Vrata EU za Srbiju su otvorena, a Srbija je odlučna da uđe na ta vrata

Ceo tim u vladi sa predsednikom Aleksandrom Vučićem ulaže ogroman napor da bi Srbija bila prepoznata kao odgovoran i pouzdan partner - kaže Brnabić

  • 36

Premijerka Ana Brnabić prisustvovala je danas Zajedničkoj komisiji Srbija - Baden-Virtemberg i poručila da je ta nemačka pokrajina jedan od naših najvažnijih ekonomskih partnera.

Potrebni su nam ljudi koji razmišljaju van okvira: Premijerka otvorila međunarodno studentsko takmičenje (FOTO)

Ona je istakla da je cilj Srbije jednostavan, a to je dinamičniji privredni rast, više radnih mesta i bolje plaćenih poslova, te da su odnosi Srbije sa Baden-Virtembergom su od izuzetnog značaja za sveobuhvatne odnose sa Nemačkom.

- Ceo tim u vladi sa predsednikom Aleksandrom Vučićem ulaže ogroman napor da bi Srbija bila prepoznata kao odgovoran i pouzdan partner - kaže Brnabić.

Premijerka je rekla da će se nastojati da dalje jača privrednu saradnju sa nemačkom pokrajinom uključujući širenje postojećih investicija u Srbiji, ali i nova ulaganja.

- Srbija je na jasnom putu i ima jasne ciljeve, na tom putu imamo partnera u Baden Virtembergu - rekla je Brnabić i dodala da Srbija ceni podršku koju joj ta nemačka pokrajina pruža na putu ka EU.

Foto: Vlada Srbije

Navela je da više od 100 kompanija i malih i srednjih preduzeća iz Baden - Virtemberga posluje u Srbiji, a da zapošljavaju više od 8.000 radnika.

Sveobuhvatna razmena Srbije i Baden - Virtemberga je u prošloj godini premašila 600 miliona evra, što je 12 odsto više u odnosu na 2016. godinu, a Brnabićka očekuje da će razmena u 2018. biti uvećana.

- Za Srbiju i naše kompanije važno je otvaranje tržišta Baden - Virtemberga za srpske proizvode - rekla je Brnabić i istakla važnost Zajedničke komisije Srbije i nemačke pokrajine.

Navela je da je tema radnih grupa u okviru komisije infrastruktura, energetika, transport, zaštita životne sredine, kultura, obrazovanje, digitalizacija za koju je rekla da je jedan od prioriteta Vlade Srbije.

- Ovo sve pokazuje da naši odnosi nisu bazirani samo na ekonomiji, nego su sveobuhvatni i fokusirani na našu zajedničku budućnost u EU - ukazala je premijerka.

Foto: Vlada Srbije

Istakla je i da očekuje razmenu iskustava Srbije i Baden - Virtemberga, te da "Srbija voli da uči".

Kako je rekla, akcenat na saradnji je stavljen i na oblast kulture, a pozvala je delegaciju iz Baden - Virtemberga, pokrajine u kojoj, kaže, živi oko 70.000 naših državljanja različitog etničkog porekla i obrazovanja, da krajem juna dođu na otvaranje Narodnog muzeja.

Takođe, istakla je i saradnju u oblasti zaštite životne sredine, navodeći da će ta oblast biti jedan od najvećih izazova na putu Srbije na EU.

Premijerka je rekla i da je dogovoreno da se promoviše saradnja u okviru Dunavske strategije.

Foto: Vlada Srbije

Premijer Baden-Virtemberga Vinifrid Krečman rekao je da ga raduje što Srbija želi konstruktivnu saradnju sa tom nemačkom pokrajinom.

Naveo je da se rad mešovite komisije prostire skoro na sve oblasti - privredu, nauku, poljoprivredu, turizam, saobraćaj, kulturu, obrazovanje i saradnju u okviru Dunavske strategije.

- Vlada Baden - Virtemberga želi da odnose dalje produbimo i izgradimo - poručio je Krečman i istakao da ekonomski napredak danas zavisi najviše od nauke, te da je privredi potrebna dobro školovana radna snaga.

Srbija i Baden-Virtemberg su dobri trgovinski partneri, kaže Krečman, i ističe da se radi na njihovom poboljšanju.

Premijer nemačke pokrajine pourčio je i da su vrata EU za Srbiju otvorena, a Srbija odlučna da uđe na ta vrata.

- Srbija se nalazi na dobrom putu i sa velikom odlučnošću želi da ispuni cilj - rekao je Krečman, ali i naveo da je za članstvo Uniji potrebno ispuniti važne uslove, te da je nemačka pokrajina partner na putu Srbije ka EU.

Foto: Vlada Srbije

Posle obraćanja, Brnabić i Krečman, potpisali su protokol sa zajedničke završne plenarne sednice petog zasedanja Zajedničke komisije Srbija - Baden-Virtemberga, a potom su se premijeri Srbije i nemačke pokrajine sastali u Palati Srbija.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA