≫ 

Erdogan je najzaslužniji za rast trgovinske razmene: Erdogan i Vučić danas u Ankari

Sastanku je prethodio poseban svečani doček koji je Erdogan priredio Vučiću

  • 40

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan sastao se danas sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem u Ankari. Erdogan je Vučića dočekao uz počasni bataljon garde, intoniranje himne dve zemlje i ispaljivanje počasnih plotuna, a potom su dva lidera zajednički obavila smotru.

Vučić se iz Ankare oglasio o rekonstrukciji Vlade: Evo šta je njegov stav

Vučić je podvukao da Srbija u Turskoj prepoznaje partnera i nastavlja saradnju.

- Turska u Srbiji ima prijatelja, kao i Srbija u Turskoj. Hvala vam što ulažete u očuvanje mira i stabilnosti na Balkanu - rekao je Vučić.

Vučić: Turska je najveća zemlja na Balkanu, Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Vučić je rekao da je Turska najveća sila i najveća zemlja na Balkanu, što ne ostavlja dilemu po pitanju uticaja i težine stavova te zemlje.

- Da li je važno šta Turska misli? Naravno da je važno - rekao je Vučić, a te reči su propraćene aplauzom turskih ministara koji su prisustvoivali zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom.

Osvrnuvši se na pretnje koje su mu upućene, Vučić je rekao da bi svi skočili da su se takve pretnje pojavile za nekog drugog.

- Ne vidim da je tu nešto novo - rekao je Vučić i ukazao da su se neki tobož zabrinuli što je bio bez obezbeđenja, a zna da mu nikada ništa dobro nisu želeli.

JASAN SIGNAL INVESTITORIMA

Kako je dodao, poziv Erdogana turskim investitorima da ulažu u Srbiju je jasan signal za investitore, ali i jasan signal prijateljstva.

Vučić: Za nas je važno da imamo prijateljske i partnerske odnose sa Turskom, Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Reči predsednika Erdogana su zaista ohrabrujuće i turski investitori su dobrodošli - poručio je Vučić.

- Srbija kao mala zemlja, ali najveća na zapadnom Balkanu, mora da čuje i razume šta Turska, Rusija, EU i Kina misle, ali Turska je na Balkanu. Za nas je to veoma važno. Za nas je važno da imamo prijateljske i partnerske odnose sa Turskom, to je dodatna garancija za mir i stabilnost - istakao je srpski predsednik.

- Mislim da su ljudi u Srbiji mogli da budu oduševljeni i vide poseban respekt na koji je naša zemlja naišla u Ankari. Oni to umeju da cene i sledeći put kad budete dolazili, potrudićemo se da vas dočekamo na još višem nivou, a jednako i punog srca kao prvi put kad ste dolazili - istakao je šef srpske države.

Nakon sastanka u četiri oka, turski predsednik je rekao da je jedan od ključnih ciljeva obostrano podsticanje investicija.

- Vučić je dao veliku podršku našim investitorima - rekao je Erdogan.

SRBIJA NIJE PODRŽAVALA PUČISTE

Vučić je rekao da Srbija nije krila ni jednog trenutka da ne može da podržava pučiste, one koji bi da ruše demokratski izabranu vlast.

Turski predsednik je rekao da je jedan od ključnih ciljeva obostrano podsticanje investicija, Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Principijeno smo štitili međunarodno pravo i odmah osudili taj napad. I pre većih i važnijih saveznika Turske, u toj teškoj noći Srbija je izašla sa javnim izjavama i osudom napada na demokratiju i Erdogana, jer smo principijelno štitili međunarodnopravni i ustavni poredak svake zemlje članice Un, u tom slučaju Turske - napomenuo je predsednik Srbije.

DO KRAJA GODINE MILIJARDU I 300 MILIONA RAZMENA

Erdogan je najzaslužniji za rast trgovinske razmene, rekao je srpski predsednik i izrazio očekivanje da će do kraja 2018. trgovinska razmena biti milijardu i 300 miliona.

Erdogan se zahvalio Vučiću i na podršci koju Srbija pruža u borbi protiv terorističkih organizacija. Kako je dodao, potpisani su važni sporazumi i memorandumi koji će unaprediti saradnju dve zemlje.

Vučić: Turska u Srbiji ima prijatelja, Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Postoje oni kojima smetaju naši dobri odnosi sa Srbijom i BiH i pokušavaju da - Turska nastavlja da nanosi udarac onima koji pokušavaju da poremete stabilnost Turske i regiona. Poručujemo im da ulože trud u stabilizaciju situacije na Balkanu- naveo je Erdogan.

Erdogan je nazvavši Vučića cenjenim prijateljem, istakao da je cilj uspostavljanje mira i stabilnosti na Balkanu.

- Želja nam je da se unapredi i ojača mir na Balkanu. Težimo trajnom miru – istakao je Erdogan i dodao da zapadu smeta uticaj koji Turska ima na Balkanu.

POTPISAN NIZ SPORAZUMA

U Ankari je danas potpisano više sporazuma. Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović potpisao je Protokol u oblasti naučne saradnje između Kriminalistočko-policijske akademije Srbije i Nacionalne policijske akademije Turske. Ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić potpisao je Memorandum o razumevanju za saradnju Ministarstva rudarstva i energetike Srbije i Ministarstva energetike i prirodnih resursa Turske u oblastima obnovljive energije i prirodnog gasa. Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Branislav Nedimović potpisao je Sporazum između Vlade i RS i Turske o saradnji u oblasti veterinarstva.

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je Memorandum o saradnji i razumevanju u aktivnostima istraživanja i razvoja u oblastima saobraćaja.

Zorana Mihajlović, Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Prvog dana posete ona je, u Istanbulu, na tursko-srpskom Poslovnom forumu, potpisala i Memorandum o saradnji sa turskom građevinskom kompanijom "Tasjapi" koji se odnosi na izradu projekta za izgradnju autoputa Beograd - Sarajevo i rehabilitaciju regionalnih puteva u Sandžaku.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maki

    8. maj 2018 | 08:13

    Svečanim dočekom i ličnim zalaganjem predsednika Erdogana govori više od reči. Srbija ima jednog jakog, pouzdanog prijatelja i dokazanog na prvom mestu. Odnosi Srbije i Turske nikad bolji zahvaljujući zalaganjima turskog predsednika Erdogana i svakako predsednika Srbije Vučića.

  • Milica

    8. maj 2018 | 08:57

    Poznato je da Turci žele samo da trguju sa ljudima u koje imaju poverenja

  • Vesna

    7. maj 2018 | 23:36

    Nasa privredna saradnja belezi snazan uzlazni trend.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA