Više od godine je kasnila isporuka superpušaka za Vojsku Srbije, ali je jedan sastanak promenio sve (VIDEO)

Puške su pre dva dana stigle u magacine Vojske Srbije

  • 10

Vojska Srbije dobila je 740 jurišnih pušaka belgijske proizvodnje SKAR-L, čime je završen projekat "1.500 – Srpski vojnik 21. veka". To je deo programa opremanja Vojske Srbije započetog pre dve godine sa ciljem da se unaprede njene operativne i funkcionalne sposobnosti.

Vučić u Istanbulu: Odnosi nikad bolji, Srbija poštuje Tursku i investicije iz te zemlje, ovo je samo početak saradnje

Pomoćnik ministra odbrane Nenad Miloradović rekao je za RTS da je belgijska jurišna puška SKAR-L koja je pre dva dana stigla u magacine Vojske Srbije, nabavljena po nalogu specijalnih jedinica i Generalštaba i da predstavlja jednu od najboljih puška te namene u svetu.

- Belgijska fabrika FM iz Herstala, koja se bavi proizvodnjom ovog superoružja, tri puta je štrajkovala u poslednjih godinu i nešto dana. Bilo je problema i sa izdavanjem izvozne dozvole na relaciji Vlada Valonije i centralna Vlada, ali pre otprilike dve nedelje predsednik Aleksandar Vučić i belgijski premijer i odmah nakon toga, puške su stigle u magacine Vojske Srbije - objasnio je pomoćnik ministra odbrane zašto se toliko čekalo na isporuku.

Superpuška koristi metak 5,56 milimetara i ima preklopni i prilagodljivi kundak. Teška je između tri i četiri kilograma, a na nju je moguće ugraditi nišane - dnevne, noćne i laserske. Ima mogućnost i da joj se pripoji bacač granata, što bitno povećava njenu ubojnu snagu. Inače, ove jurišne puške koriste specijalne jedinice SAD, Britanije, Nemačke, Francuske i mnogih drugih zemalja.

Foto: Milena Đorđević

Govoreći o projektu "1.500", Miloradović je rekao da je nabavljeno 26 različitih grupa naoružanja – najsavremenijih pušaka, pištolja, nišanskih sistema, ronilačke, penjačke, padobranske opreme.

Dodao je da je nabavljeno i više stotina termovizijskih i opto-elektronskih sistema kojima je udesetostručena sposobnost vojske da noću uočava ciljeve na određenim koordinatama.

Na pitanje šta podrazumeva projekat "1.500 plus", Miloradović je rekao da je reč o opremanju ostalih pešadijskih jedinica Vojske Srbije sličnim oružjem domaće proizvodnje.

- To su modularna Zastavina puška "m-17" koja koristi novi revolucinarni metak 6,5 mm, novi Teleoptikovi nišani, nove snajperske puške i vozila, kao i robotizovane platforme "Mali Miloš", "Lazar" i domaća opto-izviđaka i elektronska oprema - naveo je Miloradović.

Daljinac

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    7. maj 2018 | 10:12

    Za AK-47 ovo nato sranje je obicno djubre!!!

  • Desha

    7. maj 2018 | 10:54

    ...a šta,Kalaš više ne valja,ne razumem? Nije dovoljno specialna?

  • Dragan Jovanovic

    7. maj 2018 | 14:39

    Rec je o oruzju koje je u pogledu zastoja prilikom testiranja pokazalo losije rezultate od AK47, ali bolje od m16 puske sa kojom je delimicno kompatibilno. Sto nama nista ne znaci. 5.56 i 7,62 modeli su kompatibilni sa NATO municijom, pa i u tom pogledu ne odgovara srpskoj vojsci ,jer u realnoj upotrebi moze lako da ostane bez adekvatne municije. Sve ostale karakteristike, a odnose se na mogucnost montaze bacaca granata i optike su nebitne. Problem koji nije uopste analiziran, je za ovakvu vrstu oruzja preciznost sa povecanjem broja ispaljenih metaka. okvir sa cca 20 metaka je preniskog kapaciteta za brzinu paljbe . Prednost je tezina, same puske i municije, sto za vojske sa odbrambenom taktikom, nema strateski znacaj. Kakvo je rukovodstvo u vojsci, nebi bilo iznenadjujuce da vojska na bojistu lako ostaje bez adekvatne maunicije , a takvo oruzje ima domet dokle moze da se baci .....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA