Odlazi ili ostaje u Skupštini? Po sili zakona Šešelj gubi poslanički mandat: On uz psovke poziva na dvoboj

Shodno, Zakon o izboru narodnih poslanika, član 88, stav 3 predviđeno je da parlamentarcu prestane mandat pre roka, ako je pravosnažnom sudskom odlukom osuđen na kaznu zatvora bezuslovno u trajanju od najmanje šest meseci

  • 11

Vojislav Šešelj osuđen je na 10 godina zatvora zbog podstrekivanja na zločine protiv čovečnosti počinjene 1992. u vojvođanskom mestu Hrtkovci. Ovom presudom Šešelju je skoro pokriveno vreme koje je proveo u pritvoru i on nema zakonska prava da traži odštetu za vreme provedeno u pritvoru. Takođe, država Srbija je oslobođena odgovornosti da mora da ga privede i izruči, što bi bila obaveza, u slučaju da je osuđen na kaznu dužu od vremena koje je proveo u pritvoru. Međutim, tu se otvara drugo pitanje. Da li on ima pravo da bude poslanik u parlamentu?

I Hag sit i Šešelj na slobodi: Ljajićeva verzija srpske poslovice posle odluke Tribunala

Shodno, Zakon o izboru narodnih poslanika, član 88, stav 3 predviđeno je da parlamentarcu prestane mandat pre roka, ako je pravosnažnom sudskom odlukom osuđen na kaznu zatvora bezuslovno u trajanju od najmanje šest meseci.

Takođe, postoji i odluka Republičke izborne komisije iz 2003. godine, koja se odnosi na haške optuženike u kojoj piše da mogu biti birani za poslanike, jer i za njih postoji pretpostavka nevinosti, a mandat im prestaje automatski ako budu osuđeni na šestomesečnu kaznu zatvora.

Lider radikala i haški osuđenik Vojislav Šešelj i pored ovih propisa tvrdi, u izjavi za naš portal, da ima pravo da zadrži poslanički mandat.

- Kažem da i imam i odmah bacam rukavicu u lice, da vidim ko će da mi ga otme, pa da mu je*em majku - rekao je Šešelj.

Foto: Srpska Radikalna stranka

Na našu konstataciju, da je zakon jasan, Šešelj nam je kazao da taj pravni akt ne tumačimo kako treba.

- To se podrazumeva na onoga ko je osuđen, pa treba da ide na izdržavanje - rekao je Šešelj i napomenuo da je njegova osuda istorijskog karaktera, nazvavši pravnike koji misle da treba da izgubi mandat glupacima.

S druge strane, bivši sudija Ustavnog suda Zoran Ivošević za Telegraf.rs ukazao je na pomenutu tačku Zakona o izboru narodnih poslanika, te da je Šešelj osuđen na 10 godina zatvora.

- To nije naš sud, ali pošto mi imamo sporazum sa tim međunarodnim sudom, moramo se prema njemu odnositi kao i da je naš sud u pitanju - rekao je Ivošević.

U tom smislu, smatra ovaj stručnjak za Ustavno pravo, Šešelju treba da prestane mandat, ali radikali onda mogu da iskoriste član 92 istog zakona.

- U njemu se kaže, ako na osnovu ovog propisa koji sam pomenuo, poslaniku prestaje mandat pre isteka vremena na koji je izabran, mandat se dodeljuje novom poslaniku na način utvrđen ovim Zakonom, odnosno ovim članom. Tu sada dolazi do male kreativnosti. Šešelj treba da izgubi mandat po sili zakona, ali mandat ponovo obnavlja, jer član 92 govori o popunjavanju upražnjenih poslaničkih mesta - napomenuo je Ivošević i objašnjava:

- Šešelj je bio poslednji kada mu je prestao mandat, ali će sada biti i prvi naredni, jer je zatvor već odležao.

Foto: www.mc.rs

Ivošević je ukazao da logika nalaže da čovek prvo bude pravosnažno osuđen, pa da ide u zatvor.

- On neće ići u zatvor, jer je za vreme pritvora odležao kaznu, pre nego što je presuda nastala - kazao je Ivošević.

On je ukazao na mogućnost, da istog dana kada bude doneta odluka o prestanku mandata, može ponovo da bude proglašen narodnim poslanikom na osnovu popunjavanja mesta, a popunjavanje mesta je u rukama radikala.

- Oni će prvo sačekati odluku o prestanku mandata po sili zakona, ali i će i pre te odluke nagovestiti da je njihov sledeći kandidat opet Šešelj - pojasnio je Ivošević.

Na pitanje da nam pojasni ove pravne norme, Ivošević je rekao da je Mehanizam u Hagu uradio nešto što nije bilo moguće pretvori u moguće, odnosno da oslobađajuću presudu preinači u osuđujuću, umesto da suđenje vrati na početak.

- Ta odluka je naopaka. Ali, tu odluku ne treba ignorisati, već treba da budemo kreativniji nego što su oni. Ako Šešelju prestaje mandat po sili zakona, onda je naredna odredba ono što sam pomenuo. Po mom osećanju, Šešelj može da bude i onaj kome je prestao mandat i prvi naredni, jer ne postoje smetnje da on ponovo bude izabran. Ne postoje, zato što u Zakonu o izboru narodnih poslanika nemate odredbu koja kaže onaj ko je osuđen na duže od 6 meseci, ne može biti poslanik. Takve odredbe nema u Zakonu -zaključio je Ivošević.

Daljinac

M.Ivas marko.ivas@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mihailovic

    12. april 2018 | 17:15

    """"Zakon o izboru narodnih poslanika, član 88, stav 3 predviđeno je da parlamentarcu prestane mandat pre roka, ako je pravosnažnom sudskom odlukom osuđen na kaznu zatvora bezuslovno u trajanju od najmanje šest mesec""""" HASKI SUD JE NELEGALAN PA I PRESUDA JER JE STVOREN OD NATO-EU OKUPATORA JUZNE SRBIJE OTKAD TO DA SE PRIMENJUJE ZAKON SRBIJE ZA NELEGALNU SUDSKU PRESUDU NELEGALNIOG HASKOG SUDA ?

  • Pele

    12. april 2018 | 23:00

    Kada bi se svi procesuirali i time postovao zakon u skupstini bi ostali samo sluzbeni radnici

  • Predrag

    12. april 2018 | 18:33

    Čitam ovo pa se čudim. Pa i sudija iz Haga koji je čitao presudu kaže da je Šešelj izdržao kaznu. Po ovome što pišete ispada da niko ko je osuđen preko 6 mjeseci više nikada ne može biti poslanik.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA