≫ 

Velike promene u srpskim ambasadama: Koliko diplomata ide kući?

Dačić kaže da je potrebna obnova diplomatije

  • 0

Ove godine biće velikih promena u najmanje 30 do 40 diplomatsko -konzularnih predstavništva Srbije, najavio je danas šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Zagrljaj sa Dačićem na aerodromu, sastanak u Vladi sa Brnabić, pa kod Vučića: Šef francuske diplomatije stigao u Beograd (FOTO)

On je naglasio da veliki broj zaposlenih u DKP ispunio uslove za odlazak u penziju, te da je potrebna obnova diplomatije i donošenje novog Zakona o spoljnim poslovima.

- Time ćemo se baviti u ovoj godini. Ključna stvar je naša borba za KiM, da pokažemo da nije sve gotovo. Da što više zemalja povlači priznavanje Kosova i sa druge strane da se izborimo za što jasniju poziciju kada je reč o evropskom kursu - rekao je dačić za TV Prva.

Foto: Vladimir Milovanović

On je dodao postoje problemi u pojedinim diplomatsko- kolzularnim predstavništvima i kao primer naveo Pariz gde postoje nesporazunmi između ambasade Srbije i Kulturnog centru Srbije.

- Od jutros se bavim tom temom - rekao je Dačić.

Upitan da li će neko biti kažnjen zbog incidenta u Parizu on je rekao da je najveća kazna da nekom završite mandat.

Imponuje interesovanje i svest zapadnih zvaničnika da bez Srbije nema dobrog rešenja za probleme u regionu, kaže šef srpske diplomatije Ivica Dačić i dodaje je diplomatska aktivnost Srbije usmerena da se pronađe trajno rešenje problema KiM.

- Svi sastanci koji su bili i koji će biti su veoma važni kao priprema terena za neko moguće trajno rešenje za KiM. Srbija je spremna na kompromis i niz veoma važnih koraka smo učinili - rekao je Dačić za TV Prva komentarišući posetu predsednika Srbije Aleksandra Vučića Nemačkoj.

Markus Schreiber

On je rekao da mu je šef francuske diplomatije Žan Iv le Drijan rekao da se divi volji i spremnosti Srbije da mnogo ulaže kako bi se došlo do trajnog rešenja.

- Bez Francuske i Nemačke teško da se sa evropskim partnerima može ispregovarati rešenje - rekao je Dačić.

Govoreci o Zajednici srpskih opština Dačić kaže da je veoma važno videti kako ti zvanicnici reaguju na dešavanja oko ZSO.

- Čak je i Karl Bilt ismejao stav tima Mogerini da će tek sada krenuti u pripreme za ZSO, pet godina kasnije. Pozdravljamo tu želju da se krene sa mrtve tačke, čak ni u najtežim trenucima nismo rekli prekidamo dijalog - rekao je ministar.

Foto: Tanjug/Zoran Zestic

On je dodao da je ZSO “ključni test za Prištinu i EU". 

Na pitanje o izjavama kosovskih i evropskih zvanicnika da ZSO treba formirati na osnovu kosovskih zakona, Dačić kaže da je to “veštačka dilema“.

- Kada se nešto dogovori na nekom međunarodnom nivou, onda se ne gleda da li je po zakonima, već se ti zakoni usklađuju sa time što je dogovoreno. Priština bi trebalo da uskladi sve svoje propise da budu u skladu sa ZSO - naveo je Dačić.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA