Rampa za "državnost" Kosova: Na samitu u Sofiji bez zastava i državnih simbola

- Slovačka je više puta definisala svoj stav o ovome- rekao je državni sekretar Ministarstva za spoljne i evropske poslove

  • 3

Sofija s mnogo pažnje brusi format predstojećeg Samita šefova država ili vlada i ministara spoljnih poslova EU i Zapadnog Balkana, da ne bi povredila senzibilitete zemalja koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Prištine. Njihova poruka je jasna: na Samitu neće biti mesta za bilo kakvu "državnost" Kosova, prenose Novosti.

Da li nam je EU zatvorila vrata do 2027? U predlogu budžeta nema mesta za Srbiju

Tako misli i državni sekretar Ministarstva za spoljne i evropske poslove Slovačke Republike Ivan Korčok, koji u vreme dok ministar spoljnih poslova ove zemlje Miroslav Lajčak predsedava Generalnoj skupštini UN, vodi diplomatiju Slovačke i biće, zajedno s premijerom Peterom Pelegrinijem, prisutan u Sofiji. Ali, pod tačno utvrđenim uslovima.

- Slovačka je već mnogo puta jasno definisala kakav ima stav prema Kosovu. Mi se zalažemo za to da se samit u Sofiji organizuje u takozvanom Gimnih formatu, odnosno bez zastava i državnih simbola. Tako smo postupali nekoliko puta u prošlosti, a to smo primenili i tokom našeg predsedavanja u Savetu EU.

On je komentarisao i najavu francuskog predsednika Makrona, da zemlje Zapadnog Balkana neće moću da budu primljene pre reforme EU, kao i to da li se odlaže plan da Srbija uđe u EU 2025?

Korčok prilikom prethodne posete Beogradu-Foto: Tanjug/VLADA REPUBLIKE SRBIJE, SLOBODAN MILJEVIC

- Što se tiče izjave predsednika Makrona u Evropskom parlamentu, smatramo da su procesi reforme EU i proširenja paralelni. Države Zapadnog Balkana moraju da ispune sve uslove i da postignu dovoljan napredak da se zatvore sva poglavlja. To su ključni i jedini uslovi za članstvo u EU - objasnio je Korčok.

Na pitanje da li će Slovačka menjati stav o Kosovu, čiju jednostrano proglašenu nezavisnost ne priznaje, objasnio je da oni neće menjati svoj stav o ovome.

- Stav Slovačke prema jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova se ne menja, i to smo, takođe, već bezbroj puta pomenuli, uključujući i tokom moje nedavne posete Beogradu- rekao je on.

Daljinac

(Telegraf.rs/ Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA