≫ 

Srbiji potrebno jedinstvo: Brnabić ponovila da rekonstrukcija Vlade nije tema

Kako je rekla vlada je tim i on treba da bude jači i stabiliniji nego ikada

  • 51

Premijerka Ana Brnabić je izjavila danas da sada rekonstrukcija vlade apsolutno nije tema i istakla da je Srbiji potrebno jedinstvo.

Nikada nisam videla predsednika tako razočaranog: Brnabić posle razgovora sa Vučićem

- Imamo mnogo preča posla, nažalost situacija na KiM nije dobra i stabilna i nisam mogla ni u snovima da pretpostavim da je Priština spremna da uradi ono (hapšenje Ðurića) - rekla je Brnabić odgovarajući na pitanja novinara.

Kako je rekla vlada je tim i on treba da bude jači i stabiliniji nego ikada.

- Dok rešavamo KIM i dajemo podršku predsedniku Srbije i razgovaramo sa njim kako zajedno da donesemo malo veću stabilnosti na KiM, do tada može vlada da se u potpunosti okrene budućnosti i šta možemo da uradimo da Srbija bude jača. Ne možemo da sedimo i da kukamo kako se Priština odnosi u 21. veku prema ljudima koji razgovaraju o miru i kompromisu - rekla je premijerka.

Foto: Kancelarija za saradnju sa medijima

PODRŽAĆU SRBE DA FORMIRAJU ZSO

Brnabić je izjavila i da će dati podršku Srbima na KiM da tokom aprila formiraju Zajednicu srpskih opština ukolilko Priština ne želi da napravi ZSO onako kako je to dogovoreno Briselskim sporazumom.

- Ako Priština ne želi sama da poštuje svoje obaveze naravno - daću punu podršku Srbima na KiM da osnuju ZSO, a to će biti tokom aprila - rekla je Brnabić novinarima.

Na pitanje koje mere će Srbija preduzeti po pitanju KiM, premijerka kaže da su neke od tih stvari poverljive i u fazi dogovora.

- Bilo bi neodogovorno da iznosim to, Srbija će se truditi da sačuva mir i stabilnost. Osnovna stvar je da je sve teže sačuvati mir i stabilnost zbog Prištine i njihovih partnera, i čini mi se da ne teraju Prištinu dovoljno da poštuje dogovor i sporazume koje su potpisali. Beograd će insistirati jače nego nego ikad na punoj implementaciji Briselskog sporazuma i formiranju ZSO, ali ne kako Priština misli nego kako je bilo dogovoreno i potpisano - rekla je Brnabić i napomenula da to ne može da se menja bez saglasnosti obe strane.

POLITIČKI NONSENS DA KOSOVO BUDE PRISUTNO KAO DRŽAVA U SOFIJI

Premijerka je poručila da je politički nonsens da Kosovo bude prisutno na evropskom samitu za Zapadni Balkan u Sofiji, kao kao i da će Beograd, u zavisnosti od poteza Prištine oko osnivanja Zajednice srpskih opština, odlučiti o učešću na tom skupu.

- U zavisnosti od toga ćemo odlučiti o samitu u Sofiji 17. maja. Bugarska je naš veliki partner, a Evropska unija naš strateški cilj, želimo dobru komunikaciju i interesu naše države je da budemo na tom samitu - rekla je Branbić.

Prema njenim rečima, Kosovo ne može biti prisutno na tom samitu kao država, jer to nije moguće ni teorijski.

-Zato što je Evopska komisija statusno neutralna, a Kosovo nije država već pokrajina u okviru Republike Srbije, i to pet jakih i važnih članica EU takođe misle - naglasila je ona.

Premijerka je istakla da je regionalna stabilnost veoma važna Srbiji i da mi imamo najveći interes u celom regionu da se održi ta stabilnost, kako bilo kakva destabilizacija ne bi ugrozila postignute rezultate u teškim reformama koje smo sproveli u prethodnom periodu.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zorica

    2. april 2018 | 14:31

    Srbija sada nema vremena da se bavi rekonstrukcijom vlade i da ceka da se novi ministri uhodaju, situacija sa Kosovom ne dozvoljava predah.

  • Posmatrač istorije

    2. april 2018 | 16:35

    Potpuno isparavan zaključak,prioritet moraju biti prava i položaj Srba na KiM,odgovorni političari to shvataju,polikanti to ne mogu i ne đele u tome je nepremostiva razlika između njih.

  • dijana maricic

    2. april 2018 | 22:50

    Pametno,kome je sad potrebna rekonstrukcija kada nam Kosovo gori?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA