≫ 

Gojković: Kako da kaznim Šešelja?

Nisam znala da opišem incident, nisam mogla jer nisam bila tu - kaže Gojković

  • 81

Predsednica parlamenta Maja Gojković izjavila je danas da nema načina da kazni poslanika radikala Vojislava Šešelja za nešto što je radio ispred parlamenta niti, kako je rekla, ima neki dokz za to.

Da li se Šešelj rvao sa policijom? Stefanović otkrio detalje iz Skupštine

Istakla je da treba osuditi svako nasilje, i fizicko i verbalno, jer je to jedan primitivizam.

- Zaista mi je žao što je došlo do prekida razgovora. (sa hrvatskom parlamentarnom delegacijom). U jednoj vrlo lepoj prijateljskoj atmosferi sam razgovarala sa predsednikom hrvatskog Sabora, (Gordanom) Jadrokovićem. Nastavili smo u tako dobrom duhu, da želimo da sarađujemo i da rešavamo pitanja koja su u interesu oba naroda - rekla je Gojković gostujući na TV Pinku.

Komentarišući incident koji je u srpskom parlamentu izazvao Šešelj tokom boravka hrvatske parlamentarne delegacije kada je, kako je saopšteno iz SRS, gazio hrvatsku zastavu i verbalno vređao članove delegacije, Gojković kaže da je od interesa obe zemlje da rešavamo zajednička pitanja koje imamo.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ona je ukazala da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije prekinuo posetu Zagrebu februara ove godine, kada ga je na Markovom trgu, dok je prelazio iz zgrade vlade u zgradu Sabora, zaskočio poslanik HDZ Mirolju Bulj, a ni taj poslanik, podsetila je, nije kažnjen.

- Da vidimo na koji način su oni sankcionisali ponašanje poslanika Sabora i kako onda kao primer da uzmemo i da isto to uradi i Srbija - kaže Gojković.

Predsednica parlamenta je rekla da bi Bulj i nju izvređao kada bi otišla u Sabor, a poziv za posetu će, kazala je, naravno prihvatiti, ako je nko bude pozvao.

Ispričala je da je istog dana pozvala predsednica vlade, Ana Brnabić, jer je mislila da može da joj opiše taj incident.

- Nisam znala da opišem incident, nisam mogla jer nisam bila tu - kaže Gojković.

Objasnila je da po Poslovniku ne može da kazni Šešelja, da sankcioniše nešto što se desilo ispred zgrade parlamenta i za šta nema ni snimka, ni bilo kakvog traga.

- Kako da ga kaznim. Nisam bila tu, nisu bili tu ni moji gosti. Nijedna novina, niko nije fotografisao ni mobilnim telefenom -  dodaje ona.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Navela je da su joj članovi delegacije Hrvatskog sabora rekli da ih je Šešelj uvredio i opsovao.

- Šta se dešavalo ispred (parlamenta) imam neka svedočenja da je pokušavao da otme zastavu, služba obezbeđenja mu to nije dozvolila. Onda je postament pao i u tom trenutku kažu da je on pokušavao da zgazi zastavu. Verovatno je uspeo i da je zgazi - kaže Gojković.

Ispričala je da je obezbeđenje, kada je Šešelj potom ušao u parlament, napravilo živi zid ispred sledeće zastave Srbije i Hrvatske i profesionalno ih zaštitio.

Objasnila je da kamera ne može da potpuno obuhvati deo ispred skupštine zbog mrtvog ugla, te da nema traga da je Šešelj gazio hrvatsku zastavu kako sam tvrdi.

- Svi visoki zvaničnici Srbije su osudili incident koji se desio. Niko ne sme da psuje, a kamoli da gazi zastavu jedne države. Uvek smo bili dobri domaćini i to je nešto što je nedopustivo - kaže Gojković.

Navela da joj je žao što je hrvatska delegacija prekinula posetu jer su, dodaje, razgovori bili konstruktivni i u prijateljskoj atmosferi.

- Iskreno smo osudili ovaj incident. Bilo kakvu i naznaku gaženja zastava, simbola, obeležja suverene države u Srbiji ne sme da se dešava. Nadam se iskreno da će ovaj incident pasti u zaborav i da će državni i nacionalni interesi dve države prevladati i da ćemo nastaviti da razgovaramo - rekla Gojković.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Posle sastanaka sa hrvatskom delegacijom i izjava na konferenciji za novinare, Gojković kaže da je poseta nastavljena u radnoj atmosferi na radnom ručku, te da je tada neko iz hrvatske delegacije poslao saopštenje SRS Vojislava Šešelja sa navodima o gaženju hrvatske zastave, nakon čega su se razišli.

- Onda sam dobila poruku da hrvatska delegacija ipak želi da prekinu državnu posetu. Smatram da treba da nastavimo dalje, da razgovaramo i rešavamo otvorena pitanja koja imamo - navodi Gojković .

Pozdravila je to što je istog dana nije odustalo i što je ipak otvorena Hrvatska privredna komora u Beogradu i istakla da će odnosi Srbije i Hrvatske biti bolji što bude više ekonomskog povezivanja.

Povodom pojedinih zahteva da se Šešelju oduzme mandat zbog presude Haškog tribunala kojom je osuđen na 10 godina zatvora, Gojković kaže da neće da komentariše presude suda

- Da li oduzeti nekome mandat ili ne, bojim se da Aleksandra Jerkov i drugi poslanici neće moći neće ovoga puta da imaju uspeh - kaže Gojković, te dodala da , ako je neko odslužio i izdržao kaznu kao što piše u presudi, on nastavlja dalje sa svojim životom jer u presudi nema oduzimanja nekih građanskih prava.

- Tim pitanjem treba da se pozabave pravnici - dodaje ona.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dada

    20. april 2018 | 14:13

    Treba mu zabraniti ulaz u parlament na barem godinu dana, da se nauči pameti.

  • mara

    20. april 2018 | 13:49

    Kaznio je on sam sebe jer stvarno je ovo veoma ruzan gest koji je napravio

  • Pile

    20. april 2018 | 13:50

    A sto se ona uopste pita kako da kazni Seselja? Sta je Seselj uradio pa da ga kazni?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA