≫ 

Tači posle objave Izveštaja EK: Kosovo očekuje status kandidata za članstvo u EU i jednak tretman, u suprotnom dolazi do komplikacija

- Sada je trenutak za nešto konkretno. Vizna liberalizacija treba da se dogodi bez gubljenja vremena - smatra on

  • 9

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je nakon objavljivanja Izveštaja EK o napretku, da Kosovo očekuje od EU status kandidata za članstvo i jednak tretman kao i prema svima na Zapadnom Balkanu.

Rizik od novog rata: EU da se otvori prema Zapadnom Balkanu

- Bez obzira na to koliko bi tako nešto bilo komplikovano za EU, u nedostatku jasne perspektive, nešto drugo može dovesti do komplikacija i posledica ne samo za Kosovo, već i za čitav region - napisao je Tači na Fejsbuku, prenosi "Zeri".

Prema njegovim rečima, Kosovo ostaje posvećeno sprovođenju evropskih reformi i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

- Sada, bez gubljenja vremena, institucije treba da razmisle o sadržaju i nalazima ovog izveštaja, kako bi mogli da se pozabave problemima i evidentiranim izazovima. Pozdravljam činjenicu da je ovaj izveštaj pozitivno govorio o ispunjavanju kriterijuma za viznu liberalizaciju - napisao je on na Fejsbuku.

On je dodao da smatra da EU treba hitno da zaključi ovaj proces.

- Sada je trenutak za nešto konkretno. Vizna liberalizacija treba da se dogodi bez gubljenja vremena - smatra on.

Po njemu, Kosovo ima dosta političke volje za intenziviranje koraka ka EU integraciji.

Posvećenost Kosova refomama, regionalnoj saradnji i dijalogu o normalizaciji odnosa sa Srbijom treba krunisati sledećim korakom ka evropskoj integraciji Kosova - statusom kandidata za članstvo, kaže tači, prenosi "Zeri".

Kako prenose mediji, u Izveštaju stoji da Kosovo beleži najsporiji napredak, a uz to pet zemalja članica EU ne priznaju jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost.

Foto: Tanjug/AP

Albanija pozdravlja podršku EK, ali zavrće rukave za dalji rad

Albanija je pozdravila današnju preporuku Evropske komisije o otvaranju pregovora o članstvu s tom zemljom, ali je priznala da se suočava sa mukotrpnim putem ka pridruživanju tom bloku.

Albanski premijer Edi Rama izjavio je da podrška koju je EK danas pružila Albaniji pokazuje da je ta mala zapadnobalkanska zemlja "napokon napustila raskršće između prošlosti i budućnosti", prenosi AP.

Rama je, na konferenciji za novinare, rekao da će otvaranje pregovora o članstvu u EU značiti "ulazak u novu, težu fazu - fazu reformi i daljeg intenziviranja borbe protiv kriminala i korupcije".

Albanski ministar spoljnih poslova Ditmir Bušati rekao je da je "danas veliki dan za Albaniju", ali i "dan kada treba zasukati rukave i nastaviti težak posao".

Inače, Albaniji je status kandidata za članstvo u EU dodeljen 2014. godine.

Foto: Tanjug/AP

EU tvrdi da se Turska udaljava od članstva, Turci nezadovoljni neprevednim tretmanom

Evropska unija se prema Turskoj ne ponaša pravedno niti objektivno, saopštio je danas portparol turske vlade Bekir Bozdag, nakon što je evropski komesar za proširenje Johanes Han izjavio da se Ankara brzo udaljava od puta ka članstvu u tom bloku.

Bozdag je, nakon sastanka kabineta u Ankari, rekao da pozitivne ocene obuhvaćene izveštajem EU o napretku Turske u procesu pridruživanja "nisu zamaskirale nepravedan tretman EU prema toj zemlji", prenosi Rojters.

Han je ranije danas izjavio da se Turska "ogromnim koracima" udaljava od EU, dok je Brisel izneo dosad najoštrije kritike povodom onoga što smatra skretanjem Ankare ka autoritarizmu, napominje britanska agencija.

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Trig

    17. april 2018 | 20:07

    Samo neka se nada

  • Jovan Ktć

    17. april 2018 | 21:35

    Kako će na ,eventualno, davanje "Kosovu" status kandidata reagovati pet zemaljaEU (naročito Španija).

  • Cile

    17. april 2018 | 23:21

    Teroriste ratne zlocince i njih primiti u EU pa dal imaju oci moral ovi u evropi Amerika nema jer je teroristicka zemlja napada male i unistava ih alibija Iraq Srbija Sirija a Siptare nagradjuje Bravo Amerikanci

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA