≫ 

Ko je u vojnim uniformama odao počast Draži Mihajloviću ili Vojska krije da je položila venac na spomenik četničkom komandantu?

Iako u Ministarstva odbrane tvrde da niko od pripadnika Vojske Srbije nije išao na Ravnu goru, javnost je ostala uskraćena za objašnjenje nadležnih ko su lica koja u zvaničnim uniformama Vojske Srbije odaju počast četničkom komandantu

Fotografija pripadnika Vojske Srbije, koji u uniformama polažu venac na spomenik Draži Mihailoviću, izazvala je veliku buru javnosti. Iako u Ministarstva odbrane tvrde da niko od pripadnika Vojske Srbije nije išao na Ravnu goru, javnost je ostala uskraćena za objašnjenje nadležnih ko su lica koja u zvaničnim uniformama Vojske Srbije odaju počast četničkom komandantu.

Posle saopštenja SPC o Kosovu, Vučić imao samo jedno pitanje za Crkvu

Na spornoj fotografiji koja se pojavila na društvenim mrežama vide se lica u uniformama pripadnika kopnene vojske, avijacije i Garde, a venac koji polažu nije običan, već od lovora, nalik oficijalnim i državnim što je dodatno podgrejalo sumnju javnosti da li je u pitanju grupa civila koja je samoinicijativno posetila Ravnu goru i grob Draže Mihajlovića ili ipak pripadnici VS koji su se oglušili o proceduru Ministarstva odbrane.

U naknadnom saopštenju Ministarstva odbrane, koje se pojavilo tek nakon što je sporna fotografija izazvala buru na društvenim mrežama, navodi se da delegacija Vojske Srbije i Ministarstva odbrane nije položila venac na bilo kom mestu koje nije obuhvaćeno navedenim planovima i koje nije u skladu sa pomenutim državnim programom.

Kako je zvanično potvrđeno da se ne radi o pripadnicima Vojske Srbije, ostaje otvoreno nekoliko spornih pitanja.

Ekipa portala Telegraf.rs pokušala je da sazna da li je sprovedena istraga ko su pripadnici VS i MOD koji su položili venac, kako će nadležni reagovati kao i zašto odavanje pošte pripadnicima JVuO i njihovom vođi Dragoljubu Mihailoviću nije obuhvaćeno planovima, s obzirom na to da je izmenama Zakona o pravima boraca, vojnih invalida i članova njihovih porodica iz decembra 2004. godine izjednačen položaj četnika i partizana, ali do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovor.

Mejl koji je redakcija portala Telegraf.rs poslala Ministarstvu odbrane - Printskrin

Iz kabineta ministra Aleksandra Vulina nisu želeli da komentarišu ovaj događaj, već su nam rekli da je u pređašnjem saopštenju Ministarstva odbrane sve rečeno.

Aleksandar Vulin - Foto: Milena Đorđević

Sadašnji ministar odbrane, iznosio je ranije svoj stav  o takozvanom četničkom pokretu, a to je da je rasprava oko rehabilitacije Draže Mihailovića bespotrebna izavršena je još 1945. godine.

- Srbija je pravna država i svaka odluka suda mora da bude ispoštovana, pa će biti ispoštovana i ova. Baš zato, hajde da vidimo šta je sud odlučio. Sud je rekao da se suđenje poništava zbog određenih proceduralnih poteškoća i grešaka. O brojnim i bezbrojnim zločinima četničkog pokreta, ratnim zločinima nad civilima i pripadnicima NOP, ovaj sud nije odlučivao - izjavio je on u maju 2015. godine.

VIDEO: Šta bi bilo da Srbi nisu rekli NE Hitleru

J.Nikolić (j.nikolic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan

    11. maj 2018 | 18:55

    A što su u mom kraju četnici pobili više Srpskih civila nego Nemci ,nije važno nekom meni jeste.

  • Crni

    11. maj 2018 | 19:48

    Braćo Srbi pa odali su počast Srbinu a ne tudjinu.Večna slava našem čiči

  • D

    11. maj 2018 | 19:54

    Salutiraju svom djeneralu...nece valjda onom copavom zagorcu...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA