Dačić učestvuje na sednici Saveta bezbednosti UN o Kosovu: Za tri meseca samo tri povratnika u južnu srpsku pokrajinu

Na sednici će biti razmatran Izveštaj generalnog sekretara UN o radu Unmika za period od 17. januara do 15. aprila

  • 1

U Njujorku će danas biti održana redovna, tromesečna sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija posvećena Kosovu i Metohiji, na kojoj će Srbiju predstavljati ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Srbija nikad neće priznati nezavisnost Kosova, nećemo se predati: Dačić objasnio zašto sednice Saveta bezbednosti mogu biti ukinute (VIDEO)

Na sednici će biti razmatran Izveštaj generalnog sekretara UN o radu Unmika za period od 17. januara do 15. aprila.

Dačić će u svom izlaganju dati osvrt na Izveštaj generalnog sekretara Ujedinjenih nacija o radu Unmika u tom periodu, odnosno, izneće našu ocenu aktuelne situacije na Kosovu i Metohiji i delovanju Unmika, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Generalni sekretar svetske organizacije Antonio Guteres u tromesečnom izveštaju o Kosovu navodi da je zabrinut zbog znakova pogoršanja odnosa između Beograda i Prištine, posebno nakon hapšenja direktora vladine Kancelarije za KiM Marka Đurića.

Guteres je pozvao strane da izbegavaju zapaljive izjave.

Generalni sekretar svetske organizacije Antonio Guteres Foto: Tanjug / AP

- Dijalog između Beograda i Prištine, uz posredovanje EU, jeste, kako se čini, zapao u novi ćorsokak...  Apelujem na obe strane da daju novi podsticaj dijalogu kako bi se sproveli svi do sada postignuti sporazumi - naveo je Guteres.

U izveštaju se navodi i da su se u poslednja tri meseca na Kosovo vratile samo tri osobe.

- Zabrinut sam zbog znakova pogoršanja odnosa između Beograda i Prištine, posebno posle hapšenja Marka Đurića, direktora Kancelarije za KiM Vlade Srbije, 26. marta. Pozivam obe strane da izbegnu provokativne akcije i uzdrže se od zapaljivih izjava - navodi se u izveštaju generalnog sekretara UN Antonija Guteresa.

Guteres je upozorio i da ponašanje kosovske policije tokom akcije hapšenja Marka Đurića, u kojoj je nekoliko osoba povređeno, predstavlja "razlog za brigu" i pozvao na "detaljnu istragu" o tom događaju, navodeći da su potrebne "korektivne mere" u vezi sa kršenjem ljudskih prava.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Šef UN je izrazio zabrinutost i zbog sporosti istrage o ubistvu jednog od lidera Srba sa severa Kosova – Olivera Ivanovića, navodeći da "međusobne sumnje i osećaj nesigurnosti predstavljaju prepreku u izgradnji poverenja među zajednicama na Kosovu".

Guteres je, istovremeno, pozdravio odluku kosovskog parlamenta da ratifikuje sporazum o demarkaciji sa Crnog Gorom, upozoravajući na opstrukcije pojedinih poslanika.

Samo tri osobe su se vratile na KiM

Foto: Tanjug/Zoran Zestic

Prvi čovek UN je naveo i da su se u tri meseca, na koja se odnosi njegov novi izveštaj, na Kosovo vratile svega tri osobe iz redova nealbanaca.

U delu izveštaja koji se odnosi na aktivnosti Euleksa, navodi se da su istražitelji Specijalnog suda za zločine, koje su tokom sukoba počinili pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova, nastavili istragu o navodima u vezi sa "nehumanim odnosom i nelegalnom trgovinom ljudskim organima".

U izveštaju, međutim, nema novih detalja o toku istrage ili o početku suđenja pred Specijalnim sudom.

Prethodnih nekoliko sednica SB UN o Kosovu proteklo je, mahom, u oštroj raspravi o budućem formatu održavanja ovih sednica, pri čemu se Britanija, SAD i Francuska zalažu da se rasprave o Kosovu, sa sadašnje četiri godišnje, prorede na dve.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan Prvi

    14. maj 2018 | 09:52

    Kako Generalni sekretar moze da pozdravi odluku kosovskog parlamenta da ratifikuje sporazum o demarkaciji sa Crnog Gorom, kada se u rezoluciji 1244 Srbiji priznaju puni suverenitet i teritorijalni integritet računajući i Autonomnu pokrajinu Kosovo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA