≫ 

Evo ko je predložen za predsednika Komisije za istragu posledica NATO bombardovanja 1999. godine

Većina poslanika je danas glasala da se formiranje Komisije nađe na dnevnom redu parlamenta

  • 72

Poslanik SNS i predsednik skupštinskog Odbora za zdravlje Darko Laketić predložen je za predsednika Komisije za istragu posledica NATO bombardovanja 1999. godine po zdravlje građana Srbije, kao i uticaj na životnu sredinu.

Pred poslanicima glasanje o sastavu komisije o posledicama bombardovanja: Maja Gojković iznela frapantne podatke o broju obolelih

On kaže da će za članove komisije predlagati pre svega poslanike lekare, ali i druge stručnjake koji mogu da doprinesu dokazivanju uzročno-posledične veze bombardovanja osiromašenim uranijumom sa porastom broja obolelih od malignih bolesti.

Kako se navodi u obrazloženju predloga koji je podnela predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, komisija se obrazuje iz redova narodnih poslanika, a zadatak Komisije je da sagleda sve činjenice i okolnosti vezane za posledice NATO bombardovanja 1999. godine, kao i uticaj na životu sredinu sa posebnim osvrtom na posledice koje je ostavila upotreba projektila sa osiromašenim uranijomom.

Na prvoj konstitutivnoj sednici Komisija je dužna da utvrdi metodologiju rada.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Komisija ima obavezu da informiše Narodnu skupštinu periodično na šest meseci o svojim aktivnostima i dužna je do prvi preliminarni izveštaj sa predlogom mera podnese parlamentu do kraja 2020. godine.

Za sprovođenje ove odluke obezbeđena su sredstva u budžetu Srbije.

Pred komisiju će biti pozivani i stručnjaci koji su svedočili i pred italijanskim parlamentom, a izveštaj iz Italije biće i osnova za rad naše komisije jer su oni uspeli da dokažu postojanje određenih "instituta".

Italija je posle višegodišnjeg istraživanja dokazala da su italijanski vojnici umirali, obolevali i da obolevaju od posledica toga što su boravili na područjima na kojima su korišćeni projektili sa osiromašenim uranijumom.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Reč je o institutu kvalifikovane verovatnoće o nastanku bolesti i o jednom vrlo, vrlo predanom radu te komisije. Oni su ispitali, saslušali preko stotinu, dve stotine ljudi. Neki su oboleli, neki se nalaze u vrhu italijanske vojske, neki se nalaze u vrhu medicine itd. Od suštinskog značaja je taj zaključak i naučna metodologija putem koje su došli do tih rezultata, jer će nam upravo ta naučna metodologija i ti njihovi rezultati biti polazna osnova za naš dalji rad sa formiranjem naše komisije - rekao je Laketić.

Većina poslanika je danas glasala da se formiranje Komisije nađe na dnevnom redu parlamenta, a poslanici još utvrđuju dnevni red.

Poslanica Pokreta "Dosta je bilo" Branka Stamenković izjavila je da oni nisu glasali da se na dnevnom redu parlamenta nađe formiranje Komisije za istragu posledica NATO bombardovanja Srbije 1999. godine po zdravlje ljudi i životnu sredinu.

Stamenković je novinarima u Skupštini Srbije objasnila da su se njihovi poslanici odlučili da ne glasaju jer nisu imali dovoljno informacija o tome ko će činiti komisiju, međutim, dodala je da će, ukoliko budu pozvani, prihvatiti poziv da budu njen deo.

Navela je i da ne razume zašto se sada to radi po hitnoj proceduri kada se, kako kaže, čekalo već 19 godina.

Sanda Rašković Ivić nema ništa protiv da bude deo komisije Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Sumnju zbog čega se sada formira Komisija ima i poslanička grupa Nova Srbija - Pokret za spas Srbije, koja je za razliku od DJB glasala da se ova tačka nađe na dnevnom redu.

Šefica te poslaničke grupe Sanda Rašković Ivić rekla je novinarima da su oni podržali formiranje komisije, ali da postoji doza sumnje zašto se ona formira u ovom trenutku "kada jako zapinje poglavlje 23 i 24, kada je tu rešavanje kosovskog pitanja.."

Upitala je da li vlast formiranjem komisije želi da prikrije nešto drugo.

- Ukoliko bih dobila poziv (da bude deo komisije) prihvatila bih ga, jer sam pre svega lekar - rekla je Rašković Ivić.

Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović izjavio je da će glasati za formiranje Komisije za istragu posledica NATO bombardovanja 1999. godine po zdravlje građana Srbije, kao i uticaj na životnu sredinu.

Dveri će podržati sve ono što je dobro za Srbiju Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Obradović je novinarima u Skupštini Srbije rekao da su se Dveri još ranije zalagale da se ispitaju posledice NATO bombardovanja, naročito kada se radi o bombama sa osiromašenim uranijumom.

- Danas smo glasali da se taj predlog nađe na dnevnom redu. Glasaćemo i za fomiranje Komisije i ako budemo pozvani daćemo predstavnika poslaničke grupe Dveri za člana. Najverovatnije će to biti doktor Dragan Vesović, koji je član skupštinskog odbora za zdravjle - rekao je on.

Obradović je istakao da za razliku od vlasti koja, kako kaže, odbija sve predloge opozicije, Dveri će podržati sve ono što je dobro za Srbiju.

- Tu se može videti koliko je opozicija konstruktivna. Moj zaključak je da je opozicija mnogo konstruktivnija i mnogo više brine o interesima građana i države nego sama vlast - rekao je Obradović.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Petar

    14. maj 2018 | 15:32

    Sve istražiti i izneti istinu na videlo.

  • kornjacarade

    14. maj 2018 | 21:15

    istraga što pre da počne sa radom da se dokaže i pokaže svetu posledice bombardovanja

  • klipsss

    14. maj 2018 | 20:30

    Treba ispitati ovo veoma važno pitanje, jer mnoge se dotiče i verujem da će rezultati pokazati ono što svi već sumnjamoa to je da su NATO bombe krive za mnoge stvsri

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA