≫ 

Da li Beograd i Priština nastavljaju dijalog i kako bi on mogao da izgleda u budućnosti?

Šta će biti posle nasilja u ponedeljak

  • 62

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da niko ne zna kako će u budućnosti izgledati razgovori Beograda i Prištine, ali da će ih sigurno biti.

U Hrvatsku stiže 12 borbenih aviona F-16: Evo šta Vučić kaže na to (FOTO) (VIDEO)

- Postavlja se pitanje da li ćemo posle ovoga razgovarati, razgovaraćemo, a kako, niko ne zna kako. Kako ja da gledam (predsednika Kosova Hašima) Tačija i ove koji su naredili prebijanje Marka Đurića - rekao je Vučić i dodao da je međunarodnim zvaničnicima rekao da "puste malo vremena da prodje, pa da će videti".

On je rekao da se postavlja pitanje poverenja izmedju Beograda i Prištine i dodao da on zna da su hapšenje Đurića naredili Tači i premijer Kosova Ramuš Haradinaj.

- Sačuvaćemo mir, a šta ćemo dalje, ni sam ne znam šta bih vam rekao - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/DImitrije Goll

On je rekao da, suštinski, prištinski zvaničnici ne žele Zajednicu srpskih opština, da žele da ona bude u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova, koji bi ZSO sveo na nivo nevladine organizacije.

- To treba da bude NVO čiji će članovi moći da žvaću žvake kad im dozvole Tači i Haradinaj - rekao je Vučić.

On je kazao da Srbi sa Kosova i Metohije neće sami pokušati da formiraju ZSO već da su spremni da to učine u skladu sa Briselskim sporazumom i onim što su predsednik i premijer Kosova, Hašim Tači i Ramuš Haradinaj rekli prethodnih dana o zajednici.

- Briselski sporazum potpisan je 18. ili 19. aprila 2013. godine, više od 1.800 dana neko nije ispunio svoju međunarodno priznatu obavezu niti ih je bilo ko pritisnuo da to urade - kazao je predsednik Srbije.

Foto: Tanjug/DImitrije Goll

Vučić je dodao da Srbi i dalje hoće da formiraju ZSO sa predstavnicima kosovskih Albanaca, ali je i ocenio da nikada neće doći do usvajanja statuta te zajednice, jer će iz Prištine, kako je naveo, uvek reći da je nešto protivustavno.

On je rekao da su ga od jutros kritikovali zbog čega razgovara sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, a da je njegov odgovor da će razgovarati sa svima, kao i da će danas ragovarati sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom.

- Ne postoji niko u Evropi ko ne razgovara sa Putinom. Razgovaram sa svima. Razgovarao sam sa Federikom Mogerini kada smo imali divljački napad na Marka Đurića - rekao je Vučić.

On je naveo da su SAD sponzor kosovske nezavisnosti i da se oni time hvale.

- Zamislite da smo mi to uradili - kazao je on.

Kako je naveo, strašno se svi nerviraju kada im pokažete papire sa notifikacijom Đurićevom, sa onim što je slao, onda oni kažu "mi to moramo da prevaziđemo".

- Slažem se, sa tim sam saglasan. Srbija hoće da čuva mir i to je naš najvažniji cilj i vitalni interes - kaže on, i ističe da je posebno zahvalan Federiki Mogerini na njenoj hrabrosti koja se, ipak, za razliku ostalih postavila drugačije.

Foto: Tanjug/DImitrije Goll

On je upitao i zašto EU nije dala kao uslov za viznu liberalizaciju Statut ZSO, a ne demarkaciju sa Crnom Gorom.

- Zato što ih baš briga - kaže.

Oni su, navodi, pre četri dana su pomenuli ZSO da bi "pokrili kriminal".

- Vidim da su mnoge strane sile i mnogi tajkuni zainteresovani da iskoriste tešku situaciju na KiM - rekao je Vučić.

- Srbi kažu da su spremni da rade sa Beogradom i Prištinom u skladu sa Briselskim sporazumom i sa onim što su Tači i Haradinaj rekli pre tri dana. Kako onda sada Srbi sami hoće da formiraju ZSO - naveo je Vučić.

O NAPADIMA OPOZICIJE

Komentare pojedinih lidera opozicije poput Saše Jankovića, Vuka Jeremića i Drgana Đilasa, Vučić kaže da oni nemaju koga drugog da napadaju nego njega.

- Napadaju me oni koji su, dok su bili na vlasti, izgubili sve što se može izgubiti - rekao je Vučić reagujući na komentare opozicije povodom događa vezanih za hapšenje Marka Đurića na Kosovu.

- Koga drugog bi napadali? Neće valjda Albance da napadaju, pošto smo Marko i ja dogovorili da izvedemo sve to, ali nam je malo izmaklo kontroli, pa su ga malo jače prebili nego što smo očekivali - ironično je odgovorio Vučić, koji je kazao i da su "oni sve rekli od 2004. do 2008. i do 2012. godine".

Kako je kazao, "sve smo izgubili u njihovo vreme, sve što smo mogli izgubiti i što nismo čak ni sanjali".

- Otišla je Crna Gora, Kosovo je postalo nezavisno bar za jedan deo zemalja, a njihova jedina reakcija je bila da nas dovedu do bankrotstva - kazao je on.

Foto: Tanjug/DImitrije Goll

MIŠKOVIĆ I PRETNJE

On je kazao i da je biznismen Miroslav Mišković "moćan, ima veliku moć, ima medije u Srbiji pa može da preti". Vučić je ovo prokomentarisao na pitanje o tome što je Mišković, navodno, rekao na suđenju sudijama "pazite kako sudite".

- On je moćan, snažan, pokazao je moć, u prethodnoj kampanji imao je podršku medija koji od njega prave heroja i razumljivo je da preti, što i ne bi - rekao je Vučić.

Kako je naveo, prethodni sudija u slučaju suđenja Miškoviću je "prešao upravo na Miškovićevu stranu". Vučić je naveo da je taj sudija pričao o pritiscima, o nezavisnom pravosuđu a zatim postao funkcioner "u jednoj od Miškovićević partija".

- Opasan je čovek u pitanju, nek preti, verujem u nezavisno pravosuđe i da će sudije suditi po zakonu - rekao je Vučić.

O SAOPŠTENJU ZORANE MIHAJLOVIĆ

Odgovarajući na pitanje novinara o tome što je potpredsednica vlade i ministarka Zorana Mihajlović odbila poziv američkog ambasadora Kajla Skota da prisustvuje Festivalu igde pre neki dan, jer se tada desilo hapšenje Marka Đurića, Vučić je rekao da nije morala da šalje saoptenje, ali da je u redu što nije prisustvovala događaju.

Daljinac

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA