Rasim Ljajić o poseti Turskoj: Ne pamtim da je neko dočekan kao Vučić i srpska delegacija

- Ovo je bila izuzetno sadržajna poseta na kom se govorilo o konkretnim projektima - rekao je ministar Ljajić

  • 34

Potpredsednik vlade i ministar trgovine Rasim Ljajić je izjavio danas da ne pamti da su u Turskoj nekog tako dobro dočekali kao predsednika Srbije Aleksandra Vučića i da je najvažnije što je dogovorena izgradnja autoputa Beograd - Sarajevo.

Turska konjica sa srpskom zastavom i ispaljivanje počasnih plotuna: Erdoganov svečani doček za Vučića (VIDEO) (FOTO)

- Najveće iznenađenje za mene je prijem Vučića i delegacije iz Srbije. Ja to za ovoliko godina u vladi nisam video, ne samo u Turskoj već ni u drugoj nekoj zemlji. To je bio doček ne kao da je Vučić predsednik male Srbije, nego da je predsednik Kine i Rusije zajedno - rekao je Ljajić za Prvu.

Naveo je da je to bila izuzetno sadržajna poseta i da se nije govorilo diplomatskim i uštogljenim rečnikom već o konkretnim projektima.

Ljajić ističe da je najvažnije što će biti izgrađen autoput Beograd - Sarajevo u oba pravca i što je potpisan memorandum sa turskom kompanijom koja treba da radi projektnu dokumentaciju i da predloge za finasijsku konstrukciju tog projekta. Takođe, dogovorena je izgradnja puteva u Raškoj oblasti od od Novog Pazara do Tutina i od Novog Pazara do Sjenice i Tutina i Sjenice.

Imamo nekoliko turskih kompanija koje hoće već ove godine da otvore svoje pogone u gradovima širom Srbije; Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Kako kaže, već ove nedelje će doći tehnička delegacija te kompanije koja će sa našim Ministarstvom građevinarstva razgovarati o detaljima, kako bi taj projekat mogao da počne da se realizuje već ove godine.

Ljajić naglašava da već imamo nekoliko turskih kompanija koje hoće već ove godine da otvore svoje pogone u Kraljevu, Lazarevcu, Malom Zvorniku, Požarevcu, Kragujevcu i drugim i ti objekti su već u završnoj fazi ili je već počela pripremna proizvodnja.

Rekao je da će ova poseta Vučića Turskoj otvoriti vrata za dolazak novih turskih kompanija, ne samo iz tekstilnog sektora već i poljoprivredi, gde Turska vidi najveći potencijal za buduću saradnju.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Na pitanje o poseti Vučića Moskvi, Ljajić kaže da je to što je Vučić dobio poziv da ode u Moskvu bitno "u ovim teškim vremenima".

- Naša generacija ne pamti ovako komplikovan odnose na međunarodnom planu, nije lako plivati i balasirati u tim međunarodnim vodama i uslovima kada ponovo imate nekoliko jakih igrača, nije više ovo multipolarni svet. Morate kao mala zemlja vrlo pažljivo da donosite odluke i pravite poteze koji će biti u državnom interesu koji neće otvarati nove probleme, a to nije uvek lako kada ti međunarodni igrači očekuju da se eksplicitno opredelite za jednu, drugu ili treću stranu - navodi ministar.

Ljajić je istakao da mi kao mala zemlja upravo vodimo izbalansiranu i uravnoteženu politiku i da treba dokle god možemo tu politiku da nastavimo da sprovodimo.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dule

    8. maj 2018 | 11:49

    Vučić je veliki Lider, njegova politika je jasna, mir po svaku cenu, razvijanje snažnih bilateralnih odnosa, stvaranje demokratske i moderne Srbije, zalaganje za stabilnost i napredak svih zemalja u Regionu. Zalaganje za zajedničkim plasmanom proizvoda zemalja zapadnog Balkana.

  • Marko

    8. maj 2018 | 12:03

    Auto put Beograd-Sarajevo ce biti od velikog znacaja za oba grada.

  • Goran

    8. maj 2018 | 11:26

    U istoriji Srbije srpski zvanicnici nisu docekani tako u Turskoj. To pokazuje kakav odnos sada ima Turska prema nama.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA