≫ 

Da li Marović ima prava da traži od Srbije penziju i vozača? Evo šta piše u Zakonu

Ove privilegije već je koristio jedan njegov prethodnik

  • 19

Nekadašnji predsednik Državne zajednice Srbije i Crne Gore, Svetozar Marović, navodno je tražio penziju i službenog vozača od Srbije, kao pravnog naslednika SCG, a evo šta sve, prema Zakonu o predsedniku Republike,  on može da traži i da li je država dužna da mu te privilegije obezbedi.

Više od godine je kasnila isporuka superpušaka za Vojsku Srbije, ali je jedan sastanak promenio sve (VIDEO)

U delu zakona koji se odnosi na prestanak mandata, šefovi država posle odlaska s vlasti, imaju prava na počasni naziv "bivši predsednik", primanje predsedničke plate u trajanju od šest meseci, obezbeđenje, diplomatski pasoš, kancelarije za rad, pristup arhivama iz vremena dok je bio predsednik Republike.

Ove privilegije koristio je Milan Milutinović koji je obavljao funkciju predsednika Srbije u periodu između 1997. do 2002. godine i to kancelarijski prostor, bez daljih obrazloženja u kom periodu, dok njegovi prethodnici, Zoran Lilić i Dobrica Ćosić ove privilegije nisu koristili posle prestanka svojih mandata.

Foto: Profimedia/AFP

- Pravo na počasni naziv "bivši predsednik Republike" imaju svi predsednici Republike Srbije birani počev od 9. decembra 1990. godine, odnosno od održavanja prvih višestranačkih izbora, kao i predsednici Savezne Republike Jugoslavije i predsednici Državne zajednice Srbija i Crna Gora koji su bili iz Republike Srbije - navodi se u članu 35 Zakona.

Posle prestanka mandata, šefovi država imaju prava na novčanu nadoknadu i to u iznosu plate predsednika Republike dok se ne zaposle ili ne ispune uslove za penziju, ali najviše šest meseci. Ovaj rok je moguće produžiti za pola godine dok se ne ispune uslove za penziju po propisima o penzijskom i invalidskom osiguranju.

- Bivši predsednik Republike može da koristi službeni automobil s vozačem samo da bi obavio posao u svojstvu bivšeg predsednika Republike. Kancelarijski prostor, službeni automobil i vozača obezbeđuje Vlada, u saglasnosti s bivšim predsednikom Republike. Savetnika i sekretara obezbeđuje Generalni sekretarijat predsednika Republike na predlog bivšeg predsednika Republike - predviđeno je članom 40 Zakona o predsedniku Republike.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Za Marovićem, koji se trenutno nalazi na lečenju u Beogradu, Crna Gora je raspisala poternicu zbog malverzacija s opštinskim nekretninama u Budvi, čime je zajedno sa svojim sinom i grupom bivših lokalnih funkcionera i biznismena oštetio lokani budžet za višemilionski iznos.

Njega crnogorske vlasti traže jer se nije odazvao na izdržavanje zatvorske kazne ,ali se, prema rečima njegovog pravnog zastupnika on nalazi na psihijatrijskom lečenju u Beogradu i nije sposoban da se odazove zahtevu za izdržavanje zatvorske kazne u Crnoj Gori.

Uprkos počinjenom krivičnom delu i raspisanoj poternici, koja je i dalje na snazi, bivšem šefu Zajednice Srbije i Crne Gore ne mogu biti uskraćena prava na privilegije koje mu garantuje Zakon o predsedniku Srbije.

VIDEO Putin četvrti put postao predsednik Rusije:

Daljinac

J.Nikolić

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goran

    7. maj 2018 | 14:19

    Treba mu dati kartu u jednom pravcu . Do Budve

  • СССС

    7. maj 2018 | 13:55

    Припада му и назив "Бивши борац за раздвајање Србије и Црне Горе " и све привилегије које уз то иду. Е моји Срби.

  • Uh

    7. maj 2018 | 13:51

    Taj nista nezasluzuje ovde je sve radio da nas rasturi Moze da ode do Budve pa tamo neka trazi ono sto je ovde trazio Dovidjenja.............

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA