≫ 

U Prištini se hvale regrutovanjem Srba u BSK! Beograd upozorava: Pristupanje ilegalnoj vojsci Kosova kažnjivo

Po krivičnom zakonu Srbije stupanje u ilegalne, strane oružane formacije je protivzakonito i kažnjivo, a oni koji pristupe mogu da se suoče sa deset godina zatvorske kazne

  • 6

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je danas da transformacija Bezbednosnih snaga Kosova (BSK) u oružane snage ne podrazumeva da one preuzmu zadatke i ovlašćenja Kfora, već da budu partner međunarodnih mirovnih snaga na Kosovu.

Priština od siromašnih srpskih mladića pravi JANJIČARE: Prljava igra Albanaca oko formiranja "Vojske Kosova"

Govoreći na konferenciji koju je organizovalo Ministarstvo BSK, i u čijem radu učestvuju i diplomatski predstavnici zemalja partnera koji su do sada podržavali razvoj BSK, Haradinaj je rekao da je BSK institucija od najvećeg poverenja na Kosovu i zahvalio se na podršci koju su međunarodni predstavnici dali razvoju njene snage.

On je ocenio da su KBS "napredlovale u profesionalnom smislu".

Ministar BSK Rustem Beriša je rekao da je pored poverenja koje građani Kosova imaju u BSK, posebno dostignuće i integracija pripadnika manjinskih zajednica.

Foto: Tanjug/AP

- Uspeli smo da pređemo 10 odsto učešća pripadnika iz manjinskih zajednica. U zadnje vreme smo imali regrute pripadnike manjina i sa severnog dela Kosova. Regrutovali smo 30 osoba iz srpske zajednice. Cenimo odlučnost ovih regruta i uprkos pretnji i pritisaka, oni su odlučili da budu aktivni deo KBS - kazao je Beriša.

Govoreći o transformaciji BSK u oružane snage, Beriša je kazao da su preduzete mere da deo transformacije budu i Srbi i pozvao predstavnike međunarodne zajednice da pomognu da "Srpska lista shvati novu realnost i bude deo te transformacije".

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Što se tiče transformacije KBS u vojsku, on kaže da su u toku napori da deo transformacije bude i srpska zajednica na Kosovu.

- Tražimo da nas podržite i bude deo transformacije - rekao je ministar Beriša, prenela je Koha.

Inače, direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić ovim povodom se oglašavao ranije, kada je istakao da je po krivičnom zakonu Srbije stupanje u ilegalne, strane oružane formacije, protivzakonito i kažnjivo.

Naime, oni koji pristupe BSK mogli bi da se suoči sa do deset godina zatvora, zbog čega je Đurić pozvao Srbe na KiM da ne pristupaju ilegalnoj vojsci Kosova.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ccc

    26. april 2018 | 11:37

    daj bre ljudi budimo realni jednom. Kosovo je drzava i niko ne moze da im zabrani vojsku, kao ni srbima ds idu u istu. Svet ih je priznao..

  • Ja...RS

    26. april 2018 | 11:51

    Kako to misli da preuzme nadleznosti KFOR-a,po rezoluciji 1244 Srpska vojska i policija se vracaju na KiM a on moze samo da "svira" isto kao i njegovi konstruktori.

  • Sloba

    26. april 2018 | 12:04

    Ako se usprostavi da srbi idu u tu vojsku od samog sebe onda bi srpski narod trebao da razmislja malo ko ih sve ove godine laze jel kad neko ide u tu vojsku znaci da nije stanje dole tako kako se nama stalno kaze u srbiji i trebali bi da razmisljamo koga da biramo onda

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA