napravili su kompletan prsten sa ciljem da pokažu kako žele da to izgleda. Čudom nije bilo poginulih i teško stradalih. Nismo im dali da zauzmu sever Kosova, to smo uradili vodeći oštru, pametnu i mudru politiku i jasno smo stavili do znanja da ni sa Srbima, ni sa Srbijom ne mogu da se igraju. Nisam fasciniran njihovom snagom, niti njihovom moći, a ni pameti, tako da mi je olakšana situacija - rekao je Vučić.

Vučić je naveo da je posle razgovora sa Federikom Mogerini, telefonom pričao i sa pomoćnikom američkog državnog sekretara za Evropu Vesom Mičelom.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Тарми п.ф.к

    27. mart 2018 | 22:01

    Јасно стављено до знања да нема игре са србијом ?? Ја не знам шта се дешава стварно ..

  • Vlada

    27. mart 2018 | 22:28

    Srpski predsednik će zaštiti srpski narod na KiM,

  • Maja

    27. mart 2018 | 22:28

    Predsednik postupa mudro i bori se da oćuva mir, ali i srpsko dostojantvo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA