Da li Srbiji preti vojna agresija i šta su najveći izazovi za bezbednost države: Evo šta piše u dve ključne strategije

Posebnu pretnju predstavljaju separatistički napadi

  • 8

- Oružani napadi na Republiku Srbiju u narednom periodu su mogući- stoji u delovima Nacrta strategije nacionalne bezbednosti koje je objavilo Ministarstvo odbrane, a prema navodima iz dokumenata, pretnju po državnu bezbednost predstavljaju i jednostrano proglašena nezavisnost Kosova i Metohije, separatističko i terorističko delovanje, etnički i verski ekstremizam. Posle ovoga postavlja se pitanje kolikom riziku je Srbija izložena i da li je spremna da odgovori na napade u slučaju eventualnog rata.

Da li je MUP hapsio Srbe pripadnike Kosovskih bezbednosnih snaga?

U delovima dokumenata navodi se da Srbija neće nikada priznati nezavisnost Kosova i Metohije, koja je u suprotnosti je Ustavom Republike Srbije i Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244, a upravo ova situacija predstavlja najveći problem što se tiče stabilizacije i stanja bezbednosti na ovim prostorima.

Zbog stalnog postavljanja novih uslova, Priština je više puta stopirala pregovore sa Beogradom, a poslednji u nizu bio je zahtev da bi Kosovo trebalo da postane punopravna članica Ujedinjenih nacija.

Foto: Ministarstvo odbrane

Ovi jednostrani akti Prištine, nesprovođenje dogovorenih obaveza na koje ih obavezuje Briselski sporazum, organizovani kriminal i terorizam, transformacija naoružanih formacija koje se nazivaju "Kosovske snage bezbednosti" u oružane snage, kao i pogoršanje bezbednosne situacije u Pokrajini, predstavljaju bezbednosne pretnje za Republiku Srbiju.

Posebnu pretnju predstavljaju separatistički napadi prisutni na teritoriji Kosova i Metohije kao i nastojanja otimanja teritorija na kojima brojčano dominiraju.

- Saradnja ekstremističkih i kriminalnih grupa koje deluju na teritoriji Kosova i Metohije ukazuju na to da se ugrožavanje bezbednosti i odbrane Republike Srbije oružanom pobunom dugoročno ne može isključiti- navodi se u dokumentu.

Iako ne namerava da postane članica NATO niti drugog vojno-političkog saveza, vojna neutralnost Srbije mogla bi doprineti otklanjanju pretnje, smatraju stručnjaci, a unapređenje saradnje sa državama iz regiona, kao i velikim svetskim silama mogu biti neka vrsta garancije mira na ovim prostorima.

Foto: Medija centar Beograd

Prema rečima profesora Fakulteta bezbednosti Zorana Dragišića problem "balkanskog bureta baruta" je prisutan, a zbog zamrznutih kriza iz skorije prošlosti Srbija mora biti spremna da se brani.

- Odgovorna država mora preduzeti sve mere i u teoriji i u praksi kako bi zaštitila interese od svakog scenarija koji nas može ugroziti i zato ne sme isključiti ni oružani konflokt- rekao je on za Telegraf.rs.

Nacrt strategije nacionalne bezbednosti i Nacrt strategije odbrane koje je objavilo Ministarstvo odbrane do 15. maja će se sprovoditi javna rasprava, a učesnici u toj raspravi biće predstavnici državnih organa, stručna javnost, kao i svi zainteresovani. Tekstovi oba nacrta biće objavljeni na okruglim stolovima i stručnim raspravama u Novom Sadu, Nišu i Beogradu.

Pogledajte, početak taktičke vežbe "Sadejstvo 2018", u prisustvu predsednika Srbije:

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • C cc

    1. maj 2018 | 16:28

    Mi necemo da ratujemo.Ne zanimaju nas odluke

  • Era

    2. maj 2018 | 07:20

    Ljudi odlaze masovno na zapad vojni rok ukinut vec godinama unazad nekadasnji korpusi svedeni na nivo brigade . Neka objave mobilizaciju pa da vide koliki ce odziv biti to bi im naj vaznija vezba bila

  • Johnny Repp

    2. maj 2018 | 22:20

    Na nas se vrši ekonomsko-socijalna agresija već skoro tri decenije. I NATO je jednom pripomogao bombama agresoru ali mi još uvek mrdamo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA