Hrvati tvrde da je Joksimović odbila njihove novinare, ministarka poručila: Provokacija, presretali me i dobacivali mi! (FOTO)

Incident se dogodio posle sastanka vrhu Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi

  • 1

Mediji u Zagrebu preneli su da je ministarka za evropske integracije Srbije, Jadranka Joksimović, koja učestvuje na sastanku na vrhu Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) u Sloveniji, odbila danas da da izjavu hrvatskim novinarima.

Spremni za 5, očekujemo više od 2: Joksimović o proglavljima, ne o ocenama u školi

Ona objašnjava, međutim, da nije odbila izjavu za hrvatske medije, već da nije htela da govori o odnosima Srbije i Hrvatske, jer to nije tema sastanka kojem prisustvuje.

Novinare je, kako navodi izveštač zagrebačke N1 televizije, zanimao njen komentar na incident koji je nedavno u Skupštini Srbije napravio lider radikala Vojislav Šešelj i odluka Hrvatske da zabrani ulazak ministru odbrane Aleksandru Vulinu, koji je nameravao da prisustvuje komemoraciji jasenovačkih žrtava.

Foto: Tanjug/Milan Romanjuk

- Očigledno je da suština poteza pomenutih hrvatskih novinara jeste podmetanje i provokacija- rekla je Joksimović objašnjavajući da nije htela da "udovolji" novinarima i govori o nečemu izvan konteksta sastanka na kojem je učestvovala .

- Oni su puni agresivnog naboja, presretali su me, dobacivali mi i vikali, a ja sam, uprkos tome, pristojno odgovorila - dodala je srpska ministarka.

Precizirala je da nije hrvatskim novinarima odbila da da izjavu o Samitu, već samo nije htela da govori o odnosima sa Hrvatskom, jer to, ističe, nije bila tema Samita.

PRIŠTINA IMA 4 MESECA ROK DA ISPUNI SVOJ DEO OBAVEZA

Govoreći o Briselskom sporazumu objasnila je da dogovor između Beograda i Prištine mora biti implementiran u najskorijem roku.

- Briselski sporazum, koji je pravno obavezujući sporazum uz garanciju i potpis EU, je nešto što mora da bude implementirano u najskorijem roku, posebno vezano za Zajednicu srpskih opština - rekla je Joksimović u Kranju.

Navodeći da se u izveštaju Evropske komisije pominje napredak Prištine u osnivanju ZSO ona je istakla:

- Mi taj napredak još uvek nismo videli, ali očekujemo da u naredna četiri meseca Priština ispuni svoj deo obaveza oko ZSO.

Ona je danas učestvovala u radu Samita o procesu saradnje u Jugoistočnoj Evropi gde je govorila na sesiji "Buduća saradnja u Jugoistočnoj Evropi". Naglasila je da je Srbija otvorena za nastavak dobre, konstruktivne saradnje u regionu, ali i dodala da to ne zavisi samo od nas.

Foto: Tanjug/Milan Romanjuk

- To, naravno, ne zavisi samo od nas. U tom smislu smo pozvali sve da pokažu veću odgovornost u javnim izjavama i porukama koje se upućuju u vezi sa raznim otvorenim pitanjima koja još uvek postoje u našem regionu - rekla je Joksimović.

Ona je rekla da je proces saradnje u jugoistočnoj Evropi jedan regionalni format uspostavljen 1996. godine koji je značajan, jer obuhvata širi format od onog što danas nazivamo Zapadnim Balkanom.

- Jugoistočna Evropa podrazumeva da su, osim predstavnika regiona Zapadnog Balkana, uključene i Bugarska i Rumunija i Grčka i Turska i još neke učesnice. U tom smislu, to je jako dobra platforma za komunikaciju i razmenu mišljenja o situaciji u regionu jugoistočne Evrope, zajedničkim inicijativama, otvorenim pitanjima, regionalnoj saradnji - svemu onome što su važne teme ne samo za Zapadni Balkan već u širem smislu za jugoistočnu Evropu - kazala je Joksimović.

Jadranka Joksimović i Miro Cerar-Foto: Tanjug/Milan Romanjuk

Kako je dodala, na Samitu su bili i domaćin, premijer Slovenije Miro Cerar, predsednik Vlade Crne Gore Duško Marković, bugarski premijer Bojko Borisov kao i predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić.

- Mi smo aktivni, nemamo od čega da bežimo. Mi smo svuda gde treba da iznosimo i predstavljamo pozicije i interese naše zemlje i u tom smislu ja ocenjujem zaista uspešnim i dobrim ovaj sastanak koji smo imali na brdu kod Kranja - zaključila je.

U okviru Samita o procesu saradnje u Jugoistočnoj Evropi govorila je i na sesiji "Buduća saradnja u Jugoistočnoj Evropi", a srela se i sa premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem.

- Razgovarali smo o nedavnim događanjima. Videćemo kako će se politički dijalog nastaviti. Dosta su teške teme ovih dana bile na stolu i još uvek su - navela je Joksimović.

Daljinac

(Telegraf/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA