4

Narednih 96 sati ključno za evropski put Srbije: Šta nas sve čeka

Sledi sastanak šefova diplomatija EU o Zapadnom Balkanu, zatim predstavljanje izveštaja o napretku, pa Mogerini dolazi u posetu. To će se sve dešavati u naredna četiri dana

Kada je pre dva meseca Evropska komisija usvojila Strategiju o prijemu Srbije i drugih zemalja Zapadnog Balkana u Uniju, date su jasne smernice šta se od koje zemlje pojedinačno očekuje na tom putu. U naredna četiri dana Zapadni Balkan i Srbiju, kao centralnu i vodeću zemlju regiona, očekuje ključna provera uoči samita koji će 17. maja biti održan u Sofiji, prestonici Bugarske, koja trenutno predsedava EU.

Iz minuta u minut se menjaju okolnosti: Kako da Srbija ne bude žrtva sukoba između Zapada i Rusije

Prvo će danas na sastanku u Luksemburu, ministri spoljnih poslova EU razgovarati o Zapadnom Balkanu, a šefica EU diplomatije Federika Mogerini najavljuje da će to biti razmena mišljenja kako da se sa "partnerima na Zapadnom Balkanu bolje sarađuje na zajedničkoj bezbednosti i prosperitetu”.

Visoka predstavnica za spolju politiku i bezbednost EU uoči Saveta ministara u Luksemburgu istakla da smatra važnom današnju diskusiju

- Zapadni Balkan je strateški region za Evropu. To jeste Evropa, iako još nije u potpunosti deo EU - poručila je Mogerini.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

Rasprava ministra spoljnih poslova EU o Zapadnom Balkanu odvija se i u cilju priprema za predstojeći samit EU Zapadni Balkan koji se 17. maja održava u Sofiji.

Iz Saveta je već naglašeno da je ”pristustvo Srbije ključno za ovaj događaj”. Rečeno je takođe se da samit u Sofiji neće direktno baviti dijalogom koji se vodi između Beograda i Prištine, ali da će insistiranje na dobrosusedskim odnosima i saradnji u regionu svakako dati ”direktnu podršku dijalogu” .

- Važno je da na samitu u Sofiji učestvuju svih 28 zemalja članica kao i svih 6 partenera sa Zapadnog Balkna. Esencijalo je da postiji opšta saglasnost, ne samo zbog obaveza koje preuzimaju partneri sa zapadnog Balkana već i zbog jedinstvene podrške svih 28 zemlja članica - navode diplomatski izvori u Savetu.

Foto: Tanjug/AP

U Briselu se naglašava da je samit u Sofiji ključan događaj, ne u smislu procesa proširenja, već kad je reč o političkoj i regionalnoj saradnji, kao i saradnji EU i regiona u oblasti bezbednosti, a što podrazumeva borbu protiv terorizma, radikalizma, hibridnih pretnji, kao i usklađivanje regiona sa evropskom spoljnom i bezbednosnom politikom.

SUTRA STIŽU OCENE

Posle večerašnjeg sastanka šefova diplomatija EU, Evropska komisija će sutra objaviti izveštaj o napretku zapadnobalkanske šestorke u procesu pristupanja Evropskoj uniji. Kada je u pitanju naša zemlja, u njemu se navodi da tempo pregovora između Brisela i Beograda i dalje zavisi od napretka u reformskom procesu u Srbiji, ali i od dijaloga o normalizaciji odnosa s Prištinom.

U Nacrtu dokumenta u koji je Radio Slobodna Evropa, imala uvid, Evrospak komisija navodi da je neophodan hitan napredak u dijalogu Beograda i Prištine, ali isto tako i da se ispuni sve što je prethodno dogovoreno Briselskim sporazumom, a u tom kontekstu posebno se pominje formiranje Zajednice srpskih opština.

Od Srbije se traži da pojača angažman u dijalogu s Prištinom i sprovede sporazum o energetici, dok se veoma pozitivno ocenjuje inicijativa predsednika Srbije Aleksandra Vučića da pokrene unutrašnji dijalog o Kosovu.

Foto: Tanjug/SLUZBA ZA SARADNJU SA MEDIJIMA PREDSEDNIKA SRBIJE

I od Prištine se traži da se više angažuje u dijalogu s Beogradom, da sprovede već postignute dogovore iz Brisela, a posebno sporazum o formiranju zajednice srpskih opština.

Evropska komisija istovremeno kritikuje Prištinu zbog pokušaja u kosovskoj skupštini da se ukine Specijalni sud za ratne zločine OVK, uz ocenu da je neophodno da Kosovo u potpunosti ispuni međunarodne obaveze koje se odnose na formiranje specijalnih veća i kancelarije specijalnog tužioca, kako bi se razjasnili određeni navodi o međunarodnim zločinima koji su počinjeni u vreme sukoba na Kosovu.

Uz ponovljenu poruku da EU ne želi i ne može da uvozi bilateralne sporove, poziva se da se oni hitno reše, uz primedbu u izveštaju da na tom planu još nema napretka.

Konačno, uz zahtev da dijalog napreduje, u Nacrtu izveštaja EK navodi da očekuje da se taj proces okonča zakonski obavezujućim sporazumom o normalizaciji.

U izveštaju se ocenjuje i da je došlo do izvesnog napretka u vezi s vladavinom prava, ali se traži jači angažman kako bi se dostigli konkretni rezultati u toj oblasti, uz zahtev da se stvore i omoguće uslovi za "slobodu izražavanja, za jačanje i efikasnost nezavisnog sudskog sistema i za postizanje održivog napretka u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Vladavina prava je, inače, prema ocenama EK, i dalje osetljivo polje na Zapadnom Balkanu, dok se istovremeno konstatuje da zemlje koje žele da budu deo proširenja EU imaju značajan ekonomski potencijal, ali se suočavaju sa ozbiljnim strukturalnim ekonomskim i društvenim izazovima.

Foto: Medija tim predsednika Vlade

Pominju se pozitivne uloge Srbije Makedonije u migrantskoj krizi i one su u izveštaju označene kao "pouzdani partneri".

Prema izvorima RSE, posebno se u izveštaju govori o regionalnoj saradnji, te primećuje da je potrebna dodatna komunikacija u najosetljivijim oblastima, poput zločina, nestalih, organizovanog kriminala, sudske i političke saradnje, a za Srbiju je poruka iz izveštaja da nastavi svoju pozitivnu ulogu u regionu, koja se pre svega ogleda u poboljšanju regionalnih odnosa i očuvanju stabilnosti.

MOGERINI DOLAZI DA PREDSTAVI IZVEŠTAJ

Šefica EU diplomatije Federika Mogerini je najavila da već sutra uveče, posle usvajanja izvešataja o napretku zemlja koje su u procesu evrointegracija, putuje na Zapadni Balkan.

Ona će tom prilikom posetiti Albaniju, Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju, najavljeno je iz Evropske službe za spoljne poslove. U diplomatskim izvorima u Briselu ranije je najvljeno da će Federika Mogerini u Srbiju stići 19. aprila.

- Ona će posetiti Albaniju, Bivšu Jugoslovensku Republiku Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju. Do ove posete dolazi nakon rasprave o Zapadnom Balkanu u Savetu za spoljne poslove 16. aprila u Luksemburgu i usvajanja paketa za proširenje koji će ona predstaviti zajedno sa komesarom Johanesom Hanom u Strazbouru 17. aprila - navodi se u saopštenju Evropske službe za spoljne poslove.

Evropska diplomatska služba napominje da šefica EU diplomatije dolazi u region i posle usvajanja Strategije o Zapadnom Balkanu, a mesec dana pre samita EU Zapadni Balkan koji je zakazan za 17. maj u Sofiji.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

U sedištu Evropske diplomatske službe napominju da će se visoka predstavnica sastati sa političkim predstavnicima zemlja regiona uključujućio predstavnike vlasti i političkih stranaka.

- Federika Mogerini će 18. aprila u Skoplju prisustvovati i neformalnom sastanku premijera svih šest zapadnobalkanskih partnera - najavljeno je iz Brisela.

Inače, predsednika Srbije Aleksandra Vučića s Nacrtom izveštaja EK upoznao je pre nekoliko dana šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici, koji je tada pored dolaska Mogerini u Beograd, za kraj meseca najavio i dolazak predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska u okviru priprema za Samit u Sofiji.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Inače, Bugarska koja je 1. januara od Estonije preuzela šestomesecno predsedavanje EU, snažno podržava proširenju Unije na Zapadni Balkan, o čemu svedoči i činjenica da se upravo u Sofiji u maju održava Samit država EU i Zapadnog Balkana, prvi takve vrste nakon onog u Solunu 2003. kada je regionu i ponuđena evropska perspektiva.

Daljinac

M.Ivas (marko.ivas@telegraf.rs)

Tagovi: EU, Evrointegracije, Evropska unija, Federika Mogerini, Srbija, Strategija, Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (4)
Poređaj komentare:
 • Z
  zoran

  Kakva vasa EU?Trula organizacija.Rusija je zakon.

 • L
  Lepsa strana zivota

  EU, hvala vam. Ne treba ništa. Ostavite nas na miru!

 • Z
  zabar

  Nismo usli za sedamnaest godina,sad su bitna pet dana,koga hocete da zasmejavate?Ni deca iz obdanista vise ne veruju u te gluposti.

Tači postavlja uslove Izraelu: Nudi ambasadu u Jerusalimu u zamenu za priznanje nezavisnosti Kosova?

Dodik odlikovao Lavrova Ordenom RS na ogrlici: Hvala na odbrani Dejtona, hvala i predsedniku Putinu (FOTO) (VIDEO)

Novi pritisak na Srbe na Kosovu: Od ponedeljka će policija oduzimati vozila koja nemaju tablice "KS"

Posle 48 sati tišine EU se za Telegraf oglasila o pretnjama Haradinaja

Cilj Rusije je da neutrališe Srbiju! Dramatično upozorenje stručnjaka od čijih analiza zavisi spoljna politika Angele Merkel

Vučić sa Putinom početkom oktobra u Moskvi: Razgovor o ključnim pitanjima

Postići sporazum koji je prihvatljiv i za Srbe i za Albance: Jasna poruka američkog ambasadora u Prištini

U okolinu Mladenovca u oktobru stiže hiljadu pripadnika članica NATO: Uvežbavaće hitan odgovor na vanredne situacije

Van Skupštine ujedinjeni, u Skupštini razjedinjeni: Ništa od zajedničkog poslaničkog kluba Saveza za Srbiju

Brnabić ide na prijem kod Trampa: Šta sve premijerku Srbije očekuje u Njujorku

Rusija za Dejton, ali protiv demonizacije Republike Srpske: Ivanić o susretu sa Lavrovim

U Briselu mogu da me vide kad god hoće, ali prvo da odgovore na dva pitanja: Vučić o dijalogu sa Prištinom i Haradinajevim pretnjama

Svaki Albanac u svetu je plaćao da se naoružava OVK, milom ili silom su plaćali porez: Dačić o Haradinajevim pretnjama i ćutanju EU

Tači nastavlja da kidiše: Korekcija granice na način da se "Preševska dolina" priključi Kosovu

Vanredna sednica Skupštine Srbije: Na dnevnom redu ukidanje Zakona o smanjenju penzija

Francuski šamar Prištini: Ne daju im "beli šengen"

Ambasador EU bez komentara na pretnje Ramuša Haradinaja

Vesić: PKB služio Ðilasu za izvlačenje para

Sporazum između Beograda i Prištine mora biti specifičan i prilagođen, a ne presedan: Stav Johanesa Hana o Kosovu jasan

Da li je sporazum sa Fronteksom dobro promišljen potez? Evo ko najviše dobija dolaskom EU straže na srpske granice

Šef nemačke diplomatije o Rusiji, SAD, pregovorima Beograda i Kosova, ali i čitavom Zapadnom Balkanu: Jaka EU, ujedinjena EU!

Besplatna pravna pomoć za korisnike socijalne pomoći i dečijeg dodatka: Vlada Srbije usvojila predlog zakona

Dačić u Emiratima: Sa Bin Zajedom dogovorio ukidanje vize za Srbe koji putuju u UAE (FOTO)

Hašim Tači o odluci Vučića da ne ide na GS UN: Kosovska agenda nikada nije zavisila od Srbije

Brutalno krše dogovor! Albanski poslanici pored Kosova dodali reč "republika": Srpska lista odlučno protiv

Kako se međusobno vide Srbi i Albanci? Odnos pun stereotipa, nepoznanica i "tereta istorije" (FOTO)

Vulin i Čepurin saglasni u oceni: Vučićeva poseta Kini je istorijska!

Srbija 7. u Evropi po broju mirovnih operacija! NATO: Na vama je odluka da li ćete postati naša članica

Nastavak dijaloga Beograda i Prištine pod znakom pitanja: Đurić poručio - Brisel će morati malo da sačeka na Vučića

Evropska unija je strateški cilj Srbije: Brnabić na sastanku sa turskim ministrom, u fokusu se našle tri važne teme (FOTO)

Haradinaj preti ratom: Ako dođe do pomeranja granica, trebaće vojničke čizme

Sada je zvanično! EU straža stiže na srpske granice: Parafiran sporazum Fronteksa i MUP-a Srbije (FOTO)

Čini mi se da smo u "kritičnoj fazi" dijaloga: Ljajić poručuje - Srbiji ne odgovara zamrznuti konflikt na Kosovu (VIDEO)

Izgubiti život na vojničkoj dužnosti je najveća žrtva koja se može prineti domovini: Vučić uputio telegram saučešća Putinu

Nema pravljenja "depoa" za migrante na Balkanu, komesar za izbeglice tvrdi: Fronteks već prisutan na granicama Srbije

Izveštaj Stejt departmenta sa fokusom na terorizam: Srbija u dokumentu iz Vašingtona

Gde tu prestaje analitika, a postaje lobiranje? Milić i Liht debatovale na temu bezbednosnih izazova Zapadnog Balkana

Sinod SPC podeljen između grčkih i ruskih đaka: Kome će se Srbi prikloniti - Moskvi ili Carigradu?

Veliki talas ulaganja na Kosovu: Infrastrukturni i privredni projekti, ali i zajednička sednica Vlade Srbije i predstavnika Srba sa KiM

Veselji može da vidi Niš, samo sa lisicama na rukama i iz policijskog vozila: Vulinov odgovor predsedniku Skupštine Kosova

O dolasku Fronteksa na srpske granice juče su svi pričali: Šta je zadatak ove službe i šta će sutra biti dogovoreno u Beogradu?

Kosovske bezbednosne snage ne mogu na sever Kosova bez saglasnosti: Dačić o garancijama NATO-a