Pregrupisavanje pred finalnu borbu za Kosovo: Vučić u Kremlju, Kvinta u Vašingtonu

Jasno je da smo ušli u finalnu fazu dijaloga, te da se obe strane trude da jasno utvrde svoje pozicije i pridobiju podršku za svoje zahteve

  • 18

Prema najavama predsednika Srbije Aleksandra Vučića pravno obavezujući sporazum sa Prištinom, koji je inače uslov za napredak u evrointegracijama, mogao bi biti potpisan u narednih šest meseci do godinu dana. Jasno je da smo ušli u finalnu fazu dijaloga, te da se obe strane trude da jasno utvrde svoje pozicije i pridobiju podršku za svoje zahteve. Tome u prilog govore i ovonedeljni susreti. Predsednik Vučić je boravio u Moskvi, gde je imao važne susrete sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinim, dok su se predstavnici zemalja Kvitne okupili u Vašingtonu.

Šta je Vučića, Tačija, Ramu i Izetbegovića spojilo u poslednjih mesec dana?

- Sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom uvek razgovaramo iskreno, otvoreno i o svim temama i, kad god je potrebno, on je tu za Srbiju - sumirao je Vučić sumirajući dvodnevnu posetu Rusiji. Napomenuo je da je sa Putinom "mnogo, mnogo vremena" proveo razgovarajući o Kosovu i Metohiji.

- Svaki put kad smo imali problem na Kosovu, sa divljačkim upadom Albanaca na sever i prebijanjem Marka Đurića, iako je Putin imao užasnu situaciju - tek što su završeni izbori, dogodio se požar u tržnom centru u kom su poginula deca, u roku od 24 sata se javio i mogli smo da razgovaramo o svemu. Uvek i u svakom trenutku možemo da dodemo do Putina - kazao je Vučić i dodao da se "apsolutno" može smatrati da postoji kontinuirani dijalog na vrhu dve države.

Vučić i Putin u Kremlju - Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Analizirali smo sva postojeća dokumenta Ujedinjenih nacija, analizirali smo i ponašanja svih aktera na svetskoj političkoj sceni, pre svega o tom pitanju - naglasio je predsednik Srbije.

I dok su Vučić i Putin u Kremlju analizirali ponašanje tih aktera, oni su se okupili na drugom kraju planete. Predstavnici zemalja Kvinte, odnosno SAD, Velike Britanije, Francuske, Italije i Nemačke okupili su se u Vašingtonu.

Naime, politički direktori za Zapadni Balkan pomenutih zemalja su se sastali na konsultacijama oko finalne faze dijaloga Beograda i Prištine koji bi trebalo da se održi narednih meseci, krunišući ga finalnim sporazumom između strana, za koji se očekuje da rezultira normalizacijom odnosa.

Bela kuća - Foto: Tanjug/AP

Do sada se mislilo da ova normalizacija ne podrazumeva priznanje Kosova od strane Srbije, već samo priznavanje realnosti, odnosno dozvoljavanje učlanjenja Kosova u UN, što bi Srbiji omogućilo članstvo u EU. Prema izvorima „Ekspresa“, među zapadnim diplomatama već postoji usaglašenost oko onoga šta bi se moglo smatrati vodećim načelima.

Jedno od tih načela je da je „bolje da nema nikakvog sporazuma, nego lošeg sporazuma“ između strana.

Loš sporazum bi bio podela Kosova i nečega poput Republike Srpske na Kosovu, naveo je neimenovani izvor za list.

- Svako radi svoj deo posla, to su tzv. političko-bezbednosne konsultacije - kaže za Telegraf.rs, Dušan Janjić, politički analitičar.

Janjić, koji je dobar poznavalac prilika na Kosovu i Metohiji, kaže da ako govorimo o odnosima Beograda i Prištine, zemlje Kvinte imaju širu agendu.

- Ona se tiče čitavog Balkana. Jedna je od tema su odnosi Beograda i Prištine, ali i odnosi na samom Kosovu, koji su sve više u domenu bezbednosti, a sve manje u domenu politike - napomenuo je Janjić.

Dušan Janjić - Foto: Medija centar Beograd

On ističe da su i susret u Moskvi i susret u Vašingtonu jako važni.

- Sastanak Kvinte je važan zbog mera, koji će oni morati da usaglase i dobićemo i jedinstven stav Brisela i Vašingtona, što će ubrzati rešavanje problema. S druge strane, sastanak kod Putina je bio značajan, jer je bilo govora i o nabavci naoružanja - rekao nam je Janjić.

Pogledajte, egzercir ruske Garde pred predsednicima Vučićem i Putinom:

M.Ivas (marko.ivas@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA