Britanski ultradesničar priprema Mišu Vacića za internet ratovanje

On koristi društvene mreže i medijske platforme za promovisanje svojih aktivnosti

  • 2

Kada je britanski ultradesničar Džim Doson 2017. godine proteran iz Mađarske kao "pretnja po nacionalnu bezbednost", on je putem društvenih mreža i medijskih platformi otpočeo svojevrsnu kampanju za promovisanje svojih ideja, a njegovi krajnje desničarski video snimci koji su deljeni na 14 stranica na Fejsbuku, zaradili su preko 2,5 miliona lajkova. Početkom ove godine, on se našao u Srbiji gde je deo svoje znanja preneo i na lidera Srpske desnice, Mišu Vacića, prenosi Balkaninsight.

Ako Srbija želi u EU, mora da se ponaša evropski: Stigla nova packa iz Hrvatske

Posle proterivanja iz Mađarske, Doson se sve više okreće Beogradu zbog svojih medijskih aktivnosti, a Balkanska istraživačka mreža (BIRN) u saradnji sa Bi-Bi-Sijem otkrila je tesnu povezanost sa organizacijom Vojni viteški red zmaja koja ističe da se bavi humanitarnim radom, iako je Doson poznat po rasističkom govoru mržnje na društvenim mrežama kojim vređa muslimanske zajednice u zapadnoj Evropi i naziva ih "legla pacova", dok je Rome označio kao "kriminalnu grupu".

On koristi društvene mreže i medijske platforme za promovisanje svojih aktivnosti, što pored brojnih snimaka iz srpske prestonice podrazumeva i brojne savete za pokretanje sajtova i obuku desničarskih grupa i aktivista sumnjive prošlosti, kao i "kako dobiti medijski rat".

Pokret je dospeo u žižu interesovanja u novembru 2017. godine kada je američki predsednik Donald Tramp na Tviteru podelio dva sporna snimka koja je postavio jedan od lidera grupe. Prema Dosonovim izjavama, upravo je "mreža vitezova" odgovorna je za rezultate Bregzita, a pomagala je i predsedničku kampanja Donalda Trampa, zahvaljujući čemu je on i odneo pobedu, dok ga je londonski Tajms nazvao "ekstremnim marketinškim stručnjakom".

Džim Doson obučava aktiviste Srpske desnice-Printskrin: Instagram/srpska desnica

Iako nije želeo da imenuje stranice koje su u njihovom vlasništvu, BIRN je otkrio 14 koje ova organizacija koristi kako bi promovisala Dosonove ideje.

- Ovo je rezultiralo sa preko 2,5 miliona sledbenika na više stranica na Fejsbuku, što je više od sledbenika britanske Konzervativne i Laburističke partije na ovoj društvenoj mreži zajedno. Ono što je javnost posebno zabrinulo bila je činjenica da se među njihovim korisnicima našla tri britanska poslanika i državnih službenika- rekao je Andrej Petrovski sajber forenzički stručnjak Beograd sa sedištem u koji je radio sa BIRN istrage o tome.

DELUJU IZ SRBIJE 

Od marta prošle godine više od desetak objava ove organizacije snimljeno je u Srbiji i postavljeno na različite Jutjub kanale, deljenje su na društvenim mrežama, a jedan od snimaka u rekordnom roku pregledan je čak 40.000 puta.

Novinari BIRN-a otkrili su da je Doson pomogao pokretanje novog nacionalističkog sajta Novigvozdenipuk.rs za pro-monarhističku grupu iz Beograda o Gvozdenom puku Kraljevine Jugoslavije tokom Prvog svetskog rata.

Reporteri otkrili da sajt Novigvozdenipuk.rs deli jedinstveni ID Google koji omogućava vlasniku da prati saobraćaj, kao i da je povezan sa Redom vitezova. Vođa vitezova u Srbiji, Dejan Damnjanović, potvrdio je da je radio sa Dosonom na sajtu koji je postao aktivan prošlog leta, ali je kasnije uklonjen iako je Fejsbuk stranica ostala aktivna.

Printskrin: Instagram/srpska desnica

Preuzete stranice iz trenutno izbrisanog odeljka pokazuju da je veb sajt objavio TPS Media, ali novinari BIRN-a nisu mogli da pronađu firmu, kao ni lokaciju kancelarije, ali je tpsmedia.eu registrovana na istoj IP adresi kao Internacionalni red Vitezova, koju je registrovao lično Doson.

Filip Milinić, lider GI, koji je došao u žižu interesovanja zbog sramotnog nacističkog pozdrava na skupu podrške za rehabilitaciju Milana Nedića, izjavio je da zahvaljujući savetima koje su dobili od Dosona oni danas na Fejsbuku imaju preko 7.000 članova, ali je kasnije porekao da je dobio bilo kakve savete od Britanca.

Uprkos svim navodima i dokazima, Doson je rekao da nikada nije pružao medijsku ili IT podršku bilo kakvim grupama u Srbiji.

PRIJATELJSKI ODNOSI SA MIŠOM VACIĆEM

Doson i Grifin su u Srbiji izgradili bliske odnose sa Mišom Vacićem, bivšim šefom desničarske grupe 1389. godine i nekadašnjim savetnikom Marka Đurića, šefa Kancelarije za Kosovo i Metohiju, sadašnjim članom Prve srpske desnice.

Na Drugom zasedanju Srpske desnice koji je održan u februaru, Vacićevi gosti bili su upravo Grifin i Doson koji se obratio publici rečima da moraju raditi zajedno kako bi se suprotstavili pretnji koju nose migranti i masovne migracije.

- Zapad je poplavljen hordama islamskih osvajača sa istoka, šezdeset miliona ih je za sada i to nije konačan broj - rekao je Doson.

Printskrin: Youtube/BALKAN INFO - Zvanični kanal

Od tada, njih dvojica su nekoliko puta dolazili u Beograd kako bi lidere Srpske desnice obučili veštinama društvenih medija.

Poslanica Nove stranke Marinika Tepić osetila je Dosonov "politički marketing" na svojoj koži, kada su joj upućene pretnje smrću preko grafita koji su njoj posvećeni. Ona je  skrenula pažnju javnosti na to da je Doson, inače ekstremni desničar, boravio i u pojednim državnim institucijama.

To je, između ostalog, bio slučaj i sa vladinom Kancelarijom za KiM, gde ga je svojevremeno uveo upravo Vacić, koji je u njoj bio angažovan nekoliko meseci.

Iako ne postoji ništa što Dosona povezuje sa ovim incidentom, Tepić je novinarima BIRN-a rekla kako misli da on Srbiju vidi kao "novu metu" i da su njegove reči "izuzetno opasne".

Međunarodni vitezovi templari sebe svrstavaju u "religiozni red" koji promoviše hrišćanske vrednosti, bore se protiv islamskih ekstremista, protive se politici koju sprovodi Evropska Unija i podržava američkog predsednika Donalda Trampa.

Zvanično, nije poznato koliki uticaj ima ova organizacija. Članovi skrivaju svoj identitet na fotografijama koje postavlja na sajt, lica osoba su zamagljena ili prekrivena šlemovima srednjovekovnih krstaša.

Daljinac

(Telegraf.rs/Balkaninsight)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Radojica

    2. maj 2018 | 05:20

    Sve se radi da se ocrni i diskvalifikuje pravi srpski patriotski pokret!!! Sramota sta nam rade ti englezi! Kad cemo se nauciti pameti!!!! Nemati posla sa njima!!!!!

  • Scipion

    2. maj 2018 | 11:39

    Овај је разумен једино од Мише Вацића !!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA