Ubedite ih da vas priznaju: Ambasadorka EU hrabri Prištinu; Đurić: Udar na pregovarački proces

Šefica misije EU, u kojoj pet država članica nije priznalo jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost, rekla je da je "Kosovo ravnopravno sa ostalim državama regiona"

  • 23

Šefica Kancelarije Evropske unije u Prištini Natalija Apostolova ohrabrila je vlasti u Prištini. Ona je poručila da treba više da rade na tome da ubede države koje još nisu priznale kosovsku nezavisnost da to učine u, kako je navela, bliskoj budućnosti.

U Prištini se hvale regrutovanjem Srba u BSK! Beograd upozorava: Pristupanje ilegalnoj vojsci Kosova kažnjivo

Šefica misije EU, u kojoj pet država članica nije priznalo jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost, rekla je da je "Kosovo ravnopravno sa ostalim državama regiona".

Osvrnuvši se na nedavno usvajanje Platforme za dijalog sa Srbijom koja uskoro treba da se nađe u kosovskoj skupštini, Apostolova je istakla da će njeno usvajanje pokazati privrženost političkih partija da žele da rade na reformama.

- To što je šefica Delegacije EU u Prištini Natalija Apostolova podržala platformu Prištine znači da je time podržala težnju Kosova za nezavisnošću, direktno se stavila na stranu Prištine i obesmislila proces dijaloga - izjavio je direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić, reagujući na izjavu ambasadorke EU u Prištini.

Foto: Marko Todorović

- Izjava Apostolove predstavlja direktan udar na pregovarački proces. Ona u izjavi nedvosmisleno napušta i napada princip statusne neutralnosti pozivajući države članice EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova da to učine - rekao je Đurić.

Time se, kaže, direktno stavila na stranu Prištine, ograničila ono što može da se postigne u dijalogu Beograda i Prištine i obesmislila sam proces dijaloga.

- Tim gore po proces dijaloga, ako je to stav i EU. Onda je sve besmisleno, jer o čemu bismo dalje razgovarali sa bilo kim, ako je stav EU da Srbija unapred prihvati nezavisnost Kosova - istakao je Ðurić.

On je ponovio da Srbija neće prihvatiti kosovsku nezavisnost i poručio da dijalog ne znači diktat, već podrazumeva kompromis, te da su za razgovor potrebne dve stane.

Ukazao je da se ispostavilo da je predsednik Aleksandar Vučić još pre 40 dana bio u pravu kada je rekao da Priština neće ništa uraditi u vezi sa Zajednicom srpskih opština.

- Koliko su gorljivo predstavnici međunarodne zajednice i Albanaca tvrdili da će tobože nešto da naprave oko ZSO i šta smo videli - da su Enver Hodžaj, Bljerim Šalja i drugi otvoreno i javno, kao zvanični predstavnici Prištine, rekli da im ne pada na pamet da formiraju ZSO dok Kosovo ne postane i to kao nezavisna država članica UN - rekao je Ðurić i dodao:

- To se nikad neće desiti, a njihova je obaveza da formiraju ZSO.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Darko

    26. april 2018 | 20:17

    Стати на страну Албанаца и обесмислити сваки дијалог је срамно понашање једне шефице канцеларије ЕУ која овим показује да не обавља часно свој посао.

  • Nikola

    26. april 2018 | 13:58

    Neka krenu od Španije sa ubeđivanjem za nezavisnost.

  • Desimir Canic

    26. april 2018 | 20:59

    Она говори у име земаља EU које признају Косово и апелује на оне друге да га признају! То је ужасна изјава за Србију!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA