4

Narednih 96 sati ključno za evropski put Srbije: Šta nas sve čeka

Sledi sastanak šefova diplomatija EU o Zapadnom Balkanu, zatim predstavljanje izveštaja o napretku, pa Mogerini dolazi u posetu. To će se sve dešavati u naredna četiri dana

Kada je pre dva meseca Evropska komisija usvojila Strategiju o prijemu Srbije i drugih zemalja Zapadnog Balkana u Uniju, date su jasne smernice šta se od koje zemlje pojedinačno očekuje na tom putu. U naredna četiri dana Zapadni Balkan i Srbiju, kao centralnu i vodeću zemlju regiona, očekuje ključna provera uoči samita koji će 17. maja biti održan u Sofiji, prestonici Bugarske, koja trenutno predsedava EU.

Iz minuta u minut se menjaju okolnosti: Kako da Srbija ne bude žrtva sukoba između Zapada i Rusije

Prvo će danas na sastanku u Luksemburu, ministri spoljnih poslova EU razgovarati o Zapadnom Balkanu, a šefica EU diplomatije Federika Mogerini najavljuje da će to biti razmena mišljenja kako da se sa "partnerima na Zapadnom Balkanu bolje sarađuje na zajedničkoj bezbednosti i prosperitetu”.

Visoka predstavnica za spolju politiku i bezbednost EU uoči Saveta ministara u Luksemburgu istakla da smatra važnom današnju diskusiju

- Zapadni Balkan je strateški region za Evropu. To jeste Evropa, iako još nije u potpunosti deo EU - poručila je Mogerini.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

Rasprava ministra spoljnih poslova EU o Zapadnom Balkanu odvija se i u cilju priprema za predstojeći samit EU Zapadni Balkan koji se 17. maja održava u Sofiji.

Iz Saveta je već naglašeno da je ”pristustvo Srbije ključno za ovaj događaj”. Rečeno je takođe se da samit u Sofiji neće direktno baviti dijalogom koji se vodi između Beograda i Prištine, ali da će insistiranje na dobrosusedskim odnosima i saradnji u regionu svakako dati ”direktnu podršku dijalogu” .

- Važno je da na samitu u Sofiji učestvuju svih 28 zemalja članica kao i svih 6 partenera sa Zapadnog Balkna. Esencijalo je da postiji opšta saglasnost, ne samo zbog obaveza koje preuzimaju partneri sa zapadnog Balkana već i zbog jedinstvene podrške svih 28 zemlja članica - navode diplomatski izvori u Savetu.

Foto: Tanjug/AP

U Briselu se naglašava da je samit u Sofiji ključan događaj, ne u smislu procesa proširenja, već kad je reč o političkoj i regionalnoj saradnji, kao i saradnji EU i regiona u oblasti bezbednosti, a što podrazumeva borbu protiv terorizma, radikalizma, hibridnih pretnji, kao i usklađivanje regiona sa evropskom spoljnom i bezbednosnom politikom.

SUTRA STIŽU OCENE

Posle večerašnjeg sastanka šefova diplomatija EU, Evropska komisija će sutra objaviti izveštaj o napretku zapadnobalkanske šestorke u procesu pristupanja Evropskoj uniji. Kada je u pitanju naša zemlja, u njemu se navodi da tempo pregovora između Brisela i Beograda i dalje zavisi od napretka u reformskom procesu u Srbiji, ali i od dijaloga o normalizaciji odnosa s Prištinom.

U Nacrtu dokumenta u koji je Radio Slobodna Evropa, imala uvid, Evrospak komisija navodi da je neophodan hitan napredak u dijalogu Beograda i Prištine, ali isto tako i da se ispuni sve što je prethodno dogovoreno Briselskim sporazumom, a u tom kontekstu posebno se pominje formiranje Zajednice srpskih opština.

Od Srbije se traži da pojača angažman u dijalogu s Prištinom i sprovede sporazum o energetici, dok se veoma pozitivno ocenjuje inicijativa predsednika Srbije Aleksandra Vučića da pokrene unutrašnji dijalog o Kosovu.

Foto: Tanjug/SLUZBA ZA SARADNJU SA MEDIJIMA PREDSEDNIKA SRBIJE

I od Prištine se traži da se više angažuje u dijalogu s Beogradom, da sprovede već postignute dogovore iz Brisela, a posebno sporazum o formiranju zajednice srpskih opština.

Evropska komisija istovremeno kritikuje Prištinu zbog pokušaja u kosovskoj skupštini da se ukine Specijalni sud za ratne zločine OVK, uz ocenu da je neophodno da Kosovo u potpunosti ispuni međunarodne obaveze koje se odnose na formiranje specijalnih veća i kancelarije specijalnog tužioca, kako bi se razjasnili određeni navodi o međunarodnim zločinima koji su počinjeni u vreme sukoba na Kosovu.

Uz ponovljenu poruku da EU ne želi i ne može da uvozi bilateralne sporove, poziva se da se oni hitno reše, uz primedbu u izveštaju da na tom planu još nema napretka.

Konačno, uz zahtev da dijalog napreduje, u Nacrtu izveštaja EK navodi da očekuje da se taj proces okonča zakonski obavezujućim sporazumom o normalizaciji.

U izveštaju se ocenjuje i da je došlo do izvesnog napretka u vezi s vladavinom prava, ali se traži jači angažman kako bi se dostigli konkretni rezultati u toj oblasti, uz zahtev da se stvore i omoguće uslovi za "slobodu izražavanja, za jačanje i efikasnost nezavisnog sudskog sistema i za postizanje održivog napretka u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Vladavina prava je, inače, prema ocenama EK, i dalje osetljivo polje na Zapadnom Balkanu, dok se istovremeno konstatuje da zemlje koje žele da budu deo proširenja EU imaju značajan ekonomski potencijal, ali se suočavaju sa ozbiljnim strukturalnim ekonomskim i društvenim izazovima.

Foto: Medija tim predsednika Vlade

Pominju se pozitivne uloge Srbije Makedonije u migrantskoj krizi i one su u izveštaju označene kao "pouzdani partneri".

Prema izvorima RSE, posebno se u izveštaju govori o regionalnoj saradnji, te primećuje da je potrebna dodatna komunikacija u najosetljivijim oblastima, poput zločina, nestalih, organizovanog kriminala, sudske i političke saradnje, a za Srbiju je poruka iz izveštaja da nastavi svoju pozitivnu ulogu u regionu, koja se pre svega ogleda u poboljšanju regionalnih odnosa i očuvanju stabilnosti.

MOGERINI DOLAZI DA PREDSTAVI IZVEŠTAJ

Šefica EU diplomatije Federika Mogerini je najavila da već sutra uveče, posle usvajanja izvešataja o napretku zemlja koje su u procesu evrointegracija, putuje na Zapadni Balkan.

Ona će tom prilikom posetiti Albaniju, Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju, najavljeno je iz Evropske službe za spoljne poslove. U diplomatskim izvorima u Briselu ranije je najvljeno da će Federika Mogerini u Srbiju stići 19. aprila.

- Ona će posetiti Albaniju, Bivšu Jugoslovensku Republiku Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju. Do ove posete dolazi nakon rasprave o Zapadnom Balkanu u Savetu za spoljne poslove 16. aprila u Luksemburgu i usvajanja paketa za proširenje koji će ona predstaviti zajedno sa komesarom Johanesom Hanom u Strazbouru 17. aprila - navodi se u saopštenju Evropske službe za spoljne poslove.

Evropska diplomatska služba napominje da šefica EU diplomatije dolazi u region i posle usvajanja Strategije o Zapadnom Balkanu, a mesec dana pre samita EU Zapadni Balkan koji je zakazan za 17. maj u Sofiji.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

U sedištu Evropske diplomatske službe napominju da će se visoka predstavnica sastati sa političkim predstavnicima zemlja regiona uključujućio predstavnike vlasti i političkih stranaka.

- Federika Mogerini će 18. aprila u Skoplju prisustvovati i neformalnom sastanku premijera svih šest zapadnobalkanskih partnera - najavljeno je iz Brisela.

Inače, predsednika Srbije Aleksandra Vučića s Nacrtom izveštaja EK upoznao je pre nekoliko dana šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici, koji je tada pored dolaska Mogerini u Beograd, za kraj meseca najavio i dolazak predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska u okviru priprema za Samit u Sofiji.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Inače, Bugarska koja je 1. januara od Estonije preuzela šestomesecno predsedavanje EU, snažno podržava proširenju Unije na Zapadni Balkan, o čemu svedoči i činjenica da se upravo u Sofiji u maju održava Samit država EU i Zapadnog Balkana, prvi takve vrste nakon onog u Solunu 2003. kada je regionu i ponuđena evropska perspektiva.

Daljinac

M.Ivas (marko.ivas@telegraf.rs)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: EU, Evrointegracije, Evropska unija, Federika Mogerini, Srbija, Strategija, Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost
Najnoviji komentari
 • Z
  zoran

  Kakva vasa EU?Trula organizacija.Rusija je zakon.

 • L
  Lepsa strana zivota

  EU, hvala vam. Ne treba ništa. Ostavite nas na miru!

 • Z
  zabar

  Nismo usli za sedamnaest godina,sad su bitna pet dana,koga hocete da zasmejavate?Ni deca iz obdanista vise ne veruju u te gluposti.

Novo iživljavanje Albanaca u Kosovskoj Mitrovici: Napali novinarku nakon konferencije Marka Đurića (VIDEO)

Srpske političke dinastije: Neke su prisutne više od veka, a neke se pripremaju da budu i duže

Šešelj ne odustaje: Mi idemo u Hrtkovce

Američki ambasadori u Srbiji i Hrvatskoj na sastanku u Beogradu: Evo o čemu su razgovarali (FOTO)

Hrvatska ministarka u drami zbog dolaska Vulina u Jasenovac

Situacija u vezi "slučaja Šešelj" iz dana u dan sve bizarnija: Brnabić o odnosima sa Hrvatskom

Za Beograd mu dobar, za Srbiju nije: Janković objasnio zašto ne prihvata Đilasov predlog

Gojković: Kako da kaznim Šešelja?

Vučić razgovarao sa Sorošem: Tri teme u fokusu (FOTO)

Da li se Šešelj rvao sa policijom? Stefanović otkrio detalje iz Skupštine

MUP doneo odluku o najavljenim mitinzima u Hrtkovcima: Nema okupljanja!

Glišić se oglasio o smenama u redovima SNS: Treba podvući crtu

Bruka srpskih diplomata u Parizu: Sledeće nedelje odluka o opozivu

Spremni za 5, očekujemo više od 2: Joksimović o proglavljima, ne o ocenama u školi

Bajkerske naočare i kaciga: Evo kako se Palma priprema za moto skup (VIDEO)

Drugi čovek Paraćina istovremeno direktor privatne firme koja je 2017. prihodovala skoro pola miliona evra od Opštine

Nećete verovati gde je Skot sreo Šešelja! Za sve postoji prvi put - samo je napisao na Tviteru

Mir i stabilnost u regionu najvažniji za Brnabić i Mogerini: Premijerka još fokusirana i na vladavinu prava i slobodu medija

Kosovo je najvažnije pitanje i na ovom sastanku sam se borio za Srbiju: Vučić posle razgovora sa Mogerini

Pretnje srpskoj ambasadorki u Hrvatskoj: Štovana, da smo mi na čelu države tu notu biste pojeli!

Grabar-Kitarović tvrdi: Vučića su lagali za paljenje zastave

ZSO će biti formirana isključivo kako je dogovoreno u Briselu: Poruka sa današnjeg sastanka u Zvečanu (FOTO)

Zagreb nedostupan: Andrej Plenković nije hteo da se javi na telefon Ani Brnabić

Mogerini stigla u Beograd: Pre sastanka sa Vučićem i Brnabić, došla je u ovu zgradu (FOTO)

Da li su bezbednosne kamere snimile kako Šešelj gazi hrvatsku zastavu?

MUP nije dobio zahtev za istragu protiv Šešelja: Stefanović o incidentu koji je izazvao lider radikala

Srbi svesni situacije na Kosovu, hoće kompromis, ali neće ličnu žrtvu: Rezultati najnovijeg istraživanja

Raspad Dosta je bilo i u Skupštini: Formirana nova poslanička grupa

Mogući zajednički trening pripadnika policija Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata: Novi ambasador se sastao sa Stefanovićem (FOTO)

Šešelj opisao do detalja skandal koji je izazvao u Skupštini i poručio da neće odustati od "radikalskog uranka" u Hrtkovcima (FOTO)

Koji je zajednički interes NATO i Srbije: Održan sastanak u Vladi Srbije (FOTO)

Dijalog sa Beogradom iscrpljen, idemo u završnu fazu: Kosovska vlada usvojila platformu (FOTO)

Delegacija NATO kod Vučića: Evo šta kažu o vojnoj neutralnosti Srbije (FOTO)

Udovičić se oglasio o navodima da bi mogao biti smenjen

Da li će Hrvatska nastaviti dijalog sa Srbijom: Ovo je stav Plenkovića (VIDEO)

Srbija ima zahtev za Mogerini: Tražimo objašnjenje

Mogerini stiže u Beograd sa samo jednim pitanjem

Brnabić u Skoplju, stigla i Mogerini: Radna večera premijera sa Zapadnog Balkana (FOTO)

Reakcije Hrvata na Šešeljev postupak: Plenković nezadovoljan relativizacijom događaja, Jandroković očekivao bržu osudu

Dačićeve crne slutnje: Kosovo neće opstati kao država, kad-tad će se spojiti sa Albanijom

Vučić je u Zagrebu doživeo gore neprijatnosti, pa nije napustio Hrvatsku: Oglasila se srpska ambasadorka Mira Nikolić

Vučić se oglasio o Šešelju, ali je imao poruku i za Zagreb