4

Narednih 96 sati ključno za evropski put Srbije: Šta nas sve čeka

Sledi sastanak šefova diplomatija EU o Zapadnom Balkanu, zatim predstavljanje izveštaja o napretku, pa Mogerini dolazi u posetu. To će se sve dešavati u naredna četiri dana

Kada je pre dva meseca Evropska komisija usvojila Strategiju o prijemu Srbije i drugih zemalja Zapadnog Balkana u Uniju, date su jasne smernice šta se od koje zemlje pojedinačno očekuje na tom putu. U naredna četiri dana Zapadni Balkan i Srbiju, kao centralnu i vodeću zemlju regiona, očekuje ključna provera uoči samita koji će 17. maja biti održan u Sofiji, prestonici Bugarske, koja trenutno predsedava EU.

Iz minuta u minut se menjaju okolnosti: Kako da Srbija ne bude žrtva sukoba između Zapada i Rusije

Prvo će danas na sastanku u Luksemburu, ministri spoljnih poslova EU razgovarati o Zapadnom Balkanu, a šefica EU diplomatije Federika Mogerini najavljuje da će to biti razmena mišljenja kako da se sa "partnerima na Zapadnom Balkanu bolje sarađuje na zajedničkoj bezbednosti i prosperitetu”.

Visoka predstavnica za spolju politiku i bezbednost EU uoči Saveta ministara u Luksemburgu istakla da smatra važnom današnju diskusiju

- Zapadni Balkan je strateški region za Evropu. To jeste Evropa, iako još nije u potpunosti deo EU - poručila je Mogerini.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

Rasprava ministra spoljnih poslova EU o Zapadnom Balkanu odvija se i u cilju priprema za predstojeći samit EU Zapadni Balkan koji se 17. maja održava u Sofiji.

Iz Saveta je već naglašeno da je ”pristustvo Srbije ključno za ovaj događaj”. Rečeno je takođe se da samit u Sofiji neće direktno baviti dijalogom koji se vodi između Beograda i Prištine, ali da će insistiranje na dobrosusedskim odnosima i saradnji u regionu svakako dati ”direktnu podršku dijalogu” .

- Važno je da na samitu u Sofiji učestvuju svih 28 zemalja članica kao i svih 6 partenera sa Zapadnog Balkna. Esencijalo je da postiji opšta saglasnost, ne samo zbog obaveza koje preuzimaju partneri sa zapadnog Balkana već i zbog jedinstvene podrške svih 28 zemlja članica - navode diplomatski izvori u Savetu.

Foto: Tanjug/AP

U Briselu se naglašava da je samit u Sofiji ključan događaj, ne u smislu procesa proširenja, već kad je reč o političkoj i regionalnoj saradnji, kao i saradnji EU i regiona u oblasti bezbednosti, a što podrazumeva borbu protiv terorizma, radikalizma, hibridnih pretnji, kao i usklađivanje regiona sa evropskom spoljnom i bezbednosnom politikom.

SUTRA STIŽU OCENE

Posle večerašnjeg sastanka šefova diplomatija EU, Evropska komisija će sutra objaviti izveštaj o napretku zapadnobalkanske šestorke u procesu pristupanja Evropskoj uniji. Kada je u pitanju naša zemlja, u njemu se navodi da tempo pregovora između Brisela i Beograda i dalje zavisi od napretka u reformskom procesu u Srbiji, ali i od dijaloga o normalizaciji odnosa s Prištinom.

U Nacrtu dokumenta u koji je Radio Slobodna Evropa, imala uvid, Evrospak komisija navodi da je neophodan hitan napredak u dijalogu Beograda i Prištine, ali isto tako i da se ispuni sve što je prethodno dogovoreno Briselskim sporazumom, a u tom kontekstu posebno se pominje formiranje Zajednice srpskih opština.

Od Srbije se traži da pojača angažman u dijalogu s Prištinom i sprovede sporazum o energetici, dok se veoma pozitivno ocenjuje inicijativa predsednika Srbije Aleksandra Vučića da pokrene unutrašnji dijalog o Kosovu.

Foto: Tanjug/SLUZBA ZA SARADNJU SA MEDIJIMA PREDSEDNIKA SRBIJE

I od Prištine se traži da se više angažuje u dijalogu s Beogradom, da sprovede već postignute dogovore iz Brisela, a posebno sporazum o formiranju zajednice srpskih opština.

Evropska komisija istovremeno kritikuje Prištinu zbog pokušaja u kosovskoj skupštini da se ukine Specijalni sud za ratne zločine OVK, uz ocenu da je neophodno da Kosovo u potpunosti ispuni međunarodne obaveze koje se odnose na formiranje specijalnih veća i kancelarije specijalnog tužioca, kako bi se razjasnili određeni navodi o međunarodnim zločinima koji su počinjeni u vreme sukoba na Kosovu.

Uz ponovljenu poruku da EU ne želi i ne može da uvozi bilateralne sporove, poziva se da se oni hitno reše, uz primedbu u izveštaju da na tom planu još nema napretka.

Konačno, uz zahtev da dijalog napreduje, u Nacrtu izveštaja EK navodi da očekuje da se taj proces okonča zakonski obavezujućim sporazumom o normalizaciji.

U izveštaju se ocenjuje i da je došlo do izvesnog napretka u vezi s vladavinom prava, ali se traži jači angažman kako bi se dostigli konkretni rezultati u toj oblasti, uz zahtev da se stvore i omoguće uslovi za "slobodu izražavanja, za jačanje i efikasnost nezavisnog sudskog sistema i za postizanje održivog napretka u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Vladavina prava je, inače, prema ocenama EK, i dalje osetljivo polje na Zapadnom Balkanu, dok se istovremeno konstatuje da zemlje koje žele da budu deo proširenja EU imaju značajan ekonomski potencijal, ali se suočavaju sa ozbiljnim strukturalnim ekonomskim i društvenim izazovima.

Foto: Medija tim predsednika Vlade

Pominju se pozitivne uloge Srbije Makedonije u migrantskoj krizi i one su u izveštaju označene kao "pouzdani partneri".

Prema izvorima RSE, posebno se u izveštaju govori o regionalnoj saradnji, te primećuje da je potrebna dodatna komunikacija u najosetljivijim oblastima, poput zločina, nestalih, organizovanog kriminala, sudske i političke saradnje, a za Srbiju je poruka iz izveštaja da nastavi svoju pozitivnu ulogu u regionu, koja se pre svega ogleda u poboljšanju regionalnih odnosa i očuvanju stabilnosti.

MOGERINI DOLAZI DA PREDSTAVI IZVEŠTAJ

Šefica EU diplomatije Federika Mogerini je najavila da već sutra uveče, posle usvajanja izvešataja o napretku zemlja koje su u procesu evrointegracija, putuje na Zapadni Balkan.

Ona će tom prilikom posetiti Albaniju, Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju, najavljeno je iz Evropske službe za spoljne poslove. U diplomatskim izvorima u Briselu ranije je najvljeno da će Federika Mogerini u Srbiju stići 19. aprila.

- Ona će posetiti Albaniju, Bivšu Jugoslovensku Republiku Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju. Do ove posete dolazi nakon rasprave o Zapadnom Balkanu u Savetu za spoljne poslove 16. aprila u Luksemburgu i usvajanja paketa za proširenje koji će ona predstaviti zajedno sa komesarom Johanesom Hanom u Strazbouru 17. aprila - navodi se u saopštenju Evropske službe za spoljne poslove.

Evropska diplomatska služba napominje da šefica EU diplomatije dolazi u region i posle usvajanja Strategije o Zapadnom Balkanu, a mesec dana pre samita EU Zapadni Balkan koji je zakazan za 17. maj u Sofiji.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

U sedištu Evropske diplomatske službe napominju da će se visoka predstavnica sastati sa političkim predstavnicima zemlja regiona uključujućio predstavnike vlasti i političkih stranaka.

- Federika Mogerini će 18. aprila u Skoplju prisustvovati i neformalnom sastanku premijera svih šest zapadnobalkanskih partnera - najavljeno je iz Brisela.

Inače, predsednika Srbije Aleksandra Vučića s Nacrtom izveštaja EK upoznao je pre nekoliko dana šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici, koji je tada pored dolaska Mogerini u Beograd, za kraj meseca najavio i dolazak predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska u okviru priprema za Samit u Sofiji.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Inače, Bugarska koja je 1. januara od Estonije preuzela šestomesecno predsedavanje EU, snažno podržava proširenju Unije na Zapadni Balkan, o čemu svedoči i činjenica da se upravo u Sofiji u maju održava Samit država EU i Zapadnog Balkana, prvi takve vrste nakon onog u Solunu 2003. kada je regionu i ponuđena evropska perspektiva.

Daljinac

M.Ivas (marko.ivas@telegraf.rs)

Tagovi: EU, Evrointegracije, Evropska unija, Federika Mogerini, Srbija, Strategija, Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (4)
Poređaj komentare:
 • Z
  zoran

  Kakva vasa EU?Trula organizacija.Rusija je zakon.

 • L
  Lepsa strana zivota

  EU, hvala vam. Ne treba ništa. Ostavite nas na miru!

 • Z
  zabar

  Nismo usli za sedamnaest godina,sad su bitna pet dana,koga hocete da zasmejavate?Ni deca iz obdanista vise ne veruju u te gluposti.

Izbori u BiH u fokusu razgovora Vučića i Čovića (FOTO)

Formirana jedinstvena baza podataka o svim počinjenim zločinima terorističke OVK na Kosovu

Surinam je prvi povukao priznanje nezavisnosti Kosova, a sada su njihovi predstavnici ponovo u Beogradu: Dačić se zahvalio na hrabrosti (FOTO)

Đurić se oglasio povodom ometanja Prištine u procesu dopremanja tela poginulog mladića iz Crne Gore (FOTO)

Glavni čovek za budžet EU na sastanku sa Vučićem: Srbija uspešno napreduje na svom evropskom putu (FOTO)

Egipat i Srbija dele istu vrstu odgovornosti! Vučić sa egipatskim predsednikom Parlamenta (FOTO)

Operisan Vojislav Šešelj: Uočene patološke promene na jednom delu tela

Pokret za samoopredeljenje poziva na ujedinjenje Albanije i Kosova: Projekat "velike Albanije" nije u sukobu sa politikom EU

Dačić zagrmeo zbog poziva Pacoliju da poseti Novi Pazar: Da je neke pravde trebalo bi ga dočekati kao oni Marka Đurića

Vučić i nemački akademik Haker razgovarali: Kako sprečiti odliv mozgova i vratiti mlade naučnike u zemlju? (FOTO)

Ugljanin pozvao "ministra spoljnih poslova Kosova" u Novi Pazar! Time su poručili da Sandžak priznaje Kosovo, reagovaćemo ozbiljno

Zakon o presađivanju organa donosi raspravu u Skupštinu

Đurić otkrio detalje poslednje runde dijaloga Beograda i Prištine: Zašto su razgovori u Briselu bili najteži do sada?

Još jedna država razmišlja o povlačenju priznanja Kosova: Čekaju pravi čas!

Pogledajte kako je avion sa Haradinajem bežao pred Srbima u Republici Srpskoj (FOTO) (VIDEO)

Mirković: Iza vašeg šefa ostao je dug, smeta vam ono što niste sposobni da uradite

Kosovo ispunilo uslove za ukidanje viznog režima: Evo na šta se sada čeka

Kosovski policajaci sklanjali čaure i sve vreme bili na telefonu kad je ubijen Oliver Ivanović: Ipak vraćeni na posao

Dve decenije od strašnog stradanja 85 Srba iz Orahovca: Kidnapovani, nestali i ubijeni, a sada se pregovara sa komandantima tog zločina (FOTO) (VIDEO)

Ostavka Meha Omerovića jednoglasno usvojena: Više nije poslanik Skupštine Srbije

Ugljanin provocira, Pacoli planira dolazak u Novi Pazar: Čeka na odobrenje srpskih vlasti

Jelena Milić o pretnjama oružjem na Balkanu: Ko bi taj rat pokrenuo, da li Haradinaj aludira na Dodika?

Prištinska delegacija zamalo uhapšena uoči odlaska u Brisel! Avion sa bivšim pripadnicima OVK uleteo u naš vazdušni prostor

Završena runda pregovora u Briselu! Vučić posle sastanka: Oni traže sve, mi se borimo za kompromis (FOTO) (VIDEO)

Predstavnici Prištine stigli na nastavak pregovora u neočekivanom sastavu: Zbog čega su u Brisel otputovali i Haradinaj i Tači?

Zaharova prihvatila Dačićev poziv, dolazi u Guču: Evo šta je lider socijalista rekao o specijalnom poklonu za svoju rusku koleginicu

Srbija ima okvir za konačno rešenje kosovskog problema: Lideri EU shvataju da je trenutna situacija neodrživa, a šta to znači za nas?

Vučić stigao u Brisel: Ujutro ga očekuje nova runda razgovora, poznato naspram koga će sedeti

Brnabić prva predsednica Vlade Srbije u poseti Gruziji: Dogovorena bolja ekonomska i privredna saradnja dve zemlje (FOTO)

Završen sastanak u Jelisejskoj palati: Makron potvrdio da dolazi u Srbiju do kraja godine, a evo šta je rekao o prijemu Srbije u EU (FOTO) (VIDEO)

Ponovo klinč oko trolejbusa: Jovanović optužuje, naprednjaci uzvraćaju

SPS proslavio 28 godina od osnivanja (FOTO) (VIDEO)

Moguće menjanje formata pregovora, Tači i Vučić sutra bez Federike Mogerini? Kocijančić o detaljima sutrašnjeg sastanka u Briselu

Ko je tražio posebnu sednicu o Kosovu, šta se sprema sutra u Briselu i da li imamo podršku Moskve: Burna rasprava u Skupštini Srbije

"Preševsku dolinu" na sto ili prekid dijaloga u Briselu: Zapaljivi komentari stižu iz Prištine uoči nastavka pregovora

Više od 2 milijarde dinara za sanaciju štete: Vlada Srbije obnavlja područja oštećena u poplavama, a evo šta će se prvo raditi

Tači i Haradinaj jači od Evrope? Iz EU traže formiranje ZSO bez odlaganja, kosovska vlada odlučno odbija

Meho Omerović podneo ostavku na mesto poslanika: Otkaz jutros stigao u pisanom obliku u Skupštinu Srbije

Zbog Kosova smena ambasadora u Srbiji! U Beograd dolazi novi "diplomatski specijalac" koji izaziva posebnu pažnju sveta

Koliki značaj za Srbiju ima Vučićeva poseta Francuskoj? Jedna od tema razgovora biće Kosovo, a evo šta očekuje srpska delegacija

Svađa vlasti i opozicije zbog javnog prevoza: Pustite da odgovorni ljudi vode Beograd

Vučić stigao u Pariz: Predsednik Srbije započeo dvodnevnu posetu Francuskoj