≫ 

Četnici VS partizani - nova runda: Draža Mihailović protiv Koče Popovića

Polemika oko imena Vojne akademije

  • 42

Narodni poslanik i predsednik Pokreta obnove Kraljevine Srbije Žika Gojković uputiće Skupštini Srbije amandmane na Predlog zakona o vojnom obrazovanju, među kojima i taj da Vojna akademija ponese ime generala Dragoljuba Draže Mihailovića.

Čanak predao hašku presudu Vojislava Šešelja, cilj da mu se oduzme mandat

To je sada već drugi predlog za naziv Vojne akademije, nakon što je juče Liga socijademokrata Vojvodine predložila da ta visoka vojna obrazovna institucija ponese ime partizanskog komandanta Konstantina Koče Popovića.

POKS, međutim, smatra da je najlogičnije rešenje da Vojna akademija Srbije ponese ime Draže MIhajlovića, "vođe pokreta otpora protiv okupatora u Drugom svetskom ratu".

Žika Gojković, predsednik POKS - Printskrin: Youtube/SPONoviSad

Objašnjavaju i da je Mihajlović školovan u toj ustanovi, gde je kasnije bio profesor topografije, te da je, kako tvrde, cela Srbija danas svesna njegove uloge u podizanju ustanka i borbi protiv nacizma.

Vojislav Mihajlović, unuk Draže Mihajlovića, pomenuo je odlikovanja koja je Mihajlović dobio od generala Šarla de Gola 1943, od Harija Trumana 1948, te još 18 odlikovanja iz Prvog i Drugog svetskog rata, ocenivši da su ona najbolja preporuka za odluku da Vojna akademija ponese njegovo ime.

Dragoljub Draža Mihailović - Foto: Wikimedia

A negodujući na predlog LSV, POKS u saopštenju navodi da je današnja istorija navodno potvrdila da je Popović "markirao mete" za savezničko bombardovanje Beograda, Leskovca, Kraljeva i drugih srpskih gradova u kojem je stradalo više od 3.000 Srba civila i kada je ispod ruševina 687 zgrada u Beogradu ostala 1.161 civilna žrtva, a 1.468 građana je teško povređeno.

Zbog ukidanja Kraljevine porastao broj starleta: POKS traži da se ispita odakle Soraji 250.000 evra

Navode i da, za razliku od Mihajlovića, Popović nije imao nikakve veze s Vojnom akademijom, te zaključuju da bi bila "velika sramota za Srbiju da tako značajna ustanova ponese njegovo ime".

Koča Popović - Foto: Wikipedia

LSV je juče najavila da će predložiti amandman kojim bi se Vojna akademija nazvala imenom Koče Popovića, koji je pre 70 godina bio na čelu Generalštaba JNA, proslavljeni ratni komandant, a zatim u posleratnoj Jugoslaviji šef diplomatije i potpredsednik SFRJ.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boba NS

    24. april 2018 | 13:22

    Ne znam za Popovica, ali ne mogu da verujem da ce neko i razmislajti da se nazove po Drazi.

  • Aca

    24. april 2018 | 13:34

    Crveni zlocinci.

  • хах

    24. april 2018 | 13:23

    Срамотно је и поредити ова два човека...да се нешто у Србији у 2018. назове по неком Кочи Поповићу је показивање елементарног незнања

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA